Avrupa Komisyonu’nun İç Pazardan ve Hizmetlerden Sorumlu Üyesi Michel Barnier, 11 Temmuz 2012 tarihinde, çevrimiçi müziğin telif hakkının sevk ve idaresinin modernizasyonuna ilişkin bir yönerge taslağı sundu. Söz konusu yönerge taslağına göre, internet kullanıcıları, AB içerisinde çevrimiçi müziğe daha rahat erişim sağlayabilecek. Yönerge tasarısı, Fransa‘da Sacem ve Almanya’da Gema gibi telif hakkı meslek birlikleri tarafından memnuniyetle karşılandı.
Söz konusu yönerge taslağı, meslek birliklerinin giderek artan çevrimiçi talebe daha etkin bir şekilde cevap vermesine ve şeffaflık ve denetim için yeni gereksinimlere uyum sağlamasına olanak sağlayacak. Yönerge taslağı, meslek birliklerinin yükümlülükleri ve çevrimiçi müzik platformu aracığıyla pan-Avrupa lisanslarının verilmesi olmak üzere iki alandan oluşuyor ve 250 meslek birliğine, muhasebe ve finansal şeffaflık için yeni kurallar getiriyor. Örneğin, meslek birlikleri anahtar figürlerle yıllık şeffaflık raporu yayımlamak ve sanatçılara istediği meslek birliğini seçme hakkını tanımak zorunda olacak. Buna ek olarak, meslek birlikleri, eser ve hak sahiplerine hak ettiklerini 12 ay içinde ödemekle yükümlü olacaklar.
Bernier, yaratıcılar, tüketiciler ve hizmet sağlayıcıları için bir Dijital Avrupa Tek Pazarı’na ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Daha etkin çalışan meslek birliklerinin hizmet sağlayıcılarının daha geniş bir alana hizmet sunmalarını kolaylaştıracağını belirterek, bunun Avrupalı tüketicilerin yanı sıra, kültürel çeşitliliğin gelişmesine katkıda bulunacağını vurguladı.
Söz konusu yönerge taslağıyla, yılda 6 Milyar Avro civarında gelir elde eden meslek birliklerinin yönetiminin güçlendirilmesi; sanatçıların ve hak sahiplerinin haklarının garanti altına alınması amaçlanıyor. Avrupa Komisyonu’nun sunduğu yönerge taslağıyla, müziğin AB genelinde lisanslandırılması da kolaylaşacak. Bernier, iTunes ve Spotify Ltd. gibi dijital müzik mağazalarının yeni bir şarkıyı çevrimiçi olarak satabilmeleri için hak sahiplerine ek olarak 27 üye devletten izin almaları gerektiğini belirterek, bunu kolaylaştırmayı amaçladıklarını kaydetti.
Dijital müzik piyasası AB için büyük bir potansiyele sahip. Meslek birliklerinin elde ettiği senelik 6 Milyar Avro’luk gelirin yaklaşık yüzde 83’ünü (4,6 Milyar Avro) müzik eserlerinden sağlanan gelir oluşturuyor. AB’de 20 milyondan fazla müzik eseri sağlayan 300’den fazla çevrimiçi hizmet bulunuyor. 2010 yılında, dijital müzik pazarı AB’de yüzde 22 oranında büyüdü, ABD’de ise bu oran yüzde 4 seviyesinde kaldı.