Geçtiğimiz hafta Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin gündemini, Türkiye-AB Bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen siyasi diyalog toplantısı, İspanya Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ziyareti, internet yasasına ilişkin AB yetkililerinin görüşleri, yeni Erasmus+ Programına ilişkin konferans ve 2 yıl aradan sonra yeniden başlayan Kıbrıs müzakereleri oluşturdu. AB gündeminde ise AB Genel İşler Konseyi ve AB Dış İlişkiler Konseyi toplantıları yer aldı.
Bu hafta, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu heyeti AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’na resmi bir ziyarette bulundu. Yapılan görüşmede her zaman yakından takip ettiği İKV’nin çalışmalarından Bakanlığı döneminde daha fazla yararlanacağını ifade eden AB Bakanı Çavuşoğlu, AB sürecinde İKV’yi Bakanlığın en değerli ortağı olarak gördüklerini kaydetti. İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan, Başbakan Erdoğan’ın AB sürecinde yeni bir milat olarak ilan ettiği 2014 yılında, 49 yıllık tecrübesi ile İKV’nin Bakanlığa destek olmaya ve yükünü paylaşmaya devam edeceğini belirtti.
10 Şubat 2014 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirilen Türkiye-AB Bakanlar Düzeyinde Siyasi Diyalog Toplantısı’nda, Türkiye-AB ilişkileri ve müzakere sürecinde gelinen aşama ve her iki tarafı yakından ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konular değerlendirildi. Toplantıda her iki tarafın ilerleme yönündeki güçlü istekliliği ortaya koyuldu. AB tarafı, katılım sürecinde Türkiye’de yapılacak düzenlemelerin Komisyon ile istişare edilmesi gereğini vurguladı.
İspanya Başbakanı MarianoRajoy’un11 Şubat 2014 tarihindeki Türkiye ziyareti kapsamında gerçekleştirilen Türkiye-İspanya 5’inci Hükümetler Zirvesi’nde tarafların iki ülke ilişkilerini güçlendirmeye verdikleri önem teyit edildi. Zirve’de ayrıca İspanya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik desteği ve taahhüdü yinelenirken, ikili ticaretteki büyümenin dengeli ve sürdürülebilir olması için işbirliği kararı alındı.
Geçtiğimiz haftanın gündeminde ayrıca internet yasası olarak bilinen yeni düzenlemenin 5 Şubat 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulması sonrası yasanın bazı hükümlerinin “ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar getireceğine” yönelik endişeler Türkiye ve Türkiye-AB ilişkilerinin gündeminde önemli bir yer işgal etti.
Öte yandan, 12 Şubat 2014 tarihinde Türkiye Ulusal Ajansı tarafından İstanbul’da düzenlenen “Erasmus+ Programı ve İş Dünyası için Fırsatlar Toplantısı”nda ERASMUS+ başlığında birleştirilen tüm AB eğitim ve gençlik programlarının basitleştirilen başvuru süreçleri ve getirilen yenilikler tanıtıldı. Toplantıda, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Eramus+ Programı’nın sanayinin ihtiyacına uygun olan ve AB üyelik sürecine destek veren kişiler yetişmesine olan katkısını vurgularken, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yurtdışına giden her vatandaşımızın “gönüllü elçi” görevi gördüğüne dikkat çekti.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, 11 Şubat 2014 tarihinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın ev sahipliğinde bir araya gelerek, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına esas teşkil eden “ortak açıklama metnini kamuoyuna açıkladı.
Geçtiğimiz hafta AB gündeminin üst sıralarında yer alan ve 11 Şubat 2014 tarihinde gerçekleştirilen AB Genel İşler Konseyi’nde Mart ayında yapılacak AB Konseyi toplantısının hazırlıkları, genetiği değiştirilmiş mısır ve İsviçre’deki referandum konuları görüşüldü.
10 Şubat 2014 tarihinde Brüksel’de toplanan AB Dışişleri Konseyi’nde ise, Ukrayna’nın dilediğinde AB ile Ortaklık Anlaşmasını imzalayabileceği belirtilirken, Küba ile ilişkilerin geliştirilmesi ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ne asker gönderilmesine yönelik kararlar alındı. Doğu Ortaklığı, Suriye Krizi ve AB’nin güney komşularından Mısır, Libya, Tunus ve Yemen hakkında görüşmeler toplantının diğer gündem maddelerini oluşturdu.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.