CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL İLİŞKİLERİN 400’ÜNCÜ YILI VESİLESİYLE HOLLANDA’YI ZİYARET ETTİ
Hollanda Kraliçesi Beatrix’in davetlisi olarak Hollanda’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, siyasi ve kültürel temaslarının yanı sıra Türk toplumu temsilcileri ve Türk ve Hollanda firmalarının CEO’larıyla bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül’e Hollanda’nın en yüksek nişanı olan “Hollanda Aslanı Büyük Şövalye Nişanı” takdim edildi.
Ziyareti kapsamında, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakerelere başlama kararının Hollanda’nın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı sırasında alındığını hatırlatarak, Hollanda ve Türkiye’nin ilişkisinin önemine değindi. Türkiye ile Hollanda arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, daha büyük bir potansiyelin olduğunu sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin 2010'da yüzde 9, 2011'de yüzde 8,5 büyüdüğünü, borç yükünün GSMH'nin yüzde 39’u, bütçe açığının ise yüzde 1,5’i olduğunu belirterek, birçok AB ülkesinde ekonomik ve finans krizleri yaşanırken, Türkiye’nin büyüme içinde ve güvenle gelişmekte olduğuna dikkat çekerek, AB üyesi bir Türkiye’nin Avrupa için resesyondan çıkmada büyük bir fırsat sunduğunu vurguladı.
Türkiye’nin tüm üyelik kriterlerini yerine getireceğini ve üyeliğin gerçekleşeceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, müzakere sürecinin güçlü bir şekilde devam etmesi için Hollanda'nın desteğini takdir ettiklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, insan hakları eleştirilerine ilişkin bir soruya cevaben, Kopenhag siyasi kriterlerinin AB ile müzakerelere başlamanın ön koşulu olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin söz konusu kriterleri yerine getirmesi sonucu müzakerelerin başlaması kararının alındığını vurguladı. Buna rağmen, bazı eleştirilerin geldiğini ve bazen çok abartıldığını ifade eden Gül, ortaya çıkan aksaklıkların üzerine gidildiğini ve düzeltildiğini belirtti.
Hollanda’da Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi’nin (PVV) İslam ve yabancı karşıtı söylemlerinin iki ülke arasındaki ilişkiler üzerindeki etkisi ile ilgili bir soruya cevap veren Cumhurbaşkanı Gül, çoğulculuğa inanan ülkelerde her türlü fikrin olabileceğini ve bunu yadırgamadığını belirtti, ancak bu gibi söylemlerin siyasi istismar konusu olması halinde tehlikeli mecralara gidebileceğine karşı uyardı.
Hollanda Başbakanı Rutte, Türkiye ve Hollanda'nın karşılıklı yatırımlarının önemli miktarda arttığını ve bunun her iki ülkede de istihdam yarattığını kaydetti. Hollanda'daki Türklerin Hollanda toplumunun bir parçası olduğunu vurgulayan Rutte, Hollanda’daki Türklerin müteşebbis ruhlarıyla Hollanda'ya dinamizm kattıklarını belirtti.
Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak baktıklarını kaydeden Rutte, Türkiye'nin üyelik için gerekli kriterleri yerine getirmesi gerektiğini belirtti ve bu yolda önemli adımlar atıldığını söyledi. Ayrıca, müzakere sürecinin sağlam bir şekilde devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Türkiye'nin Arap Baharı sürecindeki yapıcı rolüne dikkat çeken Rutte, Türkiye’nin bölgedeki rolünden övgüyle bahsetti ve Türkiye'nin Esad rejiminden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelileri kabul etmekle sorumluluğunu ortaya koyduğunu belirtti. Rutte, ayrıca Esad rejiminden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin barınması için Türkiye'ye 1 Milyon Avro yardım gönderme taahhüdünde bulundu.
Hollanda temasları kapsamında, Türkiye-Hollanda İş Forumu’nda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, birçok ülkenin büyümesini tamamladığını, buna karşın Türkiye ekonomisinin gelişmekte olduğunu belirterek, daha alınacak mesafe olduğunu kaydetti. Türkiye’nin 2050'lere doğru, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında yer alacağına ve Avrupa'nın ikinci büyük ekonomisi olacağına dair tahminler bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, yabancı yatırımcılara Türkiye'ye daha çok güvenmeleri ve yatırım yapmaları çağrısında bulundu. Son on yılda, yatırımların arttığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, potansiyelin büyük olduğuna dikkat çekti.
Türkiye-Hollanda İş Forumu’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hollanda ile Türkiye arasında 5 Milyar Avro’yu aşan ticaret hacminin umut verici olduğunu belirterek, ticaretin istenilen düzeye ulaşabilmesi için vize engelinin kaldırılması çağrısında bulundu. Hollandalı firmalara Türkiye’ye 38 Milyar Dolar’ın üzerinde yatırım yaparak Türkiye’ye gösterdikleri güven için teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, Hollanda’daki Türk varlığının da artmakta olduğuna dikkat çekti.