Hollanda Radboud Üniversitesi Göç Hukuku Merkezi öğretim üyesi ve AB Uluslararası Göç Mülteciler ve Ceza Hukuku Daimi Komitesi Başkanı Prof. Dr. Kees Groenendijk 26 Nisan 2012 tarihinde İKV’nin düzenlediği konferansta, Türkiye - AB Ortaklık anlaşmasının Türk vatandaşları için serbest dolaşım alanında doğurduğu haklar genelinde çifte vatandaşlık, vizesiz dolaşım özgürlüğü, aile birleşmesi ve AB vatandaşları ile eşit muamele konularında değerlendirmelerde bulundu.
Soysal davasının sonuçlarının özellikle Hollanda ve Almanya başta olmak üzere bazı üye devletlerdeki alt mahkemelere de yansıdığını belirten Prof. Groenendijk, son zamanlarda Hollanda ve Almanya’daki mahkemelerin Türk iş adamlarının ve hizmet sağlayıcılarının üç aydan kısa ziyaretlerde vize muafiyetini tanıyan kararlar verdiğine dikkat çekti. 14 Mart’ta Hollanda Danıştayı’nın da bu yönde bir karar verdiğini hatırlatan Prof. Groenendijk, bu kararın önemini vurguladı. Kararın, Türk hizmet sağlayıcıları ve iş adamlarının üç aydan kısa ziyaretlerde vizeden muaf olduğunu doğruladığını ve Katma Protokol’ün yürürlüğe girdiği tarihte Türk vatandaşları için söz konusu ülkede vize aranmıyorken daha sonra vize şartı getirilmesinin Katma Protokol’ün 41(1) sayılı “standstill” hükmüne aykırı olduğunun teyidi anlamına geldiğini belirtti. Prof. Groenendijk, Hollanda Danıştayı’nın bu kararının hükümetin AB vatandaşları ile Türk vatandaşlarının statülerinin farklı olduğu yönündeki argümanını da geçersiz kılarak, Ortaklık Anlaşması’nın Türk vatandaşları ve AB vatandaşlarının statülerini birbirine yakınlaştırmak amacını taşıdığını teyit ettiğini vurguladı ve bu ilkenin vize konusunu aşan bir önemi olduğunu belirtti. Groenendijk, kararın Türk hizmet sağlayıcılardan vize istenmesinin Ortaklık Anlaşması’nın 9′uncu maddesinde belirtilen eşitlik ilkesine aykırı olduğunu da vurgulayarak Türk vatandaşlarına AB vatandaşlarından farklı muamele yapılamayacağının da altını çizdi.
Prof. Groenendijk, Katma Protokol yürürlüğe girdiği zaman Belçika, Lüksemburg, İtalya ve Fransa’nın da Türk iş adamlarına ve hizmet sağlayıcılarına vize uygulamadığını, ancak Avrupa Komisyonu’nu bu konuyla ilgili doğru bilgilendirmediklerini belirtti. Prof. Gorenenedijk, Hollanda Danıştayı kararının diğer üye devletlerde bağlayıcılığı bulunmamasına rağmen, bir emsal teşkil edebileceğini belirtti. Bir diğer önemli hususun da hizmet sunumu ile ilgili vize muafiyetinin hizmet almak için AB ülkelerine giren kişilere de uygulanıp uygulanamayacağı olduğunu belirten Prof. Gorenenedijk, Mayıs 2011’de Berlin Temyiz Mahkemesi’nin Avrupa Birliği Adalet Divanı’na bu konuda bir soru yönelttiğini kaydetti.