İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

“MEDENİYETLER İTTİFAKI GİRİŞİMİ” TOPLANTISI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Farklı kültürler arasındaki ortak evrensel değerleri ortaya çıkararak, birlik, işbirliği ve uyum ortamı yaratmayı amaçlayan `Medeniyetler İttifakı Girişimi`nin dördüncü yüksek düzeyli grup toplantısı 12-13 Kasım’da İstanbul`da gerçekleştirildi.
“MEDENİYETLER İTTİFAKI GİRİŞİMİ” TOPLANTISI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Farklı kültürler arasındaki ortak evrensel değerleri ortaya çıkararak, birlik, işbirliği ve uyum ortamı yaratmayı amaçlayan 'Medeniyetler İttifakı Girişimi'nin dördüncü yüksek düzeyli grup toplantısı 12-13 Kasım’da İstanbul'da gerçekleştirildi. Eşbaşkanlığını Türkiye ve İspanya'nın yürüttüğü Medeniyetler İttifakı projesi kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İspanya Başbakanı Jose Luis Rodrigez Zapatero bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliğini artırmaya yönelik bir Strateji Belgesi imzalandı. Bir buçuk yıl önce başlatılan Medeniyetler İttifakı Girişiminde önemli adımlar atıldığının altını çizen Zapatero, Türkiye ile İspanya arasındaki ekonomik ilişkilere de değinerek, AB ülkeleri dışında, ABD'den sonra Türkiye’nin ihracat yapılan ikinci büyük ülke konumunda olduğunu belirtti. Zapatero, iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımları teşvik etmek istediklerini kaydetti. Zapatero, ayrıca, Türkiye’nin uluslararası platformda çok önemli bir rolü olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin AB üyeliği ve müzakere sürecine verdiği büyük desteğin altını çizdi. Erdoğan, NATO çerçevesinde işbirliği içinde bulunulan İspanya’nın, Türkiye’nin vazgeçilmez bir müttefiki olduğunu vurguladı. Görüşmede, Kıbrıs konusunun da ele alındığını ifade eden Erdoğan, konuyla ilgili Türkiye’nin görüş ve beklentilerinin kendilerine aktarıldığını belirterek, 24 Ocak 2006'da açıklanan eylem planına destek veren İspanya'nın, Kıbrıs konusundaki yapıcı ve olumlu yaklaşımının bundan sonra da sürmesine önem verdiklerine işaret etti.

İspanyol bir gazetecinin, Türkiye'nin limanlarını açıp açmayacağına yönelik sorusu üzerine ise Erdoğan, Türk liman ve havaalanlarının ancak KKTC'ye uygulanan izolasyonların kaldırılması halinde G. Kıbrıs’a açılabileceğini belirtti.

Bunun yanı sıra, toplantıda Orta Doğu, Irak, İran ve Kafkaslar başta olmak üzere çeşitli uluslararası konuların ele alındığı belirtildi. Ortadoğu’daki gerilim konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Zapatero, bölgede bir “strateji değişikliği” yapılması gerektiğinin altını çizdi. Zapatero ile gerçekleştirilen toplantının ardından Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüştü.   

13 Kasım tarihinde Yüksek Düzey Grubu tarafından hazırlanan eylem planı Erdoğan ve Zapatero tarafından BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a sunuldu. Raporda, Müslüman ve Batı dünyası arasındaki ayrılığın giderek büyüdüğü tespiti yapılıyor ve bu ittifakın iyileştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik önerilere yer veriliyor. Belgeye nihai halinin verilmesi için, Erdoğan, Zapatero ve Annan'ın, aralık ayı sonunda New York'ta tekrar bir araya gelmesi bekleniyor.

Raporun orijinaline http://www.unaoc.org/repository/report.htm adresinden ulaşabilirsiniz.

Diğer Yazılar