AVRUPA BİRLİĞİ G-20 ÜLKELERİNE TİCARİ KISITLAMALARI KALDIRMALARI ÇAĞRISINDA BULUNDU
Avrupa Komisyonu, 6 Haziran 2012 tarihinde, ticareti kısıtlayıcı önlemlere ilişkin 9’uncu raporunu yayımladı. Söz konusu rapor, Avrupa Komisyonu’nun küresel ekonomik krizin başlamasından bu yana Avrupa Birliği’nin başlıca 31 ticaret ortağı tarafından uygulanan ticari kısıtlamalara ilişkin hazırladığı düzenli raporların 9’uncusunu oluşturuyor. Rapor kapsamında, G-20 Üye Devletleri’nden ABD, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin yanı sıra Cezayir, Beyaz Rusya, Ekvator, Filipin, Hong Kong, İsviçre, Kazakistan, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan, Paraguay, Tayland, Tayvan, Ukrayna ve Vietnam ele alınmakta.
Eylül 2011- Mayıs 2012 dönemini kapsayan raporda, AB’nin başlıca 31 ticaret ortağının belirtilen dönemde 123 yeni kısıtlayıcı önlem uygulamaya başladığı tespiti yer alıyor. Bu dönemde uygulanan önlemlerden sadece 13’ü kaldırılırken, Ekim 2010 ve Eylül 2011 dönemleri arasında bu rakam 40’a ulaşmıştı. Böylelikle, hâlihazırda uygulanmakta olan kısıtlayıcı önlem sayısı 534’e ulaştı. Raporda, Ekim 2008’den bu yana, bu önlemlerin sadece yüzde 17’sinin kaldırıldığı veya sürelerinin dolduğu belirtildi. Dikkat çeken bir diğer önemli husus da, 31 ticaret ortağı arasında en çok ticari kısıtlama önlemi uygulayan ülkenin Rusya olması.
Avrupa Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Karel De Gucht, ekonomik durumun iyileşmesine rağmen, gelişen ülkeler tarafından uygulanan ticareti kısıtlayıcı önlemlerin artmasıyla birlikte yükselen korumacılıktan endişe duyduğunu belirtti. 18-19 Haziran 2012 tarihlerinde Meksika’da gerçekleştirilecek G-20 Zirvesi’nde daha önce bu önlemlerinin durdurulmasına yönelik verilen taahhütlerin tekrar gündeme getirilmesi ve şeffaflığın artırılması gerektiği vurgulanacak.
Söz konusu rapora http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2012/june/tradoc_149526.pdf internet adresinde ulaşılabilir.