AVRUPA KOMİSYONU YENİ DEVLET YARDIMLARI STRATEJİSİ RAPORUNU YAYINLADI
Avrupa Komisyonu 2014 yılında yürürlüğe girecek olan AB’de devlet yardımlarına ilişkin yeni stratejisini içeren raporu 8 Mayıs tarihinde yayınladı. Rapor’da yeni strateji, birbiriyle bağlantılı üç ana amaç üzerine kuruluyor. Buna göre:
- Devlet yardımlarının denetimi sürdürülebilir büyümeyi desteklemeli ve herhangi bir katma değer yaratmayan ve rekabeti bozan yardımları caydırarak kamu harcamalarının kalitesini arttırmaya katkı sağlamalı. Yardımlar, iç pazarda işletmeler için eşit şartları koruyarak Avrupa 2020 Stratejisinde öngörülen güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme hedeflerini desteklemeli. Bu amaçla Komisyon, ulusal yardım projelerinin AB kurallarına uygunluk değerlendirmelerine ilişkin ortak kurallar geliştirecek ve Çevresel, Bölgesel ve Risk Sermayesi ile Şirketlerin Kurtarılması ve Yeniden Yapılandırılması Yardımları Hakkındaki Kılavuzlar gibi varolan düzenlemeleri gözden geçirecek.
- Devlet yardımları denetimi iç pazarda en çok etkileri olan yardımlara daha fazla yoğunlaşmalı. Bu da büyük çaplı ve potansiyel olarak rekabeti bozucu etkileri daha fazla olan yardımların daha sıkı denetlenmesini ve sektör bazlı araştırmaların daha fazla yapılmasını içerecek. Ayrıca özellikle 2008’de kabul edilen Genel Muafiyet Tüzüğü ile “De Minimis” Tüzüğü gözden geçirilerek piyasalara etkileri sınırlı olan yardımların incelenme süreçleri basitleştirilecek. Buna karşılık üye ülkelerin AB devlet yardımları kurallarına uygun hareket edip etmedikleri daha sıkı denetlenecek.
- Denetim prosedürlerinin, Komisyonun kararlarını daha hızlı alabilmesine elverişli hale getirilmesi gerekecek. Devlet yardımı kavramına netlik kazandırılmasını ve Usul Tüzüğünün modernizasyonunu da içerecek şekilde bu alandaki kavram ve kurallara daha fazla açıklık kazandırılacak.