Aynı zamanda Birleşik Avrupa vizyonunun 9 Mayıs 1950 yılında Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman tarafından kendi adını taşıyan bir deklarasyonla ilk kez ortaya konulmasının 62’inci yıldönümü olan 9 Mayıs Avrupa Günü, AB üye ve aday devletlerde olduğu gibi Türkiye’de de kutlandı. Türkiye’de yapılan kutlamalar çerçevesinde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı etkinlikler düzenlendi.
İktisadi Kalkınma Vakfı`nın 11 Mayıs’ta düzenlediği "Türkiye-AB İlişkilerinde Yapıcı İyimserlik: Yeni bir İvmeye Doğru" adlı panelde Avrupa Parlamentosu’nun (AP) İngiliz Üyesi ve AP Muhafazakâr ve Reformcular Grubu Başkanvekili Geoffrey Van Orden Avrupa Birliği’nin içinde bulunduğu durum ve Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Bilindiği üzere, Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman’ın “Schuman Deklarasyonu” olarak bilinen bildiriyi yayınlayarak birleşmiş bir Avrupa vizyonu ve bu vizyonun uygulamaya geçirilebilmesi için gerekli kurumları ortaya koyduğu 9 Mayıs 1950 tarihi, her yıl AB üye ve aday ülkelerinde “Avrupa Günü” olarak kutlanıyor. Bu yıl da 9 Mayıs Avrupa Günü kapsamında, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katılımıyla, Ankara Gençlik Parkı`nda çeşitli etkinlikler düzenlendi.
BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN İTALYA’DA TEMASLARDA BULUNDU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Roma’da düzenlenen İkinci İtalya-Türkiye Hükümetlerarası Zirvesi`ne katılmak için 8-9 Mayıs 2012 tarihlerinde İtalya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da Başbakan Erdoğan’a İtalya ziyaretinde eşlik ettiler. Başbakan Erdoğan, ziyareti kapsamında İtalya Cumhurbaşkanı Giorgi Napolitano ile bir araya geldi.
ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI GUIDO WESTERWELLE TÜRKİYE’Yİ ZİYARET ETTİ
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, 14-15 Mayıs 2012 tarihlerinde Türkiye`ye düzenlediği çalışma ziyareti kapsamında Ankara`da mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi.
AB DIŞİŞLERİ KONSEYİ TOPLANTISI YAPILDI
AB Dışişleri Bakanları 14 Mayıs’ta 20-21 Mayıs NATO Şikago Zirvesi yaklaşırken Afganistan’daki geçiş sürecine destek, Suriye’de BM gözlemcilerinin varlığına rağmen sürmekte olan şiddet ve Ukrayna’da Timoşenko başta olmak üzere muhalefete karşı sürdürülen baskı rejimi ışığında AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması’nın geleceği konularını ele almak üzere bir araya geldiler.
14 Mayıs’ta toplanan Avro Alanı Maliye Bakanları (Avrogrubu) Avrupa Komisyonu’nun bahar dönemi taslak ekonomik tahmin raporu ışığında Avro Alanı’nda ekonomik durum ve mali stratejiyi görüştüler. Söz konusu raporda AB ve Avro Alanı’nda 2012’nin ikinci yarısından sonra hafif bir toparlanma öngörülüyor.
IMF BAŞKANI CHRISTINE LAGARDE TÜRKİYE’Yİ ZİYARET ETTİ
IMF Başkanı Christine Lagarde 11 Mayıs 2012’de İstanbul’da düzenlenen Yatırım Danışma Konseyi’nin toplantısına katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Yatırım Danışma Konseyi’nin 17 küresel şirketin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra Dünya Bankası İcra Direktörü Sri Mulyani Indrawati’nin de katılımıyla gerçekleştirilen toplantısında konuşan Christine Lagarde, Türkiye ekonomisinin olumlu makro ekonomik performansı ve yapısal düzenlemeleri ile son 10 yılda ön plana çıkarak olağanüstü başarılar elde ettiğine dikkati çekti.
AB İLE IRAK ARASINDA İLK KEZ ORTAKLIK VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI
11 Mayıs 2012 tarihinde Irak ve Avrupa Birliği tarihi bir anlaşmaya imza attı. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari Irak ve Avrupa Birliği arasında Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması’nı (Partnership and Cooperation Agreement) imzaladı.
AB EĞİTİM, GENÇLİK, KÜLTÜR VE SPOR KONSEYİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
AB Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Konseyi toplantısı 10-11 Mayıs 2012 tarihinde AB kültür ve eğitim bakanlarının katılımıyla gerçekleşti. AB üyesi ülkelerin eğitim bakanları eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanındaki tüm AB programlarını ve uluslararası programları 2014-2020 döneminde tek bir çatı altında toplayan Erasmus for All (Herkes için Erasmus) Programının finansmanı dışındaki ana hatları üzerinde anlaşmaya vardılar.
ERASMUS ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI 2010-2011 ÖĞRETİM YILI VERİLERİ AÇIKLANDI
Avrupa Komisyonu’nun Eğitim, Kültür, Çoklisanlılık ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Androulla Vassiliou, 8 Mayıs 2012’de bu yıl 25’inci yıldönümünü kutlayan öğrenci değişim programı Erasmus’un 2010-2011 öğretim yılı verilerini açıkladı. Vassiliou, yurtdışında staj ve eğitim için Erasmus hibelerinden yararlanan öğrenci sayısının 2010-2011 öğretim yılında 2009-2010 dönemine göre yüzde 8,5 oranında artarak 231 bin olduğunu açıkladı.
Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını yürüten Danimarka’nın Çevre Bakanı Ida Auken ve Avrupa Komisyonu’nun Çevre’den Sorumlu Üyesi Janez Potocnik 4 Mayıs 2012 tarihinde Göteburg Protokolü’nü revize eden yeni anlaşmayı AB adına imzaladı.
AVRUPA BİRLİĞİ MOBİL TELEFON DOLAŞIM ÜCRETLERİNİ DÜŞÜRMEYE DEVAM EDİYOR
Avrupa Parlamentosu, 10 Mayıs 2012 tarihinde Avrupa Birliği içinde uygulanan uluslararası dolaşım ücretlerine (roaming) ilişkin yeni bir Tüzük taslağını kabul etti. Söz konusu yasa tasarısının AB Konseyi’nin resmi onayını aldıktan sonra, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girerek 30 Haziran 2012 tarihine kadar geçerli olan 717/2007 Sayılı Tüzüğün yerine geçmesi öngörülüyor.
Almanya`nın en kalabalık nüfusuna sahip ve göçmenlerin en yoğun yaşadığı eyalet Kuzey Ren Vestfalya`da 13 Mayıs 2012 tarihinde yapılan seçimlerde Şansölye Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ve koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) büyük bir oy kaybı yaşayarak Almanya genelindeki düşüşünü sürdürdü.
AB’NİN TÜKETİCİYİ KORUMAYA YÖNELİK ERKEN UYARI SİSTEMİ RAPEX’İN 2011 RAPORU AÇIKLANDI
Avrupa Birliği’nin tüketiciyi korumak amacıyla oluşturduğu erken uyarı sistemi olan RAPEX’in (Rapid Alert System for non-food dangerous products) 2011 yılına ait raporu yayımlandı.
AVRUPA KOMİSYONU ALIŞVERİŞ ÇEKLERİ İÇİN YENİ KDV KURALLARI ÖNERDİ
Avrupa Komisyonu 10 Mayıs 2012 tarihinde, tüm Üye Devletlerde alışveriş çeklerine (voucher) tek tip vergi uygulamasını sağlamak için kuralların tadil edilmesini teklif etti. Alışveriş çekleri AB’de yılda 52 milyar Avro’yu aşan bir pazar oluşturmaktadır. Alışveriş çeki pazarının yüzde 70’i önceden ödenmiş telekomünikasyon kartlarından meydana gelmektedir. Bunu hediye kuponları ve indirim kuponları izlemektedir. Ancak üye devletlerde farklı KDV oranlarının uygulanması piyasa etkinliği açısından sorunlara yol açmaktadır. Şirketler çifte vergilendirme ve başka üye devletlerde iş yapma sorunları ile karşılaşmaktadır.
AVRUPA KOMİSYONU YENİ DEVLET YARDIMLARI STRATEJİSİ RAPORUNU YAYINLADI
Avrupa Komisyonu 2014 yılında yürürlüğe girecek olan AB’de devlet yardımlarına ilişkin yeni stratejisini içeren raporu 8 Mayıs tarihinde yayınladı.
AVRUPA KOMİSYONU İSPANYA’NIN VERDİĞİ DEVLET YARDIMININ GERİ ÖDENMESİNE KARAR VERDİ
Komisyon Valensiya Bölgesel Hükümetinin Ciudad de la Luz film stüdyosuna verdiği 265 milyon avro tutarındaki devlet yardımının firma tarafından geri ödenmesi gerektiğine karar verdi.
AVRUPA BİRLİĞİ KONSEYİ BİYOSİDAL ÜRÜNLER İLE İLGİLİ TÜZÜĞÜ KABUL ETTİ
Avrupa Birliği insan ve hayvan sağlığı ile çevrenin korunmasını amaçlayan, biyosidal ürünlerin kullanımını ve pazarlamasını kapsayan yeni tüzüğü kabul etti. İç piyasanın uyumlu hale gelmesinde yaşanacak sıkıntıların giderilebilmesi için getirilen uygulamanın 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren başlayacağı belirtildi.
AVRUPA KOMİSYONU KIBRIS TÜRK TOPLUMUNA YÖNELİK YARDIM PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE PROJE BAŞLATTI
Avrupa Komisyonu Kıbrıs Türk toplumuna yönelik yardım programı çerçevesinde ve Kıbrıs’ın kültürel mirasını korumak amacıyla 2 Milyon Avro bütçeli bir proje başlattı. Projenin başlatılmasıyla ilgili açıklamada bulunan Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Štefan Füle söz konusu projenin Ada’nın kültürel mirasını korumaya yardımcı olacağını ve Kıbrıs’ta iki toplum arasındaki güven ve uzlaşıya katkı sağlayacağını ifade etti.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Doğu Akdeniz`de tek taraflı olarak ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge” (MEB) içinde bulunan ve “Afrodit” olarak adlandırılan sözde 12. parselde GKRY adına sondaj yapan ABD’li Noble Energy Şirketi, aramalarda 35 trilyon metreküp doğalgaz bulunduğunu bildirdi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK KARBON YAKALAMA VE DEPOLAMA MERKEZİ AÇILDI
Dünyanın en büyük karbon yakalama ve depolama merkezi 7 Mayıs 2012 tarihinde Norveç’te açıldı. İki karbon yakalama santraline sahip merkezin yılda 100.000 ton karbondiyoksit işleme kapasitesine sahip olduğu belirtildi. Finansmanını büyük oranda Norveç hükümetinin yaptığı 1 milyar Dolar’lık projenin açılış töreninde konuşan Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, tesisin hem Norveç hem de tüm dünya için önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.
TÜRKİYE ATP KONVANSİYONUNA ÜYE OLDU
Bozulabilir gıda maddelerinin taşınma standartlarını belirleyen ATP kanun tasarısı 10 Mayıs 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bugüne kadar 46 ülkenin taraf olduğu ATP konvansiyonuna Türkiye 47’nci taraf ülke oldu.
AB VE ABD BİRBİRLERİNİN GÜVENİLİR TÜCCARLARINI KARŞILIKLI TANIMA ANLAŞMASI İMZALADI
4 Mayıs 2012 tarihinde imzalanan ve birbirlerinin mal nakliye programları arasında uyumluluğu kabul eden karşılıklı tanıma kararına göre, AB ve ABD, birbirlerinin yetkili ekonomik operatörlerini (YEO) yani yüksek güvenlik ve uyum gereklerini karşılayan ve bu nedenle güvenilir ve emniyetli operatörler olarak kabul edilen ticaret ortaklarını tanımayı kabul etti.