İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
14-20 MART 2012

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçtiğimiz hafta, Türkiye-AB ilişkilerinin gündemini AB ülkelerinin Türkiye’ye uyguladığı vize konusundaki gelişmeler oluşturdu. Hollanda Danıştayı, 14 Mart’ta Hollanda'nın Türk işadamlarına uyguladığı vizenin haksız olduğuna karar vererek, Türk işadamlarının ülkeye vizesiz girerek ikamet izni almadan en fazla 3 ay kalabileceklerine hükmetti. 15-16 Mart’ta Avrupalı ve Türk yetkililer arasında vize görüşmeleri gerçekleştirildi. Reform İzleme Grubu’nun 25’inci toplantısı 15 Mart’ta İstanbul’da gerçekleştirildi. Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan son gelişmelerin ele alındığı toplantıda Avrupa Komisyonu’nun müzakere sürecine ivme kazandırmak için sunduğu “Pozitif Gündem”, yargı reformu, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamaları ve geri kabul konuları görüşüldü. Önde gelen düşünce kuruluşlarından Avrupa İstikrar Girişimi’nin Başkanı Gerald Knaus, AB’nin Türkiye’ye vize konusundaki uygulamalarını eleştiren ve Avrupa Komisyonu’nun vize serbestisi sürecini derhal başlatması çağrısında bulunan bir makale kaleme aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon Kıbrıs görüşmelerini değerlendiren rapor taslağını BM Güvenlik Konseyi’ne sundu. BM Genel Sekreteri, Kıbrıs görüşmelerinin yürütmenin seçimi konusunda girdiği çıkmazı aşmak ve mülkiyet ile vatandaşlık konularında süreci ayakta tutmak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) liderlerini kararlı adımlar atmaya davet etti.

Avrupa Birliği gündeminde, 12-15 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu vardı. AP Genel Kurulu’nda Bosna-Hersek, Makedonya ve İzlanda’nın AB üyeliği sürecinde 2011 yılındaki gelişmeler değerlendirildi. Ortak bir diyabet stratejisi oluşturulması, kadınların siyasi karar alma mekanizmalarına katılımının artırılması, cinsiyet eşitliğinin sağlanması, Rusya’daki devlet başkanlığı seçimleri gibi birçok önemli konuda kararlar alındı.

Avrupa Komisyonu, Yunanistan’ın Makedonya ile üyelik müzakerelerinin başlamasına karşı kullandığı vetosu nedeniyle tıkanan Makedonya’nın üyelik sürecini canlandırmak ve ülkedeki reform sürecine ivme kazandırmak için 15 Mart’ta stratejik bir diyalog başlattı. Komisyon’un Türkiye ile Ekim 2011’de başlattığı “Pozitif Gündem” ile aynı mantığı taşıyan Makedonya ile başlatılan “Yüksek Düzey Katılım Diyaloğu” ülkenin üyelik sürecini tamamlamayı amaçlıyor.

12-17 Mart 2012’de Marsilya’da gerçekleştirilen 6’ncı Dünya Su Forumu’nda Haziran 2012’de gerçekleşecek Rio+20 Konferansı öncesinde su politikalarına ilişkin yeni bir yaklaşımın benimsenmesi konusu görüşüldü.

Geçtiğimiz hafta AB’de üzücü gelişmeler de yaşandı. 13 Mart’ta İsviçre’de kayak tatilinden dönen Belçikalı bir öğrenci grubunu taşıyan otobüsün kaza yapması sonucu 22’si öğrenci toplam 28 kişi hayatını kaybederken, 19 Mart’ta Fransa’nın Toulouse kentinde kimliği belirsiz bir kişinin Musevilere ait bir okulun önünde rastgele ateş açarak üçü çocuk dört kişiyi katletmesi, derin üzüntü yarattı.

20 Mart’ta Avrupa’nın önde gelen üniversitelerinden London School of Economics (LSE) Grimshaw Uluslararası İlişkiler Kulübü üyesi öğrenciler ve ABD Boston’daki Nortwestern Üniversitesi öğrencileri İktisadi Kalkınma Vakfı’nı ziyaret etti. Türkiye - AB ilişkilerindeki güncel gelişmeler ve müzakere sürecindeki son durum ile ilgili seminere katılan LSE öğrencileri,  Gümrük Birliği, Kıbrıs, Serbest Ticaret Anlaşmaları, vize ve “pozitif gündem” konularının yanı sıra Türkiye’deki siyasi ve ekonomik güncel durum hakkında bilgilendirildiler. Nortwestern Üniversitesi öğrencileri de Türkiye’de AB sürecinde insan hakları alanında gerçekleşen reformların anlatıldığı sunum sonrasında, Türkiye’nin dış politikası, ekonomik ve sosyal gelişmeler, AB sürecinde tarım sektöründeki uyum çabaları, gıda güvenliği gibi güncel konularda bilgi aldılar.

Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.