Geçtiğimiz hafta, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin ortak gündeminde Schengen Alanı ile ilgili tartışmalar ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye uygulayabileceği vize muafiyeti ile ilgili görüşmeler vardı. 26 Nisan 2012 tarihinde Lüksemburg’da gerçekleştirilen AB Adalet ve İçişleri Bakanları Toplantısı’nda gerek Schengen Alanı, gerek Türk vatandaşlarına uygulanacak vize muafiyeti konusunda hiçbir somut adım ve karar çıkmaması Türkiye’de olduğu kadar birçok AB ülkesi nezdinde de hayal kırıklığıyla karşılandı.
Hollanda Radboud Üniversitesi Göç Hukuku Merkezi öğretim üyesi ve AB Uluslararası Göç Mülteciler ve Ceza Hukuku Daimi Komitesi Başkanı Prof. Dr. Kees Groenendijk 26 Nisan 2012 tarihinde İKV’nin düzenlediği konferansta, Türkiye - AB Ortaklık anlaşmasının Türk vatandaşları için serbest dolaşım alanında doğurduğu haklar genelinde çifte vatandaşlık, vizesiz dolaşım özgürlüğü, aile birleşmesi ve AB vatandaşları ile eşit muamele konularında değerlendirmelerde bulundu.
VİZE MUAFİYETİ KONUSUNDA LÜKSEMBURG’DAN SES ÇIKMADI
26 Nisan 2012 tarihinde Lüksemburg`da gerçekleştirilen AB İçişleri Bakanları toplantısında Türkiye ile vizesiz seyahat müzakerelerinin başlatılması için Avrupa Komisyonu`na yetki verilmesi hususunda olumlu bir gelişme yaşanmadı. 6 Mayıs tarihinde ikinci turu gerçekleştirilecek Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile diğer bazı üye ülkelerin çekincelerinin, bu durumda etkili olduğu belirtiliyor.
AB İÇİŞLERİ VE ADALET BAKANLARI KONSEYİ’NDE SCHENGEN REFORMU TARTIŞILMAYA DEVAM EDİLDİ
26 Nisan 2012 tarihinde Lüksemburg’da gerçekleştirilen AB İçişleri ve Adalet Bakanları Konseyi toplantısında Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant, Schengen Anlaşması`nda gelecek yıl içerisinde reform yapılmazsa Paris`in, sınır kontrollerini tek taraflı olarak yeniden yürürlüğe sokacağını söyledi. Sarkozy’nin savunduğu bu görüş Almanya ve Avusturya nezdinde desteklenirken, diğer ülkeler AB toplantılarının seçimlere malzeme yapıldığını öne sürdü.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Avusturya’nın Der Standard gazetesinde 26 Nisan 2012 tarihinde yayımlanan yazısında, Batı Balkan ülkelerinin 2009 ve 2010 yılı itibarıyla vize muafiyeti elde ettiklerini; AB üyeliğiyle ilgili beklentileri olmayan üçüncü ülkelerin bile Schengen vizesi istisnai kurallarından faydalanmakta olduklarını, buna karşılık Türkiye’nin vatandaşlarının halen vize almak zorunda olduğu tek aday ülke durumunda olduğunu vurguladı.
TÜRKİYE İLE KKTC KIBRIS’TA ORTAK PETROL VE DOĞALGAZ ARAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Akdeniz’de tek taraflı olarak petrol ve doğal gaz arama çalışmaları başlatmasının ardından, KKTC Hükümeti’nin yetkisiyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) da KKTC topraklarında petrol ve doğalgaz arama ve sondaj çalışmalarına başladı.
EUROPOL AB’DE TERÖRİZMİN DURUMU VE EĞİLİMLER RAPORU’NU YAYIMLADI
Avrupa Polis Ofisi Europol’ün 27 Nisan 2012 tarihinde yayımladığı “2012 AB’de Terörizmin Durumu ve Eğilimler Raporu”nda (EU Terrorism situation and trend report - TE-SAT) 2011 yılında AB’de terörist saldırıların ve terörist eylemlerle ilişkili tutuklamaların azalmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Bu olumlu bir gelişme olmasına rağmen, terörizm ve aşırıcılık tehlikesinin azaldığı anlamına gelmemekte. Raporda, 2009 ve 2011 yılları arasında terör saldırılarının azalmış olmasına rağmen, 2011 yılında 174 terörist saldırının gerçekleştiği; 484 kişinin tutuklandığı ve bunlarda 316’sının terörle ilişkili suçlarla suçlu bulunduğu belirtiliyor.
19’UNCU AVRUPA BİRLİĞİ – ASEAN BAKANLAR TOPLANTISI BRUNEİ’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Avrupa Birliği ve Güneydoğu Asya Ulusları Birliği (ASEAN) ülkelerinin maliye ve ekonomi bakanları 26 ve 27 Nisan 2012 tarihleri arasında Brunei Sultanlığı’nın başkenti Bandar Seri Begawan’da bir araya geldi. Toplantıda Avrupa Birliği ve ASEAN ülkeleri arasındaki işbirliği ve diyalogu geliştirmeye yönelik iki program üzerinde anlaşmaya varıldı.
AVRUPA KOMİSYONU 6 ÜYE DEVLETE İHLÂL DAVASI AÇIYOR
Avrupa Komisyonu 26 Nisan 2012 tarihinde beş Üye Devlete enerji piyasalarının açılmasıyla ilgili düzenlemeleri aktarılmasındaki eksiklikler nedeniyle hazırladığı sekiz gerekçeli görüşünü gönderdi. Bunun yanında Komisyon İtalya’yı binaların enerji performansına ilişkin yönergeyi uygulamadığı için AB Adalet Divanı’na götürme kararı aldı.
Macar MOL şirketinin Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin inşasından geri çekilebileceğini açıklaması projenin geleceğiyle ilgili soru işaretlerini artırdı.
İspanya, Arjantin’in stratejik öneme sahip şirketleri kamulaştırma kapsamında İspanyol şirketi Repsol’ün Arjantin petrol şirketi YPF’deki yüzde 51 oranındaki hisselerine el koyma kararına ilk misillemeyi Arjantin’den biodizel ithalatını durdurarak gerçekleştirdi.
Avrupa Komisyonu 25 Nisan 2012 tarihinde genel ekonomik çıkarlara yönelik hizmetlerdeki ihmal edilebilir (de minimis) düzeyde sayılan ve Komisyon’dan izin alınması gerekli olmayan devlet yardımı sınırını şirket başına 3 yıllık dönem için 500.000 Avro olarak belirleyen Tüzüğü kabul etti.
AVRUPA KOMİSYONU GOLDMAN SACHS/ADVENT INT./TRANSUNİON CORP. BİRLEŞMESİNE ONAY VERDİ
Avrupa Komisyonu Goldman Sachs Inc. ile Advent International Corp.’ın birlikte TransUnion Corp’ın ortak kontrolünü devralması teklifine onay verdi. Her üç şirketin merkezi de ABD’de bulunmakla beraber söz konusu devralmanın AB pazarında da etkileri olabileceği ihtimali nedeniyle söz konusu devralma bildirimi AB Komisyonu’na yapılmıştı.
BOLOGNA SÜRECİ İLERLEME RAPORU YAYINLANDI
Bologna sürecine dahil olan ve içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu 47 ülkenin eğitim bakanları 26-27 Nisan 2012 tarihlerinde modern ve açık bir Avrupa Yükseköğretim Alanı oluşturulması için gerçekleştirilecek reformları kararlaştırmak üzere Bükreş’te bir araya geldi.
AVRUPA BİRLİĞİ TARIM BAKANLARI LÜKSEMBURG’DA TOPLANDI
Avrupa Birliği tarım bakanları Ortak Tarım Politikası (OTP) ve Ortak Balıkçılık Politikası (OBP) reformu ile ilgili Avrupa Komisyonu’nun tekliflerini değerlendirmek için 26-27 Nisan 2012 tarihlerinde Lüksemburg’da bir araya geldi. Toplantının Ortak Balıkçılık Politikası’nın tartışıldığı bölümünde, Avrupa Birliği’nin denizlerinin merkez politika ile yönetilemeyecek kadar büyük ve çeşitli olması sebebiyle bölgesel politika izlenmesi teklifi olumlu karşılandı.
İLAÇ KALINTISI TESPİT EDİLEN ÜRÜN TARLADA İMHA EDİLECEK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sebze ve meyvede ilaç kalıntısı tartışmaları ile ilgili olarak çalışma başlattı. Bakanlık, tüm denetim elemanları ve tarım danışmanlarına verdiği talimatta ürünlerin üretim yerlerinde denetlenmesini ve fazla kimyasalın tespiti halinde ürünün olduğu yerde imha edilmesini istedi.
Avrupa Birliği, 1334/2008 sayılı yönetmelikle belirtilen taahhütlerle ilgili gıda ürünlerinde kullanılmasına izin verilen tatlandırıcı maddeler için yeni bir Topluluk listesi hazırladı. 24 Nisan 2012 tarihinde Avrupa Birliği Gıda Zinciri ve Hayvan Sağlığı Daimi Komisyonu, gıda ürünlerinde kullanımına izin verilmiş tatlandırıcı maddeler listesini ve diğer tatlandırıcılardaki geçici tedbirler ile ilgili düzenlemedeki iki teklifi onayladı. Böylelikle, Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Kurumu tarafından belirlenen 2800 çeşit tatlandırıcı ve diğer maddeler için ilk düzenleme, gıdalarda kullanılabilecek tatlandırıcı maddeler kapsamlı listesi ile yapılmış oldu.
GAYRİRESMİ SAĞLIK BAKANLARI TOPLANTISI DANİMARKA DÖNEM BAŞKANLIĞI NEZDİNDE GERÇEKLEŞTİ
23-24 Nisan 2012 tarihinde bir araya gelen AB üyesi ülkelerin sağlık bakanları, sağlık sisteminde ulusal düzeyde ve AB düzeyinde inovasyon modellerini ele aldılar.
SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik 25 Nisan 2012 tarihli ve 28274 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.