TERÖRİZMLE MÜCADELE KÜRESEL FORUMU İSTANBUL’DA TOPLANDI
Terörizmle Mücadele Küresel Forumu Bakanlar Kurulu ve Koordinasyon Komitesi ABD ve Türkiye’nin eşbaşkanlığında 7-8 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul’da toplandı. Toplantının açılışında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, son yıllarda uluslararası toplumun, şiddetin kullanıldığı aşırılığın tüm biçimleriyle mücadelede önemli mesafe kat ettiğini belirterek, "Anlık krizlerle ve kaygılarla uğraşmak her zaman daha kolaydır ancak bu forum aracılığıyla inşa ettiğimiz uzun vadeli ortaklığın karşılığını gelecek yıllarda alacağız" dedi.
Clinton, uluslararası işbirliği sayesinde terörün finansmanının engellenmesinde, yeni ve etkili terörle mücadele yasalarının çıkarılmasında, hava ve deniz yolu güvenliğinin sağlanmasında önemli ilerleme sağlandığını vurguladı. Terör tehlikesinin acil ve inkar edilmez bir şekilde devam ettiğini ifade eden Clinton, "El-Kaide'yle bağlantılı grupların operasyonlarını genişletmesiyle birlikte tehdidin coğrafi olarak farklı bölgelere yayıldığını, Mali, Somali ve Yemen'deki terör gruplarının çevrelerinde istikrarı bozucu saldırılar gerçekleştirdiklerini" anlattı. Clinton, ABD’nin PKK’ya karşı mücadelesinde Türkiye’yi desteklediğini belirtti.
Clinton, "Karşı karşıya olduğumuz tehdit nasıl sınırları ve okyanusları aşıyorsa, bizim buna vereceğimiz yanıt da öyle yapmalı. Terörle mücadelede askeri ve sivil gücü birleştiren, istihbaratı, adli sistemi, diplomasiyi, kalkınmayı, insani yardımı ve mümkün olan her ortağı ve varlığı kullanan stratejik, kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyacımız var" dedi.
ABD ve Türkiye Dışişleri Bakanları Terörle Mücadele Küresel Forumu Koordinasyon Komitesi'nin Conrad Otel'deki toplantısının ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Türkiye'nin 30 yıldır teröre karşı verdiği mücadele kapsamında PKK terörüne karşı uluslararası toplumdan dayanışma beklediğini ifade etti. Ayrıca, Avrupa'da birçok bölgede son dönemlerde yükselen, aşırıcılık şeklinde kendini gösteren ve şiddete dönüşen yabancı düşmanlığının herkesin dikkate alması gereken önemli bir eğilim olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye konusunda "Diplomasinin tıkandığı düşünülen yerlerde de bütün alternatiflerin özellikle sivil halkın korunması yönünde ve Türkiye olarak da kendi sınır güvenliğimiz ve kendi ulusal güvenliğimiz bağlamında tabii ki bütün senaryoların, alternatiflerin düşünülmesi lazım… Bundan kastettiğim hemen bir askeri müdahale gibi bir yaklaşım olarak algılanmasın. Fakat gidişin çok yoğun bir iç çatışmaya doğru gitmesi görüntüsü veriyor " dedi.
Davutoğlu, uluslararası toplumun tek bir ses olarak Suriye'deki zulmü durdurmak için çalışması gerektiğini vurguladı ve Suriye muhalefetinin güçlendirilmesi ve daha kapsayıcı olması için faaliyetlerin yoğunlaştırılacağını ekledi. Prof. Dr. Davutoğlu, gelecek ay Fransa'da Suriye'nin Dostları Grubu'nun tekrar toplanacağını bildirirken, Kofi Annan'ın BM'de yapacağı bilgilendirme sonrasında, Rusya ve Çin ile temas içinde olacaklarını açıkladı. Davutoğlu, Haziran sonunda yapılacak G-20 zirvesi sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin planlandığını ekledi.
Forumun ilk toplantısı Eylül 2011’de ABD ve Türkiye’nin eşbaşkanlığında New York’ta yapılmıştı. 29 ülkenin üye olduğu forumun amacı şiddet ve terörü kullanan her türlü aşırı akım ile mücadele etmek için sivil bir platform oluşturulması olarak açıklanıyor.