İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
21-27 MART 2012

AVRUPA PARLAMENTOSU BAŞKANI SCHULZ TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ HAKKINDA DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

17 Ocak 2012 tarihinde Avrupa Parlamentosu Başkanlığı'na seçilen Martin Schulz, Berlin’de Amerika’nın Sesi (Voice of America) radyosuyla yaptığı röportajda, Türkiye’nin AB üyeliği, demokratikleşme ve insan hakları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ile AB arasındaki tam üyelik müzakerelerinin zor bir dönemden geçtiğini kaydeden Schulz, en önemli sorunlardan biri olarak AB ülkeleri arasında Türkiye’nin üyeliğine karşı ortak bir çizginin olmamasını tanımladı.

Avrupa Birliği’nin içinde bulunduğu zor durumda yeni üye kabul edebilmesinin olanaksız olduğunu kaydeden Schulz, Türkiye’nin de son yıllarda Avrupa Birliği kriterlerini yerine getirmek için gösterdiği performansın yavaşlamasının da kaygıya yol açtığını vurguladı.  Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) 1 Temmuz 2012 tarihinde Avrupa Birliği başkanlığını üstlenecek olmasının da Türkiye’yi zorlayacağını vurgulayan AP Başkanı, bu olumsuz duruma rağmen, Türkiye’nin müzakere sürecini dondurmaması gerektiğinin de altını çizdi. Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olan Avrupalı siyasetçilerin GKRY’nin vetosunun ardına sığındıkları tespitinde bulunan Schulz, diğer tüm AB üyesi ülkelerin Türkiye lehine bir irade göstermeleri halinde GKRY’nin olumsuz tutumunun kolaylıkla aşılabileceğini de vurguladı.

Kendisinin ilke olarak Türkiye'nin AB üyelik perspektifine desteğinin sürdüğünü belirten Avrupa Parlamentosu Başkanı, Türkiye'deki demokratikleşme sürecinin duraklamasını kaygıyla izlediğini söyledi. AP’ye seçildiği 1994 yılında bu yana Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ettiğini ifade eden Martin Schulz, bu 18 yıllık süreçte, Türkiye’nin demokratikleşme konusunda çok büyük ilerlemeler kaydettiğinin de altını çizdi. 2002 yılında iktidara gelen ilk Erdoğan hükümetinin arkasındaki çoğunlukla büyük bir reform hamlesi yaptığına tanık olduğunu kaydeden Schulz, ancak şimdiki AKP hükümetinin reformlar konusunda geri adım attığını kaygıyla izlediğini de vurguladı.

AB ülkelerinin Türkiye’ye yönelik vize yönetmeliklerini eleştiren Martin Schulz, vize engeli yüzünden ekonomik ilişkilerin yeterli şekilde gelişemediğinin de altını çizdi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin seçim kampanyası kapsamında kaçak göçe karşı söylemlerini ve Fransa’nın Schengen anlaşmasından çıkabileceği yönündeki açıklamasını kınayan Schulz, Angela Merkel’in Sarkozy’e seçimde destek vermesini de dolaylı olarak eleştirdi. Merkel ve Sarkozy’nin aynı politik görüşlere sahip iki lider olduğuna dikkat çeken AP Başkanı, bu nedenle birbirlerine destek vermelerinin doğal karşılanması gerektiğini belirtti. Buna karşın Sarkozy’nin kendisini Avrupa Birliği’ni yöneten kişi olarak görürken Merkel’in de AB’nin çok kötü yönetildiğini savunduğunu belirten Martin Schulz, bu çelişkinin tartışmaya veya yoruma yer bırakmayacak kadar açık ve net olduğunun da altını çizdi.