İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
9-15 MAYIS 2012

TÜRKİYE ATP KONVANSİYONUNA ÜYE OLDU

Bozulabilir gıda maddelerinin taşınma standartlarını belirleyen ATP kanun tasarısı 10 Mayıs 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bugüne kadar 46 ülkenin taraf olduğu ATP konvansiyonuna Türkiye 47’nci taraf ülke oldu.

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomi Komitesi’nin Dahili Nakliye Komitesi tarafından hazırlanan ve 1 Eylül 1970 tarihinde Cenevre’de imzalanan antlaşma ATP adını Fransızca olan açılımının baş harflerinden alıyor. (ACCORD Relatif AUX Transport Internationaux de DENREES PÉRISSABLES ET AUX ENGINS SPECIAUX À UTILIS POUR CES TRANSPORTS)

Derin dondurulmuş, normal dondurulmuş, soğutulmuş ve taşınması esnasında sabit iç ortam sıcaklığı gerektiren maddeleri kapsayan ATP mevzuatını aynı zamanda et ve süt ürünleri, balık ve diğer deniz ürünleri, taze sebze meyveler, dondurulmuş hazır gıdalar, sıvı yağlar, margarinler, taze ve konsantre meyve sularını da kapsıyor.  Mevzuata göre araçların ISO 22000 kapsamında HAACP gıda hijyeni şartlarının sağlandığının sertifikalanması, aracın belli periyotlarda dezenfekte edilmesi gerekiyor. Lojistik firmaları bu nedenle malların depolanması ve taşınması dahil tüm gıda nakliye çevrimi içerisinde bu hijyen şartlarına uymak ve bunu belgelemek zorunda bulunurken, nakliye araçlarının da belirlenen ATP test istasyonları tarafından sıkı bir denetime tabi tutulacağı belirtiliyor. Söz konusu denetimi geçen araçlara ATP Sertifikası verileceği ve konvansiyona taraf bir ülkede hazırlanan sertifikanın diğer taraf ülkelerde geçerli olacağı vurgulanıyor.