Geçtiğimiz hafta, Türkiye-AB ilişkilerindeki en önemli gelişmeleri Bakanlar Düzeyinde 3’üncü Türkiye-AB Siyasi Diyalog toplantısı ve 26’ncı Reform İzleme Grubu toplantısı oluşturdu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Štefan Füle, 7 Haziran’da İstanbul’da bir araya gelerek, Pozitif Gündem, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanması, Kıbrıs sorunu, Balkanlar ve Ortadoğu’daki güncel gelişmeleri ele aldılar. Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı 1 Temmuz’da devralmasıyla Türkiye-AB ilişkilerinin her zamanki seyrinde devam edeceğini, ancak Dönem Başkanı ile ilişkilerin askıya alınacağını yineledi.
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI’NIN 50’NCİ OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
İKV’nin 50’inci olağan genel kurulu 6 Haziran 2012 tarihinde İstanbul TOBB Plaza Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıda 2011 yılında seçilen Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu Başkanlığı’ndaki yönetim kurulu ibra edildi. Vakfın geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen faaliyetleri ve 2012 yılı için planlanan faaliyetleri hakkında bilgi verildi. 1965 yılında kurulan Vakfın mütevellileri arasında başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası olmak üzere on mesleki ve sektörel kurum yer alıyor.
TÜRKİYE-AB BAKANLAR 3’ÜNCÜ SİYASİ DİYALOG TOPLANTISI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye-AB Bakanlar 3’üncü Siyasi Diyalog Toplantısı, 7 Haziran 2012 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Štefan Füle’nin bir araya geldiği Türkiye-AB Bakanlar 3’üncü Siyasi Diyalog Toplantısı’nda, aşağıdaki konular ele alındı:
REFORM İZLEME GRUBU’NUN 26’NCI TOPLANTISI ORDU’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Reform İzleme Grubu’nun 26’ncı Toplantısı, 8 Haziran 2012 tarihinde İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in ev sahipliğinde Ordu’da gerçekleştirildi. Toplantıya, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Afif Demirkıran’ın yanı sıra, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın üst düzey görevlileri katıldı.
AVRO ALANI MALİYE BAKANLARI İSPANYA’DA BANKALARININ KURTARILMASI İÇİN ANLAŞMAYA VARDILAR
9 Haziran’da toplanan Avro Alanı Maliye Bakanları, Avro Alanı Kurtarma Fonu’ndan İspanya’nın sorunlu bankalarının sermayelendirilmesi için 100 Milyar Avro’ya kadar kredi verilmesi konunda anlaşamaya vardılar. Ancak, bu kredi yardımı daha önce Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’e uygulandığı gibi istikrar paketi ile birlikte olmayacak.
DÜNYA EKONOMİK FORUMU 4-6 HAZİRAN 2012 TARİHLERİNDE İSTANBUL’DA YAPILDI
Dünya Ekonomik Forumu’nun ilk bölgesel Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Zirvesi 4-6 Haziran 2012 tarihlerinde Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti. Zirve, Dünya Ekonomik Forumu’nun 42 yıllık tarihinde en geniş coğrafyayı kapsayan özel zirve olması bakımından bir ilk niteliğinde. “Değişimde Bölgeler Arasında Köprü Kurmak” temasıyla düzenlenen Foruma 20 ülkeden 50 yüksek düzey hükümet temsilcisi katılırken, toplam katılımcı sayısı 1100 oldu. Foruma 70 ülkeden hükümet, iş dünyası, akademisyen ve sivil toplum temsilcisi katıldı.
TERÖRİZMLE MÜCADELE KÜRESEL FORUMU İSTANBUL’DA TOPLANDI
Terörizmle Mücadele Küresel Forumu Bakanlar Kurulu ve Koordinasyon Komitesi ABD ve Türkiye’nin eşbaşkanlığında 7-8 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul’da toplandı. Toplantının açılışında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, son yıllarda uluslararası toplumun, şiddetin kullanıldığı aşırılığın tüm biçimleriyle mücadelede önemli mesafe kat ettiğini belirterek, "Anlık krizlerle ve kaygılarla uğraşmak her zaman daha kolaydır ancak bu forum aracılığıyla inşa ettiğimiz uzun vadeli ortaklığın karşılığını gelecek yıllarda alacağız" dedi.
İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARININ KORUNMASI İÇİN GÖZLEM TÜRKİYE 2012 RAPORU YAYIMLANDI
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) ve Dünya İşkence Karşıtı Örgütü (OMCT), ortak programı İnsan Hakları Savunucularının Korunması için Gözlem (The Observatory for the Protection of Human Rights Defenders) çerçevesinde Uluslararası Bilirkişi Heyetinin Türkiye Raporu, 7 Haziran 2012 tarihinde açıklandı. Türkiye’de AB üyelik müzakereleri sayesinde, Türk siyasi hayatının önemli ölçüde demokratikleştiği ve insan haklarının geliştiğinin ifade edildiği raporda, Türkiye’de insan hakları konusundaki son gelişmelere yer verildi.
SCHENGEN, ADALET VE İÇİŞLERİ KONSEYİ’NDE BÖLÜNMELERE YOL AÇTI
7 Haziran 2012 tarihinde Lüksemburg’ta yapılan Adalet ve İçişleri Konseyi toplantısı, Schengen reformu hakkında yaşanan tartışmalara son verilerek, Schengen Alanı’nda sınır kontrollerine başvurulmasına ilişkin kuralların netleştirilmesi amacıyla gerçekleştirildi. Danimarka Dönem Başkanlığı sona ermeden, Schengen değerlendirme mekanizması ile sınırlarda kontrol uygulamasının hangi koşullarda olabileceğinin karara bağlanması amaçlandı.
FRANSA GENEL SEÇİMLERİN İLK TURU İÇİN SANDIK BAŞINA GİTTİ
Fransa, 10 Haziran 2012 tarihinde genel seçimlerin ilk turu için sandık başına gitti. 46 milyon seçmenin bulunduğu Fransa’da genel seçimlerin ilk turuna katılım oranı yüzde 43 ile sınırlı kaldı. Katılım oranının Mayıs ayında yüzde 80’lik katılım oranıyla gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerine kıyasla düşük olması dikkat çekti.
AVRUPA BİRLİĞİ G-20 ÜLKELERİNE TİCARİ KISITLAMALARI KALDIRMALARI ÇAĞRISINDA BULUNDU
Avrupa Komisyonu, 6 Haziran 2012 tarihinde, ticareti kısıtlayıcı önlemlere ilişkin 9’uncu raporunu yayımladı. Söz konusu rapor, Avrupa Komisyonu’nun küresel ekonomik krizin başlamasından bu yana Avrupa Birliği’nin başlıca 31 ticaret ortağı tarafından uygulanan ticari kısıtlamalara ilişkin hazırladığı düzenli raporların 9’uncusunu oluşturuyor. Rapor kapsamında, G-20 Üye Devletleri’nden ABD, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin yanı sıra Cezayir, Beyaz Rusya, Ekvator, Filipin, Hong Kong, İsviçre, Kazakistan, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan, Paraguay, Tayland, Tayvan, Ukrayna ve Vietnam ele alınmakta.
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nde Üye Devletler arasında elektronik ortamda yapılan işlemleri kolaylaştırmak ve daha güvenilir kılmak amacıyla 4 Haziran 2012 tarihinde elektronik tanımlama (e-identification) ve elektronik imzaya (e-signature) ilişkin yeni bir tüzük taslağı sundu.
ULUSLARARASI ŞEFFAFLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA’DA YOLSUZLUKLA İLGİLİ RAPORUNU AÇIKLADI
Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), Avrupa Birliği ülkelerinde süregelen kamu ve özel sektör yolsuzluklarının mali krizden çıkmayı da zorlaştırdığı bulgusunu da içeren “Yolsuzluk: Avrupa Çapında bir Sorun” başlıklı 2012 raporunu açıkladı. Yolsuzluğu, “güvenilerek başkasına teslim edilen gücün özel amaç ya da çıkar için kullanılması” olarak tanımlayan Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2012 yılı raporunda ilk olarak 25 Avrupa ülkesinin yolsuzlukla mücadele sistemini de ayrıntılı olarak değerlendirdi. Raporda, AB üyesi ülkelerin hükümetleri, meclisi, siyasi partileri ve yargı sistemi incelenerek yolsuzluğa karşı alınan önlemlerin yanı sıra şeffaflık ve teftiş mekanizmaları masaya yatırıldı.
AB-HIRVATİSTAN İSTİKRAR VE ORTAKLIK KONSEYİ HIRVATİSTAN’IN AB ÜYELİĞİNDEN ÖNCE SON KEZ TOPLANDI
AB-Hırvatistan İstikrar ve Ortaklık Konseyi 6 Haziran 2012 tarihinde, Hırvatistan’ın resmen Avrupa Birliği’nin 28’inci üyesi olacağı 1 Temmuz 2013 tarihinden önce son kez toplandı. Toplantının ardından gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Štefan Füle, Hırvatistan’ın son bir yıl içerisinde AB üyeliği yolunda attığı adımlardan övgüyle bahsetti ve Hırvatistan’ın katılım müzakerelerini tamamladığını, Katılım Antlaşması’nı imzalayarak halkın onayına sunduğunu ve parlamentoda onayladığını belirtti.
AB ULAŞTIRMA BAKANLARI TRANS-AVRUPA AĞLARININ FİNANSMANI KONUSUNDA KISMEN UZLAŞMAYA VARDI
7-8 Haziran 2012 tarihlerinde Lüksemburg’da AB Ulaştırma Konseyi toplantısında bir araya gelen AB üyesi ülkelerin ulaştırma bakanları, Trans-Avrupa ulaştırma, enerji ve iletişim ağlarının finansmanına yönelik mekanizma olan Avrupa’yı Birleştirme Mekanizması (Connecting Europe Facility - CEF) üzerinde kısmen karara vardılar.
Avrupa Birliği ile Çin arasında tarım ve kırsal kalkınma alanında bir İşbirliği Planı, Avrupa Komisyonu’nun Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Üyesi Dacian Cioloş ve Çin Tarım Bakanı Han Changfu tarafından 11 Haziran 2012 tarihinde imzalandı.
AB ÇEVRE KONSEYİ LÜKSEMBURG’TA TOPLANDI
AB Çevre Konseyi toplantısı AB üyesi ülkelerin çevre bakanlarının katılımıyla 11 Haziran 2012 tarihinde Lüksemburg’ta gerçekleşti. Avrupa Komisyonu’nun Çevreden Sorumlu Üyesi Janez Potocnik ve İklim Eylemden Sorumlu Üyesi Connie Hedegaard’ın hazır bulunduğu toplantıya, AB Konseyi Dönem Başkanı Danimarka’nın Çevre Bakanı Ida Auken ile İklim ve Enerji Bakanı Martin Lidegaard başkanlık etti.
GÜNDEMDEN KISA KISA...