AB DÖNEM BAŞKANI DANİMARKA HAVA KİRLİLİĞİNDE GÖTEBURG PROTOKOLÜ’NÜ REVİZE EDEN YENİ ULUSLARARASI ANLAŞMAYI ONAYLADI
Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını yürüten Danimarka’nın Çevre Bakanı Ida Auken ve Avrupa Komisyonu’nun Çevre’den Sorumlu Üyesi Janez Potocnik 4 Mayıs 2012 tarihinde Göteburg Protokolü’nü revize eden yeni anlaşmayı AB adına imzaladı.
Danimarka Çevre Bakanı Ida Auken yeni anlaşmanın imzalanmış olmasından duyduğu memnuniyetini belirtirken, Avrupa sınırları içinde hava kirliliği konusunda daha sıkı tedbirleri somutlaştıran yeni anlaşmanın önemli bir adım olduğunu söyledi.
Danimarkalı Bakan, imzalanan anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Avrupa hava sahasının daha temiz olacağını ve hava kirliliğinin insan sağlığına olan etkisi de göz önüne alındığında bu adımın sorunun çevresel ve toplumsal maliyetlerini düşüreceğini belirtti. Hava kirliliğinin sınır ötesi bir durum olduğunu vurgulayan Auken, Danimarka’daki moleküler hava kirliliğinin yüzde 80’inin diğer ülkelerden kaynaklandığının da altını çizerek üye ülkelerin verdiği taahhütleri yerine getirmesinin önemine de işaret etti.
Atılan olumlu adımlara rağmen çevre konusundaki kazanımların yeterli olmadığının da altını çizen Danimarka Çevre Bakanı, ‘Hava yılı’ olarak belirlenen 2013 yılının, önlerindeki en yakın hedef olduğunu, aynı yıl içinde hava kalitesinin iyileştirilmesi ve ulusal emisyonların azaltılması için müzakerelere başlanılacağını da sözlerine ekledi.
Avrupa Komisyonu’nun Çevre’den Sorumlu Üyesi Janez Potocnik ise AB tarihinde ilk kez, hava kirliliği ve iklim değişikliğini birleştiren bir anlaşmaya varılmasından duyduğu memnuniyeti vurgulayarak yeni anlaşmanın etkilerinin yerel ve uluslararası düzeyde hissedileceğinin altını çizdi.
Bilindiği gibi, 30 Kasım 1999 tarihli ve Asidifikasyon, Ötrifikasyon ve Yer Seviyesi Ozon Kirliliğine yol açan 4 maddeye ilişkin (Sülfür, Nitrojen Oksit, Uçucu Organik Bileşen ve Amonyak) hedeflerin kabul edildiği Göteburg Protokolü kapsamında taahhütler belirlenmişti. Sınır ötesi hava kirliliği ile mücadelede daha etkin sonuçlara odaklanılarak oluşturulan anlaşmada, AB üye ülkeleri, 2005-2020 süresi içinde sülfür salınımlarında yüzde 59; Amonyak salınımında yüzde 6; Uçucu organik bileşen salınımında (VOCs) yüzde 28; Nitrojen Oksit salınımında yüzde 43 ve Katı Parçacık (Partikülat) salınımında yüzde 23 oranında azalma hedeflemişti.