İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

İKV AP ÜYESİ GEOFFREY VAN ORDEN’İN KATILIMIYLA "TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNDE YAPICI İYİMSERLİK: YENİ BİR İVMEYE DOĞRU" KONULU BİR PANEL DÜZENLEDİ

İktisadi Kalkınma Vakfı`nın 11 Mayıs’ta düzenlediği "Türkiye-AB İlişkilerinde Yapıcı İyimserlik: Yeni bir İvmeye Doğru" adlı panelde Avrupa Parlamentosu’nun (AP) İngiliz Üyesi ve AP Muhafazakâr ve Reformcular Grubu Başkanvekili Geoffrey Van Orden Avrupa Birliği’nin içinde bulunduğu durum ve Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İKV AP ÜYESİ GEOFFREY VAN ORDEN’İN KATILIMIYLA

İktisadi Kalkınma Vakfı'nın 11 Mayıs’ta düzenlediği "Türkiye-AB İlişkilerinde Yapıcı İyimserlik: Yeni bir İvmeye Doğru" adlı panelde Avrupa Parlamentosu’nun (AP) İngiliz Üyesi ve AP Muhafazakâr ve Reformcular Grubu Başkanvekili Geoffrey Van Orden Avrupa Birliği’nin içinde bulunduğu durum ve Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa Birliği’nin içinde olduğu ekonomik krize değinen Van Orden,  ekonomik ve parasal birliğin siyasal bir proje olduğunu belirtti. Yunanistan'daki durumun kötüye gittiğini belirten Van Orden, Yunanistan'ın Avro Alanı’nı bırakmak zorunda kalabileceğini kaydetti. Avrupa Birliği’ndeki demokrasi açığına değinen Van Orden, Avrupa Birliği’nin mevcut koşullara göre yeniden şekillendirilmesi gerektiğini ve doğru modelin de üye devletlerin diledikleri alanlarda işbirliğini artırmasına imkân sağlayan daha esnek bir model olduğunu belirtti ve Türkiye için böyle bir Avrupa Birliği’nin parçası olmanın daha avantajlı olacağını kaydetti.

Türkiye'nin AB üyelik sürecini değerlendiren Van Orden, Türkiye'nin bugünkü siyasi ve ekonomik durumu ile AB'nin görmezden gelemeyeceği bir ülke olduğunu ve AB karşısında güçlü bir konumda bulunduğunu ifade ederek, Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande’ın selefi Nicholas Sarkozy’e kıyasla Türkiye'nin AB üyeliği konusuna daha olumlu yaklaştığını belirtti. Türkiye’yi AB'nin dışında bırakmanın saçma olduğunu ifade ederken, Türkiye ile Yunanistan ve Bulgaristan gibi bazı AB üyelerinin arasındaki kültürel benzerliklere dikkat çekti. Ayrıca, AB ülkelerinde yaşayan milyonlarca farklı din ve mezhepten insan olduğuna değinerek, Türkiye'nin AB üyeliğine din veya kültürel sebeplerle karşı çıkılmasının anlamsız olduğunu kaydetti.

Bazı AB ülkelerinde Türkiye’nin üyeliğinin endişe ile karşılanmasının altında göç konusunun yattığına değinen Van Orden, benzer kaygıların Bulgaristan Birliğe üye olmadan önce de olduğunu ancak beklendiği gibi büyük bir göç dalgasının gerçekleşmediğini belirtti. Van Orden bazı büyük üye devletlerin, Türkiye’nin üye olduktan sonra nüfusu en büyük ülke olacağı ve dolayısıyla AB karar alma mekanizmalarında en fazla oy ağırlığına sahip olacağı gerekçesiyle Türkiye’nin üyeliğini endişe ile karşıladıklarını ifade etti.

Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği hızlı ekonomik büyümeden övgüyle bahseden Van Orden, Türkiye’nin kişi başına düşen milli gelir bakımından ise birçok AB üyesi ülkenin gerisinde yer aldığını kaydetti. AB üyesi olmanın aynı zamanda insan hakları, ifade özgürlüğü gibi ilkelerde tam anlamıyla kararlı olunmasını gerektirdiğini belirten Van Orden, Türkiye'nin AB sürecinin yavaşlamaya rağmen durmayacağını vurguladı ve ilişkilerin geleceği için temkinli bir iyimserlik taşıdığını belirtti.

İKV Kıdemli Uzmanı Zeynep Özler, Türk vatandaşlarına uygulanan Schengen vizesi ve bu konudaki son gelişmeler konulu bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’nin AB ile arasında vize muafiyeti bulunmayan tek aday ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Özler, Türk vatandaşlarının vize konusunda karşılaştığı güçlükler hakkında bilgi verdi. Özler, bazı üye devletlerdeki mahkemelerin Avrupa Adalet Divanı’nın Sosyal Kararı ışığında Türk vatandaşlarının vize muafiyetini tanıyan kararlar aldığına dikkat çekti. Özler, ayrıca, Türk vatandaşlarının vize başvurularında karşılaştığı sorunların tam bir dökümünün çıkarılması; vize işlemlerinin başlatılması için talep edilen belgeler, uygulanan prosedürler, maruz kalınan muamele ve diğer tüm zorlukların sistematik ve kategorik bir biçimde tespit edilerek incelenmesi ve raporlanarak Avrupa Birliği’nde (AB) uygulamadan sorumlu ilgililere sunulması amacıyla oluşturulmuş Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteğiyle, İktisadi Kalkınma Vakfı ve European Citizen Action Service işbirliğinde gerçekleştirilen “Vize Şikâyet Hattı” Projesi’nin sonuçlarını katılımcılarla paylaştı.

İKV Kıdemli Uzmanı Zeynep Özler’in sunumuna www.ikv.org.tr internet adresinden ulaşılabilir.

Diğer Yazılar