İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
11-17 NİSAN 2012

AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA “CUMHURİYET HALK PARTİSİ’NİN 2023 STRATEJİSİ” KONFERANSI YAPILDI

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye’nin Dostları Grubu ile Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ortaklaşa düzenlediği “CHP’nin 2023 vizyonu” başlıklı konferans CHP İstanbul milletvekili, TBMM AB uyum Komisyonu Başkanvekili ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkan Yardımcısı Umut Oran, KPK Eşbaşkanı Hélène Flautre (Fransız, Yeşiller Grubu Üyesi), AP Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda (Avusturyalı, Sosyalist Grup Üyesi) ve AP üyesi Birgit Schnieber-Jastram’ın (Alman, Hıristiyan Demokrat Grup Üyesi) konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleşti.

ABHaber'in aktardığına göre, AP Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda muhalefetin demokrasinin gelişmesinde itici bir güç olduğunu vurgulayarak,  Türkiye’de muhalefetin daha fazla sorumluluk ve inisiyatif alması gerektiğini belirtti. AP Türkiye Raportörü olduğu zamanlarda sivil yönetimin zayıf olması, laik devletin askerler tarafından korunması ve azınlık hakları gibi sorunlar olduğunu kaydeden Swoboda, bugün gelişmeler olmasına rağmen benzer sorunların devam ettiğini belirtti. Türkiye’de son yıllarda demokratikleşme alanında önemli gelişmeler yaşandığını belirten Swoboda, düşünce ve ifade özgürlüğü ve insan hakları alanlarında sorunlar yaşandığını ifade etti.

KPK Eşbaşkanı Hélène Flautre de demokrasinin gelişmesi için güçlü bir muhalefetin varlığının önemine dikkat çekti. Yeni Anayasa’nın hazırlanması sürecinde anamuhalefet partisi ve hükümetin işbirliği yapması gerektiğini belirten Flautre, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü ile insan haklarının korunmasının önemine dikkat çekti.

CHP Milletvekili Umut Oran Türkiye’de demokrasinin gerekliliklerinin yerine getirilmediğini kaydederek, Türkiye’nin AB'nin insan hakları ve düşünce ve  ifade (basın) özgürlüğü standartlarını yakalaması gerektiğini belirtti. Türkiye’de demokrasinin gelişmesi için AB sürecinin önemine değinen Oran, ana muhalefet partisi olarak yeni Anayasa için hükümete tekliflerini yaptıklarını, ancak hükümetin Anayasa teklifini görmezden geldiğini belirtti.

CHP’nin 2023 vizyonu hakkında bilgi veren Oran 2023 yılında insanların fikirleri ve inançları yüzünden kendi hükümetlerinden korkmayacağı bir Türkiye öngördüklerini vurguladı. Seçim sisteminin değiştirilerek yüzde 10’luk barajın kaldırılması gerektiğini ifade eden Oran, dış politikada da tutarlı ve ilkeli bir devlet politikası talep ettiklerini belirtti. 2023 yılında Türkiye’nin ihracatının 650 Milyar Dolar ve ithalatının 750 Milyar dolar seviyesine ulaşmasını beklediklerini ifade eden Oran, 2012 – 2015 arasında yüzde 6,1, 2016 – 2019 arasında yüzde 7,2 ve 2020 – 2023 arasında yüzde 7,5 büyüme planladıklarını ve 2023 yılında kişi başına düşen gelirin Avrupa ortalamasının yüzde 85’i düzeyine, cari açığın gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2,5’ine ulaşmasını; işsizliğin ise yüzde 6 seviyesinde olmasını beklediklerini kaydetti. 

Oran GKRY Dönem Başkanlığı’nda Dönem Başkanlığı ile ilişkilerin dondurulacak olmasını eleştirdi

Kıbrıs sorunu hakkında, AB’nin sorun çözülmeden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) Birliğe kabul etmekle hata yaptığını vurgulayan Oran, “AB Kıbrıs sorunu çözülmeden Güney Kıbrıs’ı tam üye yapmakla hata yaptı. Ancak olan oldu. Hükümet AB işini daha yapıcı bir şekilde ele almalı” dedi.

Oran, hükümetin GKRY Dönem Başkanlığında AB Konseyi dönem başkanlığı ile ilişkilerin dondurulacağı yönündeki açıklamalarını eleştirdi ve AB sürecinin dondurulması veya askıya alınmasının söz konusu olmaması gerektiğini belirtti. Oran, vize sorununun bir an önce çözülebilmesi, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanabilmeleri ve AB ile müzakerelerde yargı ve temel haklar (23’üncü fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24’üncü fasıl), sosyal politika (19’uncu fasıl) fasıllarının açılabilmesi için altı ay zaman kaybedilmemesi gerektiğini belirtti.

Oran’ın açıklamalarını değerlendiren AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, GKRY Dönem Başkanlığı’nda AB sürecinin askıya alınmayacağını, ancak AB Konseyi dönem başkanlığı ile temas kurmayacaklarını belirtti. Bağış, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Üye Devletlerle ilişkilerin her zamanki seyrinde olacağını kaydetti. AB Konseyi dönem başkanı ile bir araya gelmelerinin ancak Ortaklık Konseyi toplantısı veya bir başlığı müzakereye açmak için olabileceğini belirten Bağış, Fransa ve Belçika dönem başkanlığında dahi Ortaklık Konseyi Toplantısı yapılmadığını ve son üç dönem başkanlığında hiçbir başlığın GKRY başta olmak üzere birçok AB üyesi ülkenin çıkardığı mantıksız ve hukuksuz engeller sebebiyle açılamadığını hatırlatarak, GKRY dönem başkanlığının büyütülmemesi gerektiğini belirtti.