İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

VİZE MUAFİYETİ KONUSUNDA LÜKSEMBURG’DAN SES ÇIKMADI

26 Nisan 2012 tarihinde Lüksemburg`da gerçekleştirilen AB İçişleri Bakanları toplantısında Türkiye ile vizesiz seyahat müzakerelerinin başlatılması için Avrupa Komisyonu`na yetki verilmesi hususunda olumlu bir gelişme yaşanmadı. 6 Mayıs tarihinde ikinci turu gerçekleştirilecek Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile diğer bazı üye ülkelerin çekincelerinin, bu durumda etkili olduğu belirtiliyor.
VİZE MUAFİYETİ KONUSUNDA LÜKSEMBURG’DAN SES ÇIKMADI

26 Nisan 2012 tarihinde Lüksemburg'da gerçekleştirilen AB İçişleri Bakanları toplantısında Türkiye ile vizesiz seyahat müzakerelerinin başlatılması için Avrupa Komisyonu'na yetki verilmesi hususunda olumlu bir gelişme yaşanmadı. 6 Mayıs tarihinde ikinci turu gerçekleştirilecek Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile diğer bazı üye ülkelerin çekincelerinin, bu durumda etkili olduğu belirtiliyor. Bilindiği gibi, Türkiye, Ankara Anlaşması ve Katma Protokol’den kaynaklanan kazanılmış haklarından ötürü Türk vatandaşları için vize kolaylığının yeterli görülmediğini, AB’nin talep ettiği Geri Kabul Anlaşması’nın ise ancak Komisyon’un vize serbestisi sürecini başlatacak şekilde yetkilendirilmesi neticesinde parafe edeceğini vurguluyor.

Toplantıdan sonra AB tarafından yapılan açıklamada, ''Özellikle Türkiye'ye odaklanılarak, AB'nin üçüncü ülkelerle imzalamayı öngördüğü Geri Kabul Anlaşmalarının durumu tartışıldı. Danimarka Dönem Başkanlığının hedefi bununla ilgili kararın daha sonraki aşamada alınmasıdır'' denildi.

Diğer taraftan, Avrupa Parlamentosu'nun (AP)Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi, AB'nin vize uyguladığı ülkelerle ilgili raporunda, vizelerin kaldırılacağı ülkeler belirlenirken Avrupa Adalet Divanı'nın kararlarının da dikkate alınmasını istedi. Türk asıllı Hollandalı Sosyalist Parlamenter Emine Bozkurt'un verdiği değişiklik önergesiyle rapora giren ifade sayesinde, Avrupa Adalet Divanı'nın ''hizmet sunumu'' için AB'ye seyahat eden Türk vatandaşlarından vize istenmemesine yönelik kararıyla uyumlu düzenlemelere gidilmesi gerekecek.

Emine Bozkurt, konu ilgili yaptığı açıklamada, ''Avrupa Adalet Divanı'nın hizmet sunumu için Avrupa Birliği'ne gelecek Türklere vize serbestisi sağlanması konusundaki Soysal Kararı gibi önemli kararlar uygulanmamakta ve bu konudaki Avrupa yasaları da mahkeme kararlarını yansıtmamakta. Komite de bu durumun bu şekilde devam etmemesi gerektiğini söyledi. Bu rapor, Türk vatandaşları için vize serbestisi konusunda atılmış önemli bir adım'' dedi.

Diğer Yazılar