Geçtiğimiz hafta Türkiye ve Avrupa Birliği’nin ortak gündemini Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenmesine yönelik tepkiler belirlemeye devam etti. Türkiye’nin GKRY’nin tüm Kıbrıs’ı temsilen dönem başkanı olmasının kabul edilemeyeceği yönündeki kararlılığı sürerken AB kurumlarının temsilcileri de GKRY dönem başkanlığı hakkındaki endişelerini dile getirmeye devam ettiler.
Türkiye’nin gündeminde bulunan ve NATO’nun da dikkatle izlediği üzüntü verici diğer bir gelişme de 22 Haziran 2012 tarihinde Suriye tarafından düşürülen Türk uçağının iki pilotunun naaşlarının bulunması oldu. Naaşlarla birlikte ulaşılan enkaz parçalarından elde edilen bulgulara göre Türk uçağının Suriye’nin iddia ettiği gibi yakın menzilden uçaksavarla vurulmadığı, güdümlü bir füzeye hedef olarak düşürüldüğü görüşü de ağırlık kazandı.
François Hollande’in Fransa Cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle birlikte Türkiye-Fransa ilişkilerinde beklenen yakınlaşmanın ilk adımlarının Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Fransa ziyaretiyle atılması da geçen haftanın gündem maddeleri arasındaydı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius Türkiye ile başta Suriye olmak üzere birçok dış politika alanında benzer görüşlere sahip olduklarını belirterek Türkiye-Fransa ilişkilerinin en kısa sürede daha iyi ve yakın hale gelmesi için üstüne düşen çabayı göstereceğini de sözlerine ekledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Türkiye’nin AB üyeliğini hak eden ve AB değerlerini başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok yerinde temsil eden bir ülke olduğunu vurgulayarak Türkiye’nin Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmesinin AB ile olan ilişkileri açısından çelişkili değil tamamlayıcı bir unsur olduğunu da ifade etti.
Avrupa Birliği’nin de dikkatle takip ettiği ve Türkiye gündemini oluşturan bir gelişme de kamuoyunda ‘Üçüncü Yargı Paketi’ olarak bilinen Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun’un 4 Temmuz 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiydi. Kanunun yürürlüğe girmesiyle Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasına da olanak tanıyan değişiklikler içermesi Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde olumlu bir adım olarak nitelendirildi.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta dileriz.