İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AP ÜYELERİ YOLCU BİLGİLERİNİN AB İLE ABD ARASINDA PAYLAŞILMASINA YEŞİL IŞIK YAKTI

Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri 19 Nisan 2012 tarihinde Genel Kurul’da yapılan oylamada Avrupa’dan ABD’ye uçan yolcuların kişisel bilgilerinin (Passenger Name Record - PNR) Amerikalı yetkililerle paylaşılmasına olanak sağlayan anlaşmayı onayladılar.
AP ÜYELERİ YOLCU BİLGİLERİNİN AB İLE ABD ARASINDA PAYLAŞILMASINA YEŞİL IŞIK YAKTI

Avrupa Parlamentosu (AP)  üyeleri 19 Nisan 2012 tarihinde Genel Kurul’da yapılan oylamada Avrupa’dan ABD’ye uçan yolcuların kişisel bilgilerinin (Passenger Name Record - PNR) Amerikalı yetkililerle paylaşılmasına olanak sağlayan anlaşmayı onayladılar. 226 AP üyesi kişisel bilgilerin korunmasıyla ilgili çekinceleri sebebiyle anlaşmaya “hayır” derken, anlaşma, 409 “evet” oyuyla kabul edildi. 33 AP üyesi ise çekimser kaldı. 26 Nisan’da AB İçişleri Konseyi’nde onaylanarak yürürlüğe girecek olan anlaşma, 7 yıl geçerli olacak.

PNR bilgileri, havayolu şirketleri tarafından rezervasyon sırasında yolculardan alınan isim, adres, kredi kartı, bagaj, koltuk numaraları ve yiyecek tercihi bilgilerini içeriyor.  ABD yasaları gereğince, havayolu şirketleri bu bilgileri, yolculuk tarihinden önce ABD İç Güvenlik Bakanlığı yetkilileriyle paylaşmakla yükümlü.

2007 yılından beri ABD ile geçici olarak yürürlükte olan PNR anlaşmasının Mayıs 2010’da AP tarafından onaylanması beklenmekteydi. Ancak, AP üyeleri kişisel verilerin korunması konusundaki endişeleri sebebiyle oylamayı ertelemiş ve Avrupa Komisyonu’ndan ABD yetkilileriyle anlaşmayı yeniden müzakere etmesini talep etmişlerdi. Avrupa Komisyonu da, anlaşmayı yeniden müzakere ederek, özel hayatın gizliliğiyle ilgili hükümlerin güçlendirilmesini sağlamıştı.

Yolcuların kişisel bilgilerinin saklanması, terör suçlarının önlenmesi, araştırılması ve kovuşturulması bakımından önem taşıyor. Yeni anlaşmaya göre, ABD’li yetkililer yolcuların kişisel bilgilerini aktif bir veri tabanında 5 yıl saklayabilecek. 6 ay sonra gizli hale getirilecek olan bilgiler, 5 yıllık süre sonunda, 10 yıllığına aktif olmayan bir veri tabanına aktarılacak ve bu bilgilere ABD yetkilileri tarafından erişim daha sıkı kontrollere tabi tutulacak. Toplamda 15 yıllık süre sonunda, herhangi bir şüpheli vakaya karışmamaları koşuluyla yolucuların bilgileri tamamıyla silinecek.

Yolcuların etnik kökeni, dini inançları, fiziksel ve ruhsal sağlığı ile cinsel tercihleri gibi hassas bilgiler ancak kişinin hayati tehlike altında olduğu istisnai durumlarda kullanılabilecek. Bu gibi bilgilere ancak durum bazında erişim sağlanabilecek ve söz konusu bilgiler en fazla 30 gün muhafaza edildikten sonra silinecek.

Kişisel bilgilerinin kötüye kullanılması halinde, AB vatandaşlarının ABD yasalarına göre yargısal ve idari başvuru hakkı bulunuyor. Ayrıca, yolcular kendi kişisel bilgilerine erişerek, hatalı bilgi içeriyorsa sildirilmesi için ABD makamlarına başvurabilecek.

AP üyeleri Ekim 2011’de Avustralya ile benzer bir PNR anlaşmasını onaylamışlardı. Halihazırda, AB ile Kanada arasında PNR anlaşmasının müzakereleri devam etmekte.

Diğer Yazılar