![]() |
![]() |
AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI SURİYE, İRAN VE BEYAZ RUSYA’YA YAPTIRIMLARI GENİŞLETME KARARI ALDI
AB ülkelerinin Dışişleri Bakanları, 23 Mart’ta Suriye’de Esad rejiminin sivil halka uyguladığı şiddet, İran’ın nükleer programı ve İran’daki insan hakları ihlalleri, Beyaz Rusya’da Lukaşenko rejiminin muhalefete uyguladığı baskı ve Mali’deki darbe gündemiyle bir araya geldi.
Esad rejiminin üzerindeki uluslararası baskıyı artırmak için yaptırımların kapsamı genişletildi
Esad rejiminin sivil halka uyguladığı şiddeti ve insan hakları ihlallerini bir kez daha kınayan AB Dışişleri Bakanları, AB’nin Esad rejimine ve destekçilerine karşı uyguladığı yaptırımları bir kez daha ağırlaştırma kararı aldılar. Aralarında Beşar Esad’ın İngiltere doğumlu eşi Esma Esad’ın da bulunduğu, Esad ailesi mensubu ve yüksek düzey devlet yetkilisi 12 kişinin ve 2 şirketin AB ülkelerine seyahat yasağı kapsamına alınmasına ve mal varlıklarının dondurulmasına karar verildi. AB’nin bugüne dek Esad rejimine ve rejimin insan hakları ihlallerinden sorumlu olanlara uyguladığı seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması yaptırımları kapsamında 126 kişi ve 41 şirket bulunuyor.
AB Dışişleri Bakanları, Birleşmiş Milletler ve Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın Suriye’deki şiddeti durdurma ve barışçıl ve halk tarafından yönetilen bir geçişi sağlama yönündeki çabalarına verdikleri desteği yinelediler. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin (BMİHK) 12 Mart’ta Suriye ile ilgili oturumunu ve BMİHK’nın 23 Mart 2012 tarihinde Suriye’deki insan hakları durumuyla ilgili aldığı kararları ve Uluslararası Bağımsız Araştırma Komisyonu’nun süresini uzatma kararını memnuniyetle karşıladılar. Ayrıca, giderek kötüleşen insan hakları durumu karşısında insani yardım kuruluşlarının ülkenin tamamına erişimine izin verilmesi yönündeki çağrılarını yinelediler.
Beyaz Rusya’daki baskı rejimine karşı AB yaptırımları ağırlaştırıldı
AB Dışişleri Bakanları, Beyaz Rusya’da Lukaşenko rejiminin sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhalefet ve insan hakları savunucularına uyguladığı baskının giderek artmasına karşı Minsk’e uygulanan yaptırımları ağırlaştırarak, 12 kişiyi ve 29 şirketi yaptırımlar listesine eklediler. Böylelikle, AB’nin Beyaz Rusya’ya uyguladığı seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması kapsamında bulunan kişi sayısı 243, şirket sayısı ise 32’ye çıkmış oldu.
İran’da giderek artan insan hakları ihlallerine karşı mevcut yaptırımların kapsamı genişletildi
AB Dışişleri Bakanları, İran’da giderek kötüleşen insan hakları durumuna karşı, insan hakları ihlallerinden sorumlu olan ve yaptırımlara tabi kişiler listesine 17 kişi ekleyerek, bu kapsamda uygulanan yaptırımların süresini 12 ay uzatma kararı aldılar. Böylece, AB’nin İran’daki insan hakları ihlalleri sebebiyle yaptırım uyguladığı kişi sayısı 78’e ulaştı. AB Dışişleri Bakanları, İran’ın nükleer programına ilişkin 23 Ocak 2012 tarihinde aldıkları petrol ambargosu ve İran Merkez Bankası’nın varlıklarının dondurulması kararını uygulamaya koyan kararı kabul ettiler.
AB Dışişleri Bakanları Mali’de silahlı kuvvetlerin yönetimi ele geçirmesini kınadı
AB Dışişleri Bakanları, Mali’de 22 Mart 2012 tarihinde silahlı kuvvetlerin yönetimi ele geçirmesini kınadılar. AB Dışişleri Konseyi, şiddetin bir an önce son bulması ve sivil bir hükümetin iktidara gelmesi ile demokratik seçimlerin yapılması çağrısında bulundu. Darbe sebebiyle, AB’nin ülkeye sağladığı kalkınma yardımı da geçici olarak askıya alındı. AB Dışişleri Bakanları, Sahel bölgesindeki güvenlik durumunun kötüleşmesinden duydukları endişeyi dile getirerek, bölgesel kuruluşlardan Afrika Birliği (AU) ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Birliği (ECOWAS) ile işbirliği içerisinde halka destek vermeye ve insani yardım sağlamaya devam edeceklerini taahhüt ettiler.
AB Savunma Bakanları 22 Mart’ta bir araya geldi
Avrupa Birliği Savunma Bakanları 22 Mart 2012 tarihinde bir araya geldiler. Savunma Bakanlarının altı ayda bir gerçekleşen toplantısında, Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası’ndaki (OGSP) son durum ve devam eden operasyonlar görüşüldü. Askeri imkan ve kabiliyetlerin birleştirilmesi ve paylaşımı konuları ele alındı.
AB Savunma Bakanları, ekonomik kriz sebebiyle üye devletlerin uyguladıkları kemer sıkma önlemlerinden dolayı giderek azalan savunma bütçelerine karşı askeri kaynakların paylaşılması kapsamında ortak hava yakıt ikmali imkanları ve saha hastaneleri oluşturulmasını öngören projeleri onayladılar. Bakanlar ayrıca, ortak pilot eğitimi, deniz lojistiği, ortak altyapı, bakım ve deniz devriyeleri gibi konuları görüştüler.
AB Savunma Bakanları, Afrika Boynuzu kıyılarındaki OGSP operasyonlarını desteklemek üzere, AB Operasyon Merkezi’nin devreye sokulmasına karar verdiler.
AB’nin Afrika Boynuzu kıyılarında korsanlıkla mücadele operasyonu olan AB Deniz Gücü Atalanta’nın (EU NAVFOR Atalanta) görev süresi Aralık 2014 tarihine kadar uzatılarak, Somali kıyıları ve iç suları da operasyon kapsamına dahil edildi.