İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
16-23 ŞUBAT 2007

MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI İLE İLGİLİ YENİ KANUN PAKETİ İÇ PAZAR’IN GELİŞTİRİLMESİNİ AMAÇLIYOR

Sanayi mallarının Topluluk sınırları içindeki dolaşımını kolaylaştırmayı amaçlayan kanun paketi Günter Verheugen tarafından 14 Şubat’ta açıklandı. Paket temel olarak, genişleyen İç Pazar’da malların serbest dolaşımını, şirketlerin faaliyetlerini kolaylaştırarak geliştirmeyi amaçlıyor. Buna göre, AB müktesebatı altında düzenlenen ve düzenlenmeyen tüm ürünlerin dolaşımına ilişkin iyileştirici çerçeve sunuluyor. Düzenlenmiş alanda, güvenli ürün üretilmesi ve bunun piyasadaki gözetiminin geliştirilmesi amaçlanırken, düzenlenmemiş alanda karşılıklı tanıma ilkesi ele alınıyor. Bu ilke, herhangi bir ülkede yasal olarak üretilmiş ve pazara sürülmüş bir ürünün diğer üye ülkelerde de herhangi bir engelle karşılaşmadan dolaşmasını öngörüyor. Komisyon bu kapsamda, ispat yükünü malın vardığı ülkeye yükleyerek, malların serbest dolaşımı ilkesini kısıtlayan düzenlemelerin AB müktesebatına aykırı olmadığının gösterilmesini istiyor.

Komisyon’un İşletme ve Sanayi’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, temel amacın mal piyasasına ilişkin mevcut kural ve ilkelerin geliştirilmesi olduğunu söyledi. Komisyon tarafından sunulan paket, birbirini tamamlayan şu öğelerden oluşuyor:

  1. Malların serbest dolaşımının kolaylaştırılmasını hedefleyen tüm önlemleri açıklayan Tebliğ
  2. Sanayi mallarının güvenli şekilde pazarlanmasına yönelik koşulların güçlendirilmesine ve modernleştirilmesine ilişkin Tüzük ve Karar önerisi: Tüzük, piyasa gözetimini geliştirilmeyi, Karar ise sanayi mallarındaki sektörel düzenlemeler için yol gösterici nitelikte yasal bir çerçeve oluşturmayı hedefliyor. Bu düzenlemelerin tümü Yeni Yaklaşım’ın revizyonu altında ele alınıyor.
  3. Malların üye ülkeler arasında daha kolay dolaşabilmesi için etkili yasal süreçlerin kurulması: Mevcut düzenlemeye göre, düzenlenmemiş alanda yer alan ürünlerin ulusal mevzuatlara uygunluğunu ispat yükü üretici üzerindeyken, yeni Tüzük önerisiyle, ispat yükü kendi pazarına erişimi engelleyen üye ülkeye getiriliyor. Buna göre, söz konusu üye ülkenin uygulama gerekçelerini detaylı şekilde açıklaması öngörülüyor.
  4. Üye ülkeler ve vatandaşlara, diğer üye ülke menşeli taşıtların tesciline ilişkin AB kurallarının uygulanmasında rehberlik edilmesi. Komisyon bu yönde, kuralların uygulanmasına ilişkin yorumlayıcı bir tebliğ kabul ederek önemli adım attı.

Önlemlerin tümü, İç Pazar’ın üreticiler ve tüketiciler açısından öneminden hareketle, piyasaya erişimin eksiksiz gerçekleşmesini amaçlıyor. Böylece, genişleyen İç Pazar’ın herkes için azami faydayı getireceği belirtiliyor.