İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AB ÇEVRE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Organizasyonunu Bölgesel Çevre Örgütü (REC) ile Türkiye ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) üstlendiği Sürdürülebilirlik İçin İnovasyon Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı 18 Temmuz 2012 tarihinde gerçekleştirildi.
AB ÇEVRE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Organizasyonunu Bölgesel Çevre Örgütü (REC) ile Türkiye ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) üstlendiği Sürdürülebilirlik İçin İnovasyon Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı 18 Temmuz 2012 tarihinde gerçekleştirildi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da katıldığı ödül törenine AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Şirket İşleri Komisyonu Başkanı Cansen Başaran Symes ve REC Türkiye Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp de katıldı. Türkiye Programının amacını Türkiye’deki işletmelerin sürdürülebilir bir çevre ekseninde çalışmalarının yaygınlaştırılması ve inovasyonun teşvik edilmesi oluşturuyor.

Ödüller yönetim, ürün ve süreç olarak üç kategoride verildi: Yönetim kategorisinde TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş; ürün kategorisinde KROS Teknolojik Ürünler A.Ş.’nin Türkiye’de tıbbi sıvı atıkların insan sağlığına ve çevreye zararsız hale getirilmesini sağlayan NEUTRALAB; süreç kategorisinde TAI-TUSAŞ- Türk Havacılık ve Uzay San. A.Ş ödüle kayık görüldü. Finale kalıp ödül almaya hak kazanan şirketler, yönetim kategorisinde; Akbank, Coca-Cola İçecek A.Ş. ve Bosch San. ve Tic. A.Ş.; ürün kategorisinde Agt Ağaç San. A.Ş. ve süreç kategorisinde Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Artema Grubu oldu.

İnovasyon çerçevesinde adayların çevre-dostu ürün ve hizmetler geliştirmesi ödül dağılımında önemli kriterler olarak belirlendi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, çevre konusunda AB üyesi bazı ülkelerinden daha iyi koşullara sahip olunduğunu belirtirken, mevzuata uyum maliyetinin yaklaşık 70 Milyar Avro olarak tahmin edildiğini, bu maliyet nedeniyle uyumun, gerçekleşmeyeceği anlamına gelmediğini kaydetti. Bağış, demokrasi güçlendikçe çevreye duyarlılığın artacağına dikkat çekerek, 2023 hedeflerinden birinin “Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler” olacağını aktardı. REC Türkiye Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp AB Çevre Ödüllerini en prestijli çevre ödülleri arasında saydığını ifade etti. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Şirket İşleri Komisyonu Başkanı Cansen Başaran Symes ise, şirketlerin düşük karbonlu ekonomi geçişine yardımcı stratejiler oluşturmasının önemini kaydetti.

Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen Avrupa Birliği Çevre Ödülleri, 27 AB üye ülkesinin yanı sıra, Hırvatistan ve Türkiye'de veriliyor. AB Çevre Ödülleri Türkiye’de 2006 yılı itibarıyla düzenlenmekte. Avrupa kamuoyunda bilinirliliği yüksek olan bu ödüller, üyelik sürecinde Türk işletmeleri için önemli bir teşvik aracı olarak kabul ediliyor.

Sürdürülebilirlik için İnovasyon- AB Çevre Ödülleri’ne ilişkin ayrıntılı bilgiye http://ec.europa.eu/environment/awards/award_categories.html?panel=0 internet adresinden ulaşabilir.

Diğer Yazılar