İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MOON KIBRIS KONUSUNDA TASLAK RAPORUNU GÜVENLİK KONSEYİ’NE SUNDU

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından Kıbrıs iyi niyet misyonuna ilişkin Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporda GKRY Lideri Hristofyas ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasındaki görüşmelerin çıkmaza doğru sürüklendiği belirtiliyor. Raporda iki liderin Şubat 2012 sonu itibarıyla 33 kez görüştükleri belirtiliyor.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MOON KIBRIS KONUSUNDA TASLAK RAPORUNU GÜVENLİK KONSEYİ’NE SUNDU

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından Kıbrıs iyi niyet misyonuna ilişkin Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporda GKRY Lideri Hristofyas ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasındaki görüşmelerin çıkmaza doğru sürüklendiği belirtiliyor. Raporda iki liderin Şubat 2012 sonu itibarıyla 33 kez görüştükleri belirtiliyor. Ban Ki-moon raporunda şu ifadelere yer veriyor: “Liderlerin defalarca müzakereleri hızlandırmak ve en kısa zamanda sonuç almak yönündeki açıklamalarına rağmen, temel konularda iki taraf arasında bir yakınlaşma sağlanmasına doğru çok sınırlı bir gelişme olması endişe uyandırmaktadır. Müzakerelerin devam etmekte olduğu siyasi ortam giderek zorlaşmaktadır. Buna rağmen, liderlerin üzerine düşen görev görüşmeler için daha ılımlı bir hava yaratmak ve birbirleri hakkında olumsuz söylemlerden kaçınarak, görüşmelerin gizliliğini korumaktır. Sürecin bütünselliğini korumanın yanında kararlı bir tavır kamuoyunun güvenini de artıracaktır. … İki lider özellikle yürütmenin seçimi konusunda bir anlaşma sağlayarak vatandaşlık ve mülkiyet konularına geçmelidir.” Ban-Ki-moon iki tarafın mülkiyet konusunda veri değişimine başlamasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Genel Sekreter Ban Ki-moon Hristofyas ve Eroğlu ile bu yılın Ocak ayında New York Greentree’de görüşmüştü. Söz konusu beşinci üçlü görüşmeler sonrasında sınırlı bir ilerleme kaydedildiği tespitinde bulunan Ban-Ki-moon, iki tarafı da yönetişim, mülkiyet ve vatandaşlık konularında kararlı adım atarak görüşmeleri ilerletmeye davet etmişti.

Ban Ki-moon yaptığı açıklamada şu noktalara da değindi: “Mevcut fırsat penceresi sınırsız değildir. BM iki tarafta da yeterli siyasi iradenin oluşması halinde tüm Kıbrıslıların yararına olacak bir çözüme kavuşulabileceği inancındadır.” Vatandaşlık ve mülkiyet gibi sorunlu alanlara değinen Ban Ki-moon, mülkiyet konusunda tam bir anlaşmanın öncelikle toprak paylaşımı ve sınırların belirlenmesine bağlı olduğunu belirtti ve haritaların çok taraflı konferansın hemen öncesinde ele alınması konusunda iki tarafın mutabık olduğunu açıkladı. Ban Ki-moon BM’nin çözüm empoze etmek durumunda olmadığını, ancak kendisinin görüşmelerin açık uçlu olmaması gerektiği ve süreç ne kadar uzun sürerse halkta o kadar hayal kırıklığı yaratacağını hatırlattığını ekledi.

Zamanın çok önemli olduğunu hatırlatan Ban Ki-moon tarafından hazırlanan raporun, Kıbrıs özel temsilcisi Alexander Downer’ın katılımı ile Nisan ayında Güvenlik Konseyi’nde tartışılması bekleniyor. Adada iki lider arasında devam eden görüşmelerin sonuçlarına bağlı olarak Mayıs ayında bir çoktaraflı konferans düzenlenip düzenlenmeyeceğine karar verilecek.

Diğer Yazılar