İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
16-22 MAYIS 2012

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçtiğimiz hafta Türkiye ile Avrupa Birliği’nin ortak gündem maddelerini AB ile Türkiye arasında resmi olarak başlatılan “Pozitif Gündem” ve NATO’nun Şikago Zirvesi oluştururken, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mensup 3 subayın Hatay’da terör örgütü tarafından şehit edilmesi de derin üzüntü yarattı.

Devamını Oku

İKV ve YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ “SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AÇISINDAN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKALARI” KONULU BİR PANEL DÜZENLEDİ

16 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleşen “Sürdürülebilir Kalkınma Açısından İklim Değişikliği Politikaları” konulu panelin açılış konuşmaları, İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas ve Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güler Aras tarafından yapıldı. Doç. Dr. Nas çevre ve iklim değişikliği konularının artık uluslararası rejim statüsünde yer aldığını ve etkileri ile beraber kapsamının da uluslararası politikada yerini kalıcı hale getirdiğini ifade etti. Su, hava ve doğal çevreyi ortak değerlerimiz olarak nitelendiren Prof. Dr. Aras ise, çözüm için inovasyon, çevre-dostu teknolojiler, araştırma teknikleri ve en önemlisi farkındalığın önkoşul olması gerekliliğinin altını çizdi.

Devamını Oku

TÜRKİYE İLE AVRUPA BİRLİĞİ ARASINDAKİ POZİTİF GÜNDEM RESMEN BAŞLATILDI

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında tıkanma noktasına gelen ilişkilerin ivme kazanmasını hedefleyen “Pozitif Gündem” AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış ile Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Štefan Füle tarafından 17 Mayıs 2012 tarihinde resmen başlatıldı.

Devamını Oku

AVRUPA KOMİSYONU’NUN BAŞKAN YARDIMCISI VE ULAŞTIRMADAN SORUMLU ÜYESİ KALLAS TÜRKİYE’Yİ ZİYARET ETTİ

Avrupa Komisyonu’nun Başkan Yardımcısı ve Ulaştırmadan Sorumlu Komisyon Üyesi Siim Kallas, AB ve Türkiye arasında ulaştırma alanındaki işbirliğini güçlendirmek üzere 15-16 Mayıs tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret etti. Kallas’ın gündemini “pozitif gündem” çerçevesinde, Türkiye’deki makamlarla düzenli olarak yapılacak üst düzey toplantılar ve yürütülecek diyalog dahil olmak üzere Türkiye ile ulaştırma alanındaki ilişkilere dair bir yol haritası hazırlanması konusu oluşturdu.

Devamını Oku

BRÜKSEL’DEKİ TUSKON PANELİNE KATILAN BAŞBAKAN YARDIMCISI BABACAN AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Komisyonu`nun Başkan Yardımcısı ve Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile Genişlemeden Sorumlu Üyesi Štefan Füle`yle birlikte Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Brüksel temsilciliğinin düzenlediği "Ekonomik Gerçeklerle Yüzleşme Zamanı: AB ve Türkiye İçin Zorluklar ve Beklentiler" konulu panelde bir konuşma yaptı.

Devamını Oku

NATO ŞİKAGO ZİRVESİ 20-21 MAYIS 2012 TARİHLERİNDE GERÇEKLEŞTİ

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi 20-21 Mayıs 2012 tarihlerinde ABD’nin ev sahipliğinde Şikago’da gerçekleşti. 25’inci kez bir araya gelen Kuzey Atlantik İttifakı (NATO) liderlerinin gündeminde, NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesine ilişkin ortak bir strateji benimsenmesi ve 2014 sonrası NATO’nun Afganistan’daki rolü ile ilgili anlaşmaya varılması vardı. Zirvede, NATO’nun askeri imkânları ve küresel ortaklıklar konuları da ele alındı. NATO Zirvesi’nde Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül liderliğindeki heyet temsil ederken, 60’a yakın ülke temsilcisi de Zirve’de hazır bulundu.

Devamını Oku

G-8 ZİRVESİ 18-19 MAYIS 2012 TARİHLERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Dünya’daki en büyük 8 ekonominin (ABD, Rusya, Japonya, Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya) liderleri ile AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barosso, ABD’nin ev sahipliğinde Camp David’de bir araya geldiler. Avro Alanı’ndaki borçlanma krizi gündemiyle gerçekleştirilen G-8 Zirvesi’nde, İran’ın nükleer programı, Suriye’deki durum, Kuzey Kore’nin nükleer programı, küresel gıda güvenliği ve iklim değişikliği sorunları da ele alındı.

Devamını Oku

FRANSA’NIN YENİ CUMHURBAŞKANI FRANÇOİS HOLLANDE VE ALMANYA BAŞBAKANI ANGELA MERKEL BİR ARAYA GELDİ

15 Mayıs 2012 tarihinde yemin ederek göreve başlamasından birkaç saat sonra Berlin’de Almanya Şansölyesi Merkel ile bir araya gelen Hollande`ın gündeminde Avro krizi vardı. François Hollande, seçim kampanyası süresince, selefi Nicolas Sarkozy`nin Angela Merkel ile imzaladığı mali disiplin anlaşmasını yeniden pazarlığa açmak istediğini sıklıkla dile getirmiş, Almanya Şansölyesi ise, söz konusu anlaşmaya takviye yapılmasından yana bir tutum sergilese de, anlaşmanın bir kez daha revize edilmesine karşı çıktığını ifade etmişti.

Devamını Oku

İNGİLTERE TÜRK VATANDAŞLARINA VİZE KOLAYLIĞI UYGULAMASINA BAŞLADI

Schengen Alanı’na dahil olmayan ve bu nedenle Türkiye ile vize kolaylığı konusunda göreceli olarak bağımsız bir tutum izleyen İngiltere, Türkiye’ye yönelik hazırladığı vize kolaylaştırma paketini kısmi olarak uygulamaya başladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ekonomi ve Konsolosluklar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, vize zorluklarının Türkiye ile İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesinin önündeki engellerin başında geldiğinin tespit edildiği ve bu nedenle vize kolaylığı çalışmalarına hız kazandırıldığı belirtildi.

Devamını Oku

AVRUPA KOMİSYONU 2012 YILI AVRUPA KOMŞULUK POLİTİKASI PAKETİNİ AÇIKLADI

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Štefan Füle Avrupa Komşuluk Politikası’nın Mayıs 2011’de gözden geçirilmesinin ardından AB’nin komşu ülkeleriyle ilişkilerinde son bir yılda kaydedilen gelişmeleri değerlendiren 2012 yılı Avrupa Komşuluk Politikası Paketi’ni açıkladılar.

Devamını Oku

AVRUPA KOMİSYONU, İLK SCHENGEN DEĞERLENDİRME RAPORUNU YAYIMLADI

16 Mayıs 2012 tarihinde Avrupa Komisyonu, serbest dolaşım alanındaki güncel duruma ilişkin ilk raporunu açıkladı. Söz konusu rapor, Schengen Alanı’ndaki sorunlara dikkat çekiyor. Raporda, başta Yunanistan-Türkiye sınırındaki yasadışı geçişlerden kaynaklanan göç baskısı olmak üzere, Arap Baharı’nın ardından bölgede yaşanan değişimin tetiklediği göç akınının Fransa ve İtalya arasında yaşanan tartışmalarla iyice tırmandığı ve Birlik genelinde iç sınır kontrollerinin uygulanması konusunu gündeme getirdiği vurgulanıyor.

Devamını Oku

ECOFIN KONSEYİ TOPLANTISINDA YENİ KDV STRATEJİSİ VE CRD IV ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARILDI

15 Mayıs 2012 tarihinde toplanan AB Ekonomi ve Maliye Bakanları iki konu üzerinde uzlaşmaya vardılar. Bunlardan biri, bankalar ve yatırım şirketlerinin sermaye yeterliliğine ilişkin kurallarında değişiklik getiren mevzuat paketi (“CRD IV”) oldu. Mevzuat tasarısı, bankaların sermaye yeterliliğine ve ihtiyati tedbirlere ilişkin mevcut düzenlemelerde değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Devamını Oku

BANKALARIN SERMAYE YETERLİLİĞİNE İLİŞKİN BASEL KURALLARININ AB MEVZUATINA AKTARILMASINA İLİŞKİN RAPOR AP EKONOMİK VE PARASAL İŞLER KOMİTESİ’NDE ONAYLANDI

Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi, 14 Mayıs’ta Avusturyalı Hıristiyan Demokrat AP Üyesi Othmar Karas’ın, Basel Komitesi’nin bankaların sermaye yeterliliğine ilişkin kurallarının AB mevzuatına aktarılmasına ilişkin taslak raporunu oybirliğiyle onayladı.

Devamını Oku

AVRUPA BİRLİĞİ, ABD İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ TEMELLERİNİN ATILMASINA HAZIRLANIYOR

Avrupa Birliği, ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması’na yönelik müzakerelere başlamaya hazırlanıyor. Avrupa Komisyonu`nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Karel De Gucht 2014 yılın ortasına kadar bir anlaşmanın sağlanmasını istediğini açıkladı.

Devamını Oku

“AVRUPA, TÜRKİYE VE AKDENİZ: İŞBİRLİĞİ VE İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK” BAŞLIKLI BİR KONFERANS DÜZENLENDİ

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi ile Almanya’daki Bertelsmann Vakfı’nın işbirliğinde 15 Mayıs 2012 tarihinde 14’üncü Kronberg Konuşmaları kapsamında, “Avrupa, Türkiye ve Akdeniz: İşbirliği ve İlişkileri Güçlendirmek” başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferansta, özellikle Arap Baharı, Avrupa Birliği’nde yaşanan ekonomik kriz ve Türkiye-AB ilişkileri ele alındı.

Devamını Oku

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİN GALİBİ TOMİSLAV NİKOLİÇ OLDU

29 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda yarışan AB yanlısı Boris Tadiç ilk sonuçlara göre, oyların yüzde 47’sini alırken, milliyetçi Tomislav Nikoliç oyların yüzde 49,8’ini alarak Sırbistan’ın yeni cumhurbaşkanı olmaya hak kazandı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, katılım oranı Sırbistan standartlarına göre düşük gerçekleşti ve yüzde 46 seviyesinde oldu. Nikoliç Sırbistan’ın AB yolunda ilerlemeye devam edeceğini belirtirken, “Kosova’daki kardeşlerini de unutmayacaklarını” vurguladı.

Devamını Oku

AVRUPA YATIRIM BANKASI TÜRKİYE’YE 200 MİLYON AVRO’LUK KAYNAK AYIRDI

15 Mayıs 2012 tarihinde Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye’de iklim değişikliği ile mücadele ve özel sektör gelişimi için 230 Milyon Avro’luk yardım yapılacağını açıkladı.

Devamını Oku

AB’DEN 36 KADIN ÖRGÜTÜNE 3 MİLYON AVRO FON

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, 16 Mayıs 2012 tarihinde, Türkiye’nin doğusunda kadının sosyal, ekonomik ve siyasal statüsünün iyileştirilmesi amacıyla bölgede toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen 36 kadın örgütüne 3 Milyon Avro tutarında hibe verdi.

Devamını Oku

AVRUPA BİRLİĞİ ADALET DİVANI EKOLOJİK ETİKETLERİN KAMU İHALELERİNDE BİR KRİTER OLARAK TAYİN EDİLEMEYECEĞİNE HÜKMETTİ

Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD), Hollanda’nın Kuzey Hollanda Bölgesi’nin kamu alımlarında organik ticaret ve adil ticaret ilkelerinin gözetilmesine ilişkin genelgesini 2004/18/EC no’lu Kamu Alımları Direktifi’ne kısmen aykırı buldu.

Devamını Oku

2011 YILINDA AB GENELİNDE SERA GAZI EMİSYONLARINDA YÜZDE 2’LİK DÜŞÜŞ KAYDEDİLDİ

Avrupa Komisyonu tarafından 15 Mayıs 2012 tarihinde yayımlanan veriler, AB Emisyon Ticareti Sistemi (ETS) kapsamında üye ülkelerin sera gazı salınımlarının 2011 yılında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 2 oranında düşüş kaydettiğini ortaya koydu. Konu ile ilgili bir açıklamada bulunan Avrupa Komisyonu’nun İklim Değişikliğinden Sorumlu Üyesi Connie Heedegard, Avrupa’nın içinde bulunduğu ekonomik iyileşme sürecinde rağmen, salınımların düştüğünü ve bu olumlu gelişmenin ETS’nin uygun maliyetli kesintiler getirdiğinin bir göstergesi olduğunu kaydederek, “ETS, düşük-karbonlu büyüme modelinin lokomotifi olmaya devam ediyor” dedi.

Devamını Oku

AVRUPA BİRLİĞİ GIDA ÜRÜNLERİ REKLAMINDA KULLANILABİLECEK SAĞLIK SLOGANLARIYLA İLGİLİ LİSTEYİ KABUL ETTİ

Avrupa Komisyonu, 16 Mayıs 2012 tarihinde 222 gıda ürünün sağlıkla ilgili söylemler içeren reklam sloganlarına izin veren listeyi onayladı.

Devamını Oku

AVRUPA BİRLİĞİ ORGANİK TARIM ÜRETİMİ KURALLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI TEKLİFİNİ REDDETTİ

Avrupa Komisyonu, bir ürünün organik olarak tanımlanabilmesi için genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) üründeki kalıntı oranı sınırının yüzde 0,9 olması zorunluluğu getiren teklifi, organik üretim yapan üreticilere ek külfet getireceği gerekçesiyle reddetti.

Devamını Oku