DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART’TA KUTLANDI
Birleşmiş Milletler’in Gıda ve Tarım Organizasyonu tarafından hazırlanan Dünya Su Günü kapsamında bu yılın teması olarak “Su ve Gıda Güvenliği” konusu öne çıktı.
22 Mart, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “Dünya Su Günü” olarak belirlenmesinde beri her yıl kutlanıyor. 22 Mart’ta yapılan faaliyetlerle suyla ilgili önemli küresel konulara dikkat çekilmesi amaçlanıyor.
Dünya Su Günü, suyun ve su kaynaklarının yönetimin önemini ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altındaki farklı ajans ve kuruluşlar, Dünya Su Günü kapsamındaki aktivitelerin organize edilmesinde rotasyonlu olarak görev alıyor. Bu yılki aktivitelerin koordinasyonunda “Su ve Gıda Güvenliği: Dünya Susuz Çünkü Açız” temasına uygun olarak BM Gıda ve Tarım Kuruluşu (FAO) görev aldı.
Son istatistiklere göre, dünya nüfusunun 7 Milyar’a ulaştığı ve 2050 yılına kadar bu sayının 9 Milyar’a ulaşacağı belirtilirken, suyun gelecekteki önemine dikkat çeken BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Dünya Su Günü için görüşlerini ‘Tarım suyun en çok kullanıldığı alanlardan biri. Dolayısıyla, tarımdaki suyun verimli kullanılmaması, gelecekte açlıkla, hastalıklarla ve siyasi bunalımlarla karşı karşıya kalacağımıza işarettir. Rio’da su, gıda ve beslenme güvenliği arasındaki bağın kuvvetlenmesini sağlamalıyız. Su, arzu ettiğimiz geleceği yaratmada en önemli konu olacaktır” şeklinde ifade etti.
AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Dünya Su Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, dünya çapında milyonlarca kişinin bir insan hakkı olan içme suyuna erişiminin bulunmadığını ve 2,4 Milyar kişinin de gerekli sanitasyon koşullarına sahip olmadığını hatırlatarak, dünyada her gün temiz içme suyuna erişimi olmayan 4 bini aşkın kişinin hastalıktan hayatını kaybettiğini belirtti.
AB’nin temiz içme suyuna erişimi sağlamak ve sanitasyon konusunda birçok ülkeye yardım ettiğini belirten Ashton, AB su ve sanitasyon programlarının 35 ülkeye senelik 400 Milyon Avro civarında yardım sağladığını belirtti. Ashton, AB yardımlarının içme suyu ve atık su altyapısı oluşturma, sanitasyon, hijyen ve su yönetiminin etkinleştirilmesinde kullanıldığını kaydetti.
AB tarafından gelen destek, Afrika, Karayip ve Pasifik ülkeleri (AKP) ve AB arasında imzalanan Cotonou Sözleşmesi ile sağlanmaktadır. İlgili ülkelerin su sorunlarına çözüm bulmada finansal destek sağlayan ekonomik işbirliğinin faaliyetleri 2004-2012 tarihlerini kapsamaktadır. AB-AKP Su Tesisi adı altında şimdiye kadar 50’den fazla ülkede ve 40 Milyon üzerinde insanın faydalandığı 272 proje hazırlandı. Tesis ile, Avrupa Komisyon’dan 700 Milyon ve İspanya hükümetinden ise 12 Milyon Avro hibe sağlandı.
Bu yıl 10’uncu yılını kutlayan AB-AKP Su Tesisi, AB Su Girişimi’nin (EUWI) ilk sonuçlarından biridir. Suya erişimi geliştirmek ve kalkınma politikalarının merkezinde suyun önemini ortaya çıkarmada dünyada uluslararası politika ortaklığı görevini üstlenmektedir.
Avrupa Komisyonu’nun konuyla ilgili yayınladığı videoya http://ec.europa.eu/europeaid/news/world_water_day_en.htm internet adresinden ulaşılabilir.