İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ
Geçtiğimiz hafta, Türkiye-AB ilişkilerindeki en önemli gelişmeleri Bakanlar Düzeyinde 3’üncü Türkiye-AB Siyasi Diyalog toplantısı ve 26’ncı Reform İzleme Grubu toplantısı oluşturdu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Štefan Füle, 7 Haziran’da İstanbul’da bir araya gelerek, Pozitif Gündem, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanması, Kıbrıs sorunu, Balkanlar ve Ortadoğu’daki güncel gelişmeleri ele aldılar. Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı 1 Temmuz’da devralmasıyla Türkiye-AB ilişkilerinin her zamanki seyrinde devam edeceğini, ancak Dönem Başkanı ile ilişkilerin askıya alınacağını yineledi. Vize muafiyetinin Türk vatandaşlarının gecikmiş bir hakkı olduğunu belirten Davutoğlu, AB’den bu konuda objektif bir yaklaşım beklediğini vurguladı. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Füle ise, Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri yeniden canlandırmayı amaçladıklarını belirtti. İfade özgürlüğünün AB için önemini vurgulayan Füle, tutuklu milletvekilleri, akademisyen ve öğrenciler ve basın özgürlüğü konusundaki endişelerini ifade etti.
7-8 Haziran 2012 tarihlerinde gerçekleşen AB İçişleri Konseyi toplantısında Türkiye ile vize diyaloğuna başlanması konusunda bir karar çıkmazken, AB Konseyi dönem başkanlığı 30 Haziran’da sona erecek olan Danimarka’nın, Haziran sonuna kadar Türkiye ile vize diyaloğu konusunu kesinleştirmek istediği belirtildi. Hatırlanacağı gibi, Türkiye ile vize diyaloğu konusu Mayıs sonunda AB Daimi Temsilciler Komitesi’nde (Coreper) ele alınarak vize diyaloğu başlatılması konusunda uzlaşmaya varılmış, ancak GKRY, Avusturya ve Fransa’nın aralarında bulunduğu beş ülke varılan uzlaşı metnini hükümetlerine onaylatmaları gerektiğini bildirmişti. Söz konusu uzlaşının 7-8 Haziran AB İçişleri Konseyi toplantısında ele alınması beklenmekteydi, ancak GKRY, Avusturya ve Fransa’nın söz konusu uzlaşı metni üzerinde incelemelerinin devam ettiği açıklaması yapıldı. Danimarkalı yetkililer, uzlaşının söz konusu üç devlet tarafından onaylanması halinde konunun Haziran ayındaki herhangi bir Konsey toplantısında öncelikli olarak ele alınarak karara bağlanacağını belirttiler.
Geçtiğimiz hafta Türkiye birçok önemli uluslararası ve küresel toplantıya ev sahipliği yaptı. 4-6 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu’nun ilk bölgesel Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Zirvesi’ne 20 ülkeden 50 yüksek düzey hükümet temsilcisi katılırken, foruma 70 ülkeden toplam 1100 kişi katıldı. Forumda, enerji, Avro Alanı’ndaki kriz, kadın istihdamı, Arap Baharı ve Türkiye’nin ekonomik modelinin sürdürülebilirliği ele alınan başlıca konular oldu.
Eylül 2011’de faaliyete geçen ve eşbaşkanlığını Türkiye ile ABD’nin üstlendiği Terörizmle Mücadele Küresel Forumu’nun bakanlar düzeyindeki ikinci toplantısı da 7 Haziran 2012 tarihinde İstanbul’da düzenlendi. Terörizmle Mücadele Küresel Forumu toplantısından bir gün önce ise dışişleri bakanları düzeyinde bir Suriye toplantısı gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği’ndeki en önemli gelişme ise, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’in ardından İspanya’nın da AB kaynaklarından yardım talebinde bulunması oldu. Avro Alanı maliye bakanları, İspanya’ya 100 Milyar Avro tutarında bir kurtarma paketi verme kararı aldı.
Fransa’da 10 Haziran’da gerçekleşen genel seçimlerin ilk turunda, sol parti ittifakı oyların yüzde 47,1’ini alırken, Sarkozy’nin partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) liderliğindeki koalisyon oyların yüzde 35,4’ünü, aşırı sağcı Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Cephe ise oyların yüzde 13,4’ünü aldı. İkinci turu 17 Haziran’da gerçekleşecek seçimlerin sonuçlarının ilk turun tekrarı niteliğinde olması halinde, Fransa Senatosu’nda çoğunluğu elinde bulunduran Sosyalist Parti ulusal Meclis’te de çoğunluğu elde edecek.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.