“21 MART ULUSLARARASI IRKÇILIKLA MÜCADELE GÜNÜ“ KUTLANDI
“Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü” vesilesiyle bir mesaj yayımlayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ırkçılık nedeniyle dünyada milyonlarca insanın acı çekmeye devam ettiğini ifade etti. Ki-moon, mesajında, Birleşmiş Milletler’in ırkçılığın ortadan kaldırılması için çabaladığını ifade ederek, tüm herkesi bu mücadeleye katılmaya davet etti. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ise mesajında, Avrupa Birliği’nin ayrımcılığın ve yabancı düşmanlığının tüm formları ile mücadele etme sözü verdiğini söyledi. Ashton, ırk ayrımcılığının Avrupa Birliği’nin temel değerlerine karşı olduğunu ve AB’nin içeride ve dışarıda ayrımcılıkla mücadele etmek amacı ile çok çalıştığını belirtti.
“Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü“ kapsamında tüm dünyada olduğu gibi, Almanya’da düzenlenen etkinliklere birçok kurum ve kuruluşun yanı sıra, çok sayıda Türk kökenli Alman vatandaşının da bulunduğu, binlerce kişi katıldı. Irkçı ayrımcılık ve şiddeti protesto için Almanya Türk Toplumu adlı çatı örgütün girişimi ile yapılan etkinliklere Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti'nin yanı sıra kiliseler, işveren örgütleri, sendikalar ve belediyeler katıldı. “12’ye 5 kala” sloganı altında saat 11.55’te başlayan ve 15 dakika süren eylemlerde işyerleri kapatıldı, arabada olanlar kornalarına basarak, çok sayıda insan da ellerindeki tencere ve müzik aletleriyle gürültü yaparak ırkçılığı protesto etti.
Bilindiği üzere, 21 Mart 1960 tarihinde Güney Afrika’da ayrımcı rejimin polisi barışçıl bir şekilde,“eşit haklar ve ırkçılıkla mücadele” talep eden insanlara ateş açmasını ve ırkçılığın ardındaki insanlık dışı dünya görüşünü kınamak için Birleşmiş Milletler, 1966 yılında 21 Mart gününü “Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü“ ilan etmişti. “Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü“ her yıl 21 Mart tarihinde dünyanın farklı şehirlerinde çeşitli etkinlikler ile kutlanmaktadır.