İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

6’NCI TÜRKİYE-HOLLANDA KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye ile Hollanda arasında ikili ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla ve Mart 2008 yılının Mart ayında imzalanan “Mutabakat Muhtırası” uyarınca, Dışişleri Bakanlarının eş başkanlıklarında dönüşümlü olarak iki ülkede her yıl “Wittenburg Konferansı” olarak da bilinen Türkiye-Hollanda Konferansları düzenlenmektedir.
6’NCI TÜRKİYE-HOLLANDA KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye ile Hollanda arasında ikili ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla ve Mart 2008 yılının Mart ayında imzalanan “Mutabakat Muhtırası” uyarınca, Dışişleri Bakanlarının eş başkanlıklarında dönüşümlü olarak iki ülkede her yıl “Wittenburg Konferansı” olarak da bilinen Türkiye-Hollanda Konferansları düzenlenmektedir.

Bu kapsamda düzenlenen 6’ncı Türkiye-Hollanda Konferansı, 14 Şubat 2014 tarihinde Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde ve Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Hollandalı mevkidaşı Frans Timmermans, Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ve 6’ncı Türkiye-Hollanda Konferansı’nın ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. İki mevkidaşın görüşmesinde; AB’deki gelişmeler ile Birliğin geleceği; Kıbrıs müzakerelerinde son dönemde yaşanan olumlu gelişmeler ve AB ile Türkiye’nin müzakere sürecine olası katkıları; ve Ukrayna, Bosna-Hersek ve Kafkaslar’daki gelişmelerin yanı sıra, Suriye ve Ortadoğu’da son dönemde yaşanan olaylar gibi pek çok konuyu ele aldıkları belirtildi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu basın toplantısında, 2013 yılının Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 400’üncü yılı olması dolayısıyla iki ülke arasındaki tarihi bağlara dikkat çekerek, iki ülke arasında kültürel, ekonomik ve sosyal alanda 600 faaliyet, bakanlar düzeyinde de 21 ziyaret gerçekleştirildiğini hatırlattı. Davutoğlu ayrıca, Hollanda’da yaklaşık 450 bin kadar Türk kökenli vatandaşın yaşadığına ve Hollanda’nın, toplamda 35 milyar dolara varan dış yatırımla Türk ekonomisinin en önemli ortaklarından biri olduğuna dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye’nin AB katılım müzakerelerine 2004 yılında Hollanda’nın AB Dönem Başkanlığı’nı yürüttüğü dönemde şekillendiğini hatırlatarak, Hollanda’ya Türkiye’nin AB üyelik sürecine verdiği destek için teşekkürlerini dile getirdi. Davutoğlu Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin olumlu gelişmelerin gerçekleştiği son günlerde Hollanda’dan özellikle vize muafiyeti, yeni fasılların müzakerelere açılması ve Kıbrıs müzakereleri konusunda yapıcı katkıda bulunacağını temenni ettiklerini sözlerine ekledi.

Davutoğlu şöyle devam etti:

“Suriye’deki gelişmeler bağlamında ortaya çıkan riskler dolayısıyla Patriot sistemlerin Türkiye’de konuşlanmasına verdikleri destek dolayısıyla, 300 Hollandalı müttefik askeri de Türkiye’de misafir etmekten onur duyuyoruz. Bütün bu ilişkiler de gösteriyor ki, risklere karşı ittifak anlamında da gelecek vizyonu geliştirmek anlamında da küresel bir ortaklıkla uluslararası barışa katkı yapmak anlamında da Türkiye-Hollanda ilişkileri 400 yıl olduğu gibi bugün de hem dinamizmini koruyor hem de gelecek için büyük bir değer ifade ediyor.”

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ise, Türkiye ile birçok konuya aynı perspektiften baktıklarının ve yakın bir çalışma içerisinde bulunduklarının altını çizerek, AB’ye de bu yönde davranması konusunda çağrıda bulundu. Timmermans, şunları söyledi:

“Türkiye son 10 yılda muhteşem bir dönüşüm geçirdi. Bu dönüşümden sorumlu olan kişileri de tebrik etmek isterim. Türkiye’nin değişmeye devam edeceğini biliyoruz ve belli bir noktada Türkiye, AB ile müzakereleri bittikten sonra birliğin üyesi olmak isteyip istemediğine karar verebilir. Hollanda, müzakereler bittikten sonra Türkiye’yi memnuniyetle AB üyeleri arasına kabul edecektir.”

Kıbrıs sorununa ilişkin olarak, Hollanda’nın taraflara her konuda yardımcı olmaya hazır olduklarını belirterek, “Bu süreçte yeni bir dinamik yaratmak için son derece güçlü bir siyasi istek görüyorum. Bu da ortak geleceğimiz için çok önemli bir gelişme” dedi. Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulmasının hem bölgenin ekonomik ilerlemesine katkı sağlayacağını, hem de Hollanda gibi ülkeler için yatırım ve ticaret potansiyeli anlamına geleceğini ifade eden Timmermans, “Son derece heyecanlıyım. Umuyorum taraflar bir anlaşmaya ulaşır. Bizim AB ya da ikili olarak yapabileceğimiz bir şey olursa sürece dahil olan tüm tarafların hizmetindeyiz” açıklamasında bulundu.

Hollanda Dışişleri Bakanı Timmermans ayrıca, Türk, Alman ve Amerikan askerleriyle birlikte Türkiye’nin de Esad rejiminden gelebilecek saldırılara karşı görev yaptığını hatırlatarak, “Yıllardır Türkiye, bizim ortak güvenliğimizi çok büyük çabalar harcayarak, büyük bedeller ödeyerek her zaman korumuştur” dedi ve Hollanda’nın, bu ortak güvenliğe Türkiye’nin yaptığı katkılardan dolayı müteşekkir olduğunu ifade etti.

Bu yıl düzenlenen Konferans çerçevesinde ayrıca, heyetlerarası görüşmelerin ardından, Dışişleri Bakanlıkları ile diğer ilgili Bakanlık ve kurumların üst düzey temsilcilerinin de katıldığı “Ekonomik İşbirliği”, “Sınıraşan Tehditlerle Mücadele”, “Göç ve Uyum” ve “AB’nin Geleceği ve Genişleme” konulu Çalışma Grubu toplantıları düzenlendi.

Diğer Yazılar