İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
9-15 MAYIS 2012

AB DIŞİŞLERİ KONSEYİ TOPLANTISI YAPILDI

AB Dışişleri Bakanları 14 Mayıs’ta 20-21 Mayıs NATO Şikago Zirvesi yaklaşırken Afganistan’daki geçiş sürecine destek, Suriye’de BM gözlemcilerinin varlığına rağmen sürmekte olan şiddet ve Ukrayna’da Timoşenko başta olmak üzere muhalefete karşı sürdürülen baskı rejimi ışığında AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması’nın geleceği konularını ele almak üzere bir araya geldiler.

Afganistan

Afganistan hususunda, AB Dışişleri Bakanları uluslararası camianın Afganistan’daki geçiş sürecine ilişkin 2014 sonrası politikasının tartışılacağı Şikago (20-21 Mayıs) Kabil (14 Haziran) ve Tokyo (8 Temmuz) Zirveleri öncesinde, uzun vadede ülkedeki geçişi ve dönüşümü destekleme taahhüdünde bulundular. Ancak AB’nin Afganistan’a sağlayacağı desteğin Afgan yetkililerin Kabil ve Bonn Konferanslarında kararlaştırılan reform yükümlülüklerini yerine getirmekteki başarısına bağlı olacağına dikkat çektiler. Afgan yetkililerin, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin kapsayıcı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirmesi ve seçim sistemini reforme etmesi gerekmekte. AB Dışişleri Bakanları, Afganistan’ın dönüşümünde sivil toplumun önemini vurguladılar ve Afganistan makamlarına insan haklarının korunması ve kadınların iş gücüne katılımı konusunda çabalarını artırması çağrısında bulundular.

AB, NATO’nun Şikago Zirvesi’nde Afganistan’daki güvenlik güçlerinin ve ordunun eğitimine destek verme hedefi doğrultusunda bir strateji izlemeyi planlıyor. AB Dışişleri Bakanları, sürdürülebilir, ehliyetli ve ekonomik Afgan Ulusal Güvenlik Gücü’nün ülkede güvenliğin artırılması; halkın ve uluslararası camianın ve yabancı yatırımcıların ülkedeki kurumlara olan güveninin sağlanması bakımından kilit önem taşıdığını vurguladılar. Ayrıca, güvenlik sektörünün Afganistan Ulusal Güvenlik Gücü’nün sivil polis ve hukukun üstünlüğü alanlarına öncelik verecek şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğine dikkat çektiler. AB Dışişleri Bakanları, Kasım 2011’de AB Polis Gücü (EUPOL) Afganistan’ın görev süresini 2014 yılı sonuna kadar uzatma konusunda mutabakata varmışlardı. Dışişleri Konseyi, 14 Mayıs’taki toplantısında Afganistan’ın polis ve hukukun üstünlüğü alanındaki çabalarına destek olma taahhüdünü bir kez daha yineledi.

AB Dışişleri Bakanları, bölgesel siyasi ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesinde ve özellikle sınır yönetimi kapasitesinin güçlendirilmesi, narkotikle mücadele ve ticaret, ekonomik işbirliği ve kalkınmanın artırılması alanındaki ortak çabaların desteklenmesi taahhüdünde bulundular. 14 Haziran’daki Kabil Zirvesi’nde AB’nin uluslararası ortaklarıyla birlikte güçlendirilmiş bir bölgesel siyasi ve ekonomik yaklaşım geliştirmesi bekleniyor. 8 Temmuz’daki Tokyo Zirvesi’nde Afganistan’a verilen mali desteğin koordine edilmesi konusunun görüşülmesi ve AB’nin ülkeye sağladığı yıllık 200 Milyon Avro seviyesindeki mali desteğin artırılması konusunun gündeme gelmesi beklenmekte.

Suriye

AB Dışişleri Bakanları, BM ve Arap Ligi Ortak Temsilcisi Annan’ın altı maddeli planını uygulama çabalarına verdikleri desteği yinelerken, Esad rejiminin sivillere uyguladığı şiddetin sürmekte olduğu Suriye’ye uygulanan yaptırımları bir kez daha ağırlaştırma kararı aldılar.  Rejimi destekleyen iki şirketin mal varlıkları dondurulurken, üç şahıs da seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması kapsamına alındı. Söz konusu yaptırımlar, AB’nin ülkeye uyguladığı yaptırımların 15’inci halkasını oluşturmakta. Böylece, Suriye’deki şiddetin 14’üncü ayında, AB’nin seyahat yasağı uyguladığı ve mal varlıklarını dondurduğu şahıs sayısı 128, mal varlıkları dondurulan şirket sayısı ise 43’e ulaştı.

Ukrayna

AB Dışişleri Bakanları, Ukrayna’da eski Başbakan ve muhalefet partisi lideri Yulia Timoşenko başta olmak üzere birçok muhalif kişiye yapılan kötü muamele ışığında son gelişmelerden duydukları endişeyi dile getirdiler. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Ashton, Ukrayna ile Mart 2012’de parafe edilen Ortaklık Anlaşması’nı imzalamak istediklerini, ancak Ukrayna’nın AB ile siyasi ortaklık ruhuna yaraşır şekilde hareket etmesi gerektiğini belirtti.

AB Dışişleri Bakanlarının Ukrayna’da Euro 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı boykot etme konusunda anlaşmaya varamaması üzerine, Dışişleri Konseyi’nden resmi bir boykot kararı çıkmadı. Yüksek Temsilci Ashton, Ukrayna’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, Ekim 2012 genel seçimlerinin bir test niteliğinde olacağını kaydetti.

AB Kalkınma Konseyi Toplantısı gerçekleştirildi

AB Dışişleri Konseyi’ni takiben gerçekleştirilen AB Kalkınma Konseyi’nde ise, AB kalkınma politikasının geleceğini ele alındı.

AB Kalkınma Bakanları, Avrupa Komisyonu’nun sunduğu “AB Kalkınma Politikasının etkinliğinin artırılması: Değişim Gündemi” başlıklı tebliği memnuniyetle karşıladılar. Avrupa Komisyonu’nun Kalkınmadan Sorumlu Üyesi Andris Piebalgs, Konsey kararlarının AB yardımının daha stratejik ve sonuç odaklı hale getirilmesine olanak sağlayacağını belirtti. AB’nin yeni kalkınma politikasına göre, ortak ülkelere kalkınma yardımı ülkelerin kalkınma durumuna ve insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve iyi yönetişim alanlarında verdikleri taahhütlere ve kaydettikleri gelişmelere bağlı olacak.  İnsan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve iyi yönetişim ile kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme AB’nin yeni yaklaşımının iki sütununu oluşturmakta ve birbirini desteklemekte. AB kalkınma yardımı, tarım, gıda güvenliği ve enerji gibi stratejik ve büyüme odaklı sektörlere odaklanırken, yardımın en az yüzde 20’si sosyal koruma, sağlık ve eğitime ayrılacak. Avrupa Birliği’nin kalkınma yardımı en fazla ihtiyacı olan ülkelere kanalize edilerek, AB’nin gerçekten bir fark yaratabilmesi sağlanacak.

AB Kalkınma Bakanları, 2’nci yıllık AB resmi kalkınma yardımı (ODA) raporunu kabul ettiler. AB Kalkınma Bakanları, AB ve Üye Devletlerin kalkınma yardımının 2015’e kadar GSMH’nin yüzde 0,7’si seviyesine çıkarılması taahhüdünü yinelediler. AB ve Üye Devletlerin dünyadaki kalkınma yardımının yarıdan fazlasını sağlamasına ve dünyanın en büyük kalkınma yardımı donörü konumunda olmasına rağmen, 2011 yılında AB kalkınma yardımı azalma göstermiş ve 53,1 Milyar Avro tutarında; AB GSMH’nin yüzde 0,42’si seviyesinde gerçekleşmişti.