Geçtiğimiz hafta, Türkiye-AB ilişkilerinin gündeminde vize konusunda yaşanan gelişmeler yer aldı. Yunan hükümeti tarafından Doğu Ege’deki Yunan adalarına yapılacak 15 günü geçmeyen seyahatlerde limanda vize uygulamasının başlatılacağı açıklanırken, AB Daimi Temsilciler Komitesi’nde Türkiye ile vize diyaloğu konusunda uzlaşmaya varıldığı belirtildi. Söz konusu uzlaşı metninin, 7 Haziran’da gerçekleştirilecek AB İçişleri Konseyi Toplantısı’nda onaylanması bekleniyor.
Türkiye-AB ilişkilerindeki bir diğer önemli gelişme de, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek’in davetlisi olarak 28-29 Mayıs tarihlerinde Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirmesi oldu. AP Başkanı seçilmesinden bu yana, AB–dışına ilk ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdiğini vurgulayan Schulz, bunun tesadüfî bir seçim olmadığını belirterek Türkiye’nin AB üyeliği sürecine verdiği desteği yineledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın yanı sıra TBMM’de temsil edilen siyasi parti başkanlarıyla da bir araya gelen Schulz, TBMM ile AB’deki ulusal parlamentolar arasındaki diyaloğu artırmayı ve TBMM’nin Türkiye’nin AB üyelik sürecindeki rolünü azami seviyeye çıkarmayı hedefleyen Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi’nin açılışını yaptı. Ziyaretinin ikinci gününde İstanbul’daki farklı dini grupların temsilcileri, iş dünyası ve düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Schulz, İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından düzenlenen törenle fahri doktora unvanını aldı. Schulz’un temasları kapsamında yeni Anayasa’nın oluşturulması konusunda TBMM’nin rolüne vurgu yaptığı ve tutuklu milletvekilleri konusunda eleştirel davrandığı dikkat çekti.
21-24 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen AP Genel Kurulu’nda Türk asıllı Hollandalı Sosyalist AP Üyesi Emine Bozkurt’un hazırladığı “2020 Perspektifiyle Türkiye’de Kadın” başlıklı rapor büyük çoğunlukla kabul edildi. Söz konusu raporda, kadın haklarının Türkiye’nin AB ile yürüttüğü müzakerelerin merkezine konulması gerektiği belirtiliyor.
Avrupa Sayıştayı, AB tarafından Kuzey Kıbrıs Türk toplumuna sağlanan mali yardımın verimlilik ve sürdürülebilirliğini konu alan 23 Mayıs’ta açıkladığı raporunda, Avrupa Komisyonu’nu birçok projenin yürütülmesi ve hayata geçirilmesi konusunda başarısız buldu.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.