Geçtiğimiz hafta AB’yi de yakından ilgilendiren en çarpıcı gelişmeler Ukrayna’da yaşandı. Kasım ayından beri toplamda yaklaşık 82 kişinin yaşamını kaybetmesine yol açan gösteriler ve yaşanan sokak çatışmaları sonrasında muhalefet ile anlaşan Cumhurbaşkanı Yanukoviç, Parlamento tarafından azledildi. Ancak ülkede durum ciddiyetini koruyor. Özellikle Rusça konuşan nüfusun yaşadığı Doğu bölgelerinin yeni anlaşmayı tanımaması, ülkenin bir bölünmeye doğru sürüklenebileceği endişesini uyandırıyor. Ukrayna krizi ile ilgili olarak AB’nin etkinliği ve stratejik bir aktör olarak rolü de tartışıldı. Cumhurbaşkanı ve muhalefet arasında varılan anlaşmaya 3 AB Dışişleri bakanının arabuluculuk etmesine rağmen, AB, Kasım ayından beri devam eden krize daha erken bir çözüm bulunmasını sağlayamamakla eleştiriliyor.
Geçtiğimiz hafta Türkiye-AB ilişkilerinin gündeminde, Cumhurbaşkanı Gül’ün Macaristan ziyareti, 6’ncısı düzenlenen Türkiye-Hollanda Konferansı ve internet yasasına ilişkin AB yetkilileri tarafından yapılan uyarılar yer aldı.
AB’nin gündeminde ise Tarım ve Balıkçılık Konseyi toplantısı, AB Sanayi Rekabetçiliği Konseyi toplantısı, Avrupa Komisyonu’nun Birliğin sanayi yapısını mercek altına alan raporu ve Akdeniz için Birlik Sanayi İşbirliği 9’uncu Bakanlar Toplantısı yer aldı.
Cumhurbaşkanı Gül, 17-18 Şubat 2014 tarihlerinde Macaristan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Gül’ün ziyareti, iki ülke arasında “stratejik ortaklık” seviyesine yükselen siyasi ilişkilerin, ekonomik ve ticari alanda da geliştirilmesine dair ortak çabaya işaret ediyor.
Türkiye ile Hollanda arasında ikili ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesini amaçlayan 6’ncı Türkiye-Hollanda Konferansı, 14 Şubat 2014 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Hollandalı mevkidaşı Frans Timmermans görüşmelerinde; AB’deki gelişmeler ile Birliğin geleceği; Kıbrıs müzakereleri AB ile Türkiye’nin müzakere süreci gibi pek çok konuyu ele aldı.
İnternet yasasının Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanmasına yönelik AB’den gelen uyarılar geçtiğimiz hafta da gündemdeki yerini korudu. AB’den Türkiye’ye gönderilen beşinci mektubun içeriği Ankara tarafından resmen paylaşılmadı ancak, internet yasasına yönelik gelen yoğun eleştiriler nedeniyle, hükümet ilgili yasada bazı değişiklikler yapmak üzere harekete geçti.
Geçtiğimiz hafta AB’nin gündeminde yer alan başlıklardan bir diğeri ise 17 Şubat 2014 tarihinde Yunanistan’ın AB Dönem Başkanlığı’nda ilk kez gerçekleştirilen Tarım ve Balıkçılık Konseyi toplantısı oldu. Toplantıda, tarım ve balıkçılık için çalışma programı tanıtıldı ve tarım ürünlerinin iç piyasa ve üçüncü ülkelere pazarlanmasının teşvikine yönelik mevzuat önerisi ve süt ürünleri sektörünün durumu görüşüldü.
20 Şubat’ta toplanan AB’nin sanayiden sorumlu bakanları, Avrupa Komisyonu’nun Ocak ayında sanayi rekabetçiliği için önerdiği sanayi rönesansını şekillendiren amaç ve öncelikler konusunda uzlaşı sağladılar.
17 Şubat 2014 tarihinde Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı ve Birliğin sanayi yapısını inceleyen rapor ise, Avrupa Komisyonu’nun bir çok sektörün kriz öncesi dönemdeki üretim seviyesine ulaşamadığını ve sektörler ile üye ülkeler arasındaki farklılıkların sürdüğünü gösteriyor.
Akdeniz için Birlik (Union for the Mediterranean- UfM) Sanayi İşbirliği 9’uncu Bakanlar Toplantısı 19 Şubat 2014 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirildi. 37 ülkenin katılımı ile gerçekleşen toplantının gündemini, Avrupa-Akdeniz sanayi işbirliğinin gelecekte şekillenecek olan stratejik yönünün değerlendirilmesi ve işbirliğinin güçlendirilmesi oluşturdu.
Öte yandan, Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü’nde görev yapan stajyerlerden oluşan bir heyet, 21 Şubat 2014 tarihinde İKV’yi ziyaret etti. Ziyaret kapsamında düzenlenen toplantıda İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas ve Araştırma Müdürü Melih Özsöz tarafından yapılan sunumlarda, stajyer heyetine İKV’nin faaliyetleri, Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerindeki son durum, vize sorunu ve sosyal girişimcilik konularında bilgi verildi.
Geçtiğimiz haftanın iki diğer ilginç gelişmesi ise, İzlanda’nın AB üyelik başvurusunu geri çekeceği ve AB üyesi Çek Cumhuriyeti’nde AB yanlısı bir hükümetin başa gelmesi ile birlikte, daha önce AB Temel Haklar Şartı’na koyulan çekincenin kaldırılacağı haberleri idi.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta dileriz.