İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
25-31 TEMMUZ 2012

AVRUPA BİRLİĞİ İLK ORGANİK ŞARAP HASADINI GERÇEKLEŞTİRECEK

Avrupa Birliği’nin yeni organik etiket sisteminin oluşturulması ile küresel organik şarap üretimine uyum sağlayabilmek ve bu alanda daha şeffaf olabilmek amacıyla düzenlenen kurallar çerçevesinde 2012 yılında ilk organik şarap hasadını gerçekleştireceği belirtildi. Avrupa Komisyonu, organik şarap üretimi konusundaki mevcut kuralların tüm şarap yapma sürecini; yani üzümün şarap haline gelmesine kadarki olan tüm süreci kapsamadığını ve yeni organik etiket ile çok sıkı kurallar altında organik şarap üretimi yapılacağını ifade etti. Üretimin her aşamasını denetleyecek bu sistem ile 2012 bağbozumundan itibaren organik etiket verilmeye başlanacağı  ve organik şarap üreticilerinin bu yaz hasatlarını bu etiket altında yapacakları kaydedildi.

 

Şarabın organik etikete sahip olabilmesi için, belli şarap yapımı uygulamalarına sahip olması gerektiği belirtilirken, üretim sırasında sorbik asit ve kükürt giderme işlemlerine izin verilmediği ve şaraptaki sülfit oranının çok düşük olması gerektiği vurgulandı. AB’de organik şarap üretimi için uygun şartlar altında üretimleri yapılmış olan ve pestisit kullanımı konusunda çok sıkı kurallara tabi tutulmuş olan üzümlerin kullanılma zorunluluğunun bulunduğu bildirildi. Tüketiciler için, üretilen her organik şarabın üretim sürecinde aynı standartlara sahip olduğunu garanti eden Avrupa Birliği’nin, bunun yanında Amerika, Şili, Avustralya, Güney Amerika gibi organik şarap üretiminde söz sahibi ülkelere karşı Avrupa’nın organik şaraplarını uluslararası alanda desteklemeyi hedeflediği belirtildi.  Avrupa Birliği’ndeki organik şarap üretiminin toplam 3,5 milyon hektarlık bölgenin yalnızca 75.000 hektarında yapılabilir durumda olduğu ifade edildi.