5 Aralık’ta Almanya’nın Mettllach eyaletinde gerçekleşen 7. ‘Weimar Üçgeni’ buluşmasında, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski biraraya geldi. Toplantı sonrasında yapılan ortak basın açıklamasında, Merkel Türkiye ile üyelik müzakerelerinde 35 müzakere başlığının sekizinde müzakerelerin askıya alınmasına yönelik Komisyon Tavsiyesini desteklediklerini ve bunun nihai karar için iyi bir temel oluşturduğunu düşündüklerini ifade etti. Merkel, Türkiye’de 2007 yılı sonbaharında yapılacak seçimler ile 2009 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri arasındaki bir tarihte Komisyon’un yeni bir rapor yayımlaması için çalışacaklarını belirtti. Hedeflerinin Ek Protokolün tam olarak uygulanması olduğunu vurgulayan Merkel, herhangi bir ültimatom vermediklerini, fakat bu ilerleme raporuyla liman ve havaalanlarının açılmasına ilişkin gelişmelerin değerlendirileceğinin altını çizdi. Jacques Chirac, Ek Protokol’a ilişkin ilerleme kaydedilmemesinden ötürü üzüntü duyduklarını vurgulayarak, Almanya’nın tutumunu desteklediklerini kaydetti. Daha temkinli konuşan Polonya Devlet Başkanı Kaczyinski ise Polonya’nın Türkiye’nin üyeliğini desteklemeye devam ettiğini belirtti.
Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Türkiye, 7 Aralık’ta Finlandiya Dönem Başkanlığına, Gümrük Birliği yükümlülükleri bağlamında Türkiye’de bulunan bir havaalanı ve bir limanın bir yıllık süreyle geçici ve koşulsuz olarak G. Kıbrıs ile ticarete açılması karşılığında 2007 yılı içinde BM temelinde Kıbrıs sorununa 12 ay içinde kapsamlı bir çözüm getirilmesini ve ayrıca, çözüm bağlamında Mağosa Limanı’nın Türk idaresinde ticarete açılması ve Ercan Havaalanı’nın uluslararası uçuşlara açılmasını önerdi Bu bağlamda, Mağosa Limanı’nın KKTC yönetiminde ticarete açılmasının Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nden kaynaklanan bir yükümlülük olduğu belirtiliyor.
Türkiye’nin önerisini değerlendiren Finlandiya Dışişleri Bakanı Erki Tuomioja, Türk girişiminin Ankara Protokolü’nün uygulanması yönünde olumlu bir adım olduğunu ancak bazı konulara açıklık getirilmesi gerektiğine değindi. Öneri, 7 ve 8 Aralık’ta gerçekleşen AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) Toplantısı’nda ele alındı ancak konuya ilişkin herhangi bir karar alınmadı. Öneri, 11 Aralık’ta AB Genel İşler Konseyi toplantısında tekrar ele alınacak.