İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçtiğimiz hafta, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin gündeminde 22 Nisan 2012 tarihinde gerçekleşen Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin ilk tur oylaması, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Hollanda ziyareti ve Hollanda Hükümeti’nin istifası vardı.
İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçtiğimiz hafta, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin gündeminde 22 Nisan 2012 tarihinde gerçekleşen Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin ilk tur oylaması, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Hollanda ziyareti ve Hollanda Hükümeti’nin istifası vardı.

Fransa’da yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ilk turunda Sosyalist Parti adayı François Hollande ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ilk iki sırayı alıp ikinci tura gelmesi olağan karşılanırken, aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’in yüzde 18’lik oy oranıyla üçüncü sırada yer alması şaşırtıcı ve kaygı verici olarak nitelendirildi. Fransa Seçimleri’nden bir gün sonra Lüksemburg’da bir araya gelen AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Fransa’da aşırı sağın yükselişinden duydukları kaygıyı dile getirirken, Cumhurbaşkanı Sarkozy’yi de aşırı sağcı söylemlere verdiği destek nedeniyle eleştirdiler.

Türkiye ile Hollanda arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 400’üncü yıldönümü vesilesiyle Hollanda’ya resmi bir ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Hollanda Başbakanı Rutte ile yaptığı görüşmede Avrupa’da yükselen ırkçılık ve yabancı düşmanlığından duyduğu kaygıyı dile getirdi.  Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi’nin (PVV) Türkiye’nin AB üyeliğine ve Hollanda’daki göçmenlere karşı olan tutumu hakkındaki görüşlerini de Rutte’ye ileten Gül, ırkçılığın Avrupa için en büyük tehdit olduğunun da altını çizdi.  Cumhurbaşkanı Gül, çoğulculuğa inanan ülkelerde her türlü fikrin ifade edilebileceğini vurgulamakla birlikte, ırkçı söylemlerin siyasi istismar konusu olması halinde tehlikeli mecralara gidebileceği uyarısında da bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Hollanda ziyaretini tamamlamasından iki gün sonra Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin azınlık hükümeti de kendilerini dışarıdan destekleyen Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi ile bütçe konusundaki süregelen anlaşmazlık nedeniyle istifa etti. Başbakan Mark Rutte istifasını Hollanda Kraliçesi Beatrix’e sunmasından sonra yaptığı basın açıklamasından hükümetin düşmesinin ana nedeninin Özgürlük Partisi’nin Hollanda için elzem nitelikte olan 15 Milyar Avro’luk kısıntıyı popülist gerekçelerle kabul etmemesi olduğunu belirtti. Rutte’nin açıklamalarına rağmen Hollanda basınında Geert Wilders’in hükümetin düşmesine sebep olan anlaşmazlıkta taviz vermemesinin nedenlerinden birinin de Hollanda Başbakanı’nın Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyareti sırasında Türkiye’nin AB üyeliğine destek veren sözleri olduğuna dair yorumlar da yer aldı.

26 Nisan 2012 tarihinde İktisadi Kalkınma Vakfı tarafından “Vize konusu ve Türkiye –AB Ortaklık Hukuku çerçevesinde Türk Vatandaşlarının Hakları ile ilgili son Gelişmeler” konulu bir seminer düzenleniyor. Hollanda Nijmegen Radboud Üniversitesi Göç hukuku merkezi öğretim üyesi Prof. Dr. Kees Gorenendijk’ın konuşmacı olarak katılacağı seminerde, Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında bir ortaklık kuran Ankara Anlaşması’nın Türk vatandaşları için serbest dolaşım alanında doğurduğu haklar genelinde çifte vatandaşlık, vizesiz dolaşım özgürlüğü, aile birleşmesi ve AB vatandaşları ile eşit muamele konularında son gelişmeler ele alınacak.

Tüm okuyucularımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlar, iyi bir hafta dileriz.

Diğer Yazılar