İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AB MALİYE BAKANLARI MACARİSTAN’IN KAMU AÇIĞINI DÜZELTMEDİĞİ TAKDİRDE UYUM FONUNDAN ALACAĞI YARDIMIN ASKIYA ALINMASI KONUSUNDA KARARA VARDILAR

AB Maliye Bakanları Macaristan’a bütçesinde kesintiye gitmediği takdirde uyum fonundan bu ülkeye gelecek yıl sağlanacak yardımın askıya alınacağına ilişkin daha önce yaptıkları açıklamayı kesinleştirerek bu konuda karara vardılar. Buna göre, Macaristan gelecek yıl Ocak ayına kadar bütçe açığını GSYİH’sının yüzde 3’üne indirmeyi başaramadığı takdirde 2013 yılında uyum fonundan alacağı 495 Milyon Avro tutarındaki fon askıya alınacak.
AB MALİYE BAKANLARI MACARİSTAN’IN KAMU AÇIĞINI DÜZELTMEDİĞİ TAKDİRDE UYUM FONUNDAN ALACAĞI YARDIMIN ASKIYA ALINMASI KONUSUNDA KARARA VARDILAR

AB Maliye Bakanları Macaristan’a bütçesinde kesintiye gitmediği takdirde uyum fonundan bu ülkeye gelecek yıl sağlanacak yardımın askıya alınacağına ilişkin daha önce yaptıkları açıklamayı kesinleştirerek bu konuda karara vardılar. Buna göre, Macaristan gelecek yıl Ocak ayına kadar bütçe açığını GSYİH’sının yüzde 3’üne indirmeyi başaramadığı takdirde 2013 yılında uyum fonundan alacağı 495 Milyon Avro tutarındaki fon askıya alınacak. Avro Alanı Maliye Bakanlarının İspanya için 2013’te bütçe açığını GSYİH’nın yüzde 3’ü seviyesine çekme hedefini 2012 için yumuşatmasına izin vermesine ilişkin karardan bir gün sonra Macaristan için aynı esnekliği göstermemeleri çifte standart uygulandığına dair birtakım eleştirilere yol açtı. Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn yaptığı açıklamada iki konunun birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirterek,  AB’nin son kabul ettiği ekonomi gözetim kurallarına göre, kamu açığı hedefine uymayan Avro Alanı ülkelerine para cezası uygulanmasının Avro Alanı’na üye olmayan AB ülkelerinin ise Uyum Fonundan alacakları yardımın askıya alınmasının öngörüldüğünü söyledi.

Macaristan’ın 22 Haziran 2012’ye kadar belirtilen kurala uyacağını kanıtlaması gerekiyor. Bu gerçekleşmediği takdirde yardım askıya alınacak. 

Diğer Yazılar