İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

HOLLANDA DANIŞTAYI VİZE KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR KARAR ALDI

Hollanda Yüksek İdare Mahkemesi (Danıştay), Hollanda Dışişleri Bakanlığı`nın Türk vatandaşlarına uygulanan vize itiraz konusunu karara bağladı. Danıştay, 14 Şubat 2011 tarihinde Hollanda`da çok heyetli Haarlem Mahkemesi`nin, Türk vatandaşlarının bu ülkeye vizesiz girebileceği ve oturma izni olmadan en fazla 3 ay burada kalabileceği kararını bozarak, sadece Türk işadamlarının bu ülkeye vizesiz girebileceği yönünde değiştirdi.
HOLLANDA DANIŞTAYI VİZE KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR KARAR ALDI

Hollanda Yüksek İdare Mahkemesi (Danıştay), Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın Türk vatandaşlarına uygulanan vize itiraz konusunu karara bağladı. Danıştay, 14 Şubat 2011 tarihinde Hollanda'da çok heyetli Haarlem Mahkemesi'nin, Türk vatandaşlarının bu ülkeye vizesiz girebileceği ve oturma izni olmadan en fazla 3 ay burada kalabileceği kararını bozarak, sadece Türk işadamlarının bu ülkeye vizesiz girebileceği yönünde değiştirdi.

Ayrıca, Danıştay aldığı kararda, vizesiz Hollanda'ya girmek isterken Schiphol Havaalanından geri gönderilen Cahit Yılmaz'ın, işadamı olmadığı gerekçesiyle geri gönderilmesini doğru bir karar olarak değerlendirdi. Türk kökenli Avukat Ejder Köse, Danıştay'ın aldığı kararı “Türk toplumu için mükemmel bir karar” olarak nitelendirdi ve şu değerlendirmede bulundu:

“Hollanda Danıştayı 14 Mart 2012 tarihli ve 201102803/1/V3 sayılı kararında Türk işadamı sıfatını taşıyan ve hizmet sunucularına Hollanda tarafından 1982 yılında yürürlüğe konulan vizenin 1963 Ankara Anlaşmasının eşitlik ilkesini içeren 9’uncu maddesine ve Katma Protokol’ün 41’inci maddesine aykırı olduğunu kesin olarak karara bağlamıştır. Katma Protokol 1 Ocak 1973 tarihinde  yürürlüğe girdiği için bu tarihten itibaren 9’uncu madde ve Katma Protokol’ün 41’inci maddesi sonucu Türklere vize uygulamayan AB ülkeleri bu tarihten sonra da vize uygulayamazlar. Bu karar tüm Türk işadamlarına hayırlı olsun.”“Bu karar gereği hukuken Türkiye'den Hollanda'ya gelen Türk işadamları ve hizmet sunucuları pasaport,  Ticaret Odası Sicil kaydı, meslek odası kayıt belgesi, Hollanda'da iş görüşmesini teyit eden bir davet mektubu gibi belgelerle beraber vizesiz girişte ısrar edebilirler. Ancak yine de vatandaşlarımızı uyarmak isterim. Kendilerine şimdilik vizesiz gelmelerini tavsiye etmiyorum. Hollanda hükümetinin siyasal kararını beklemek gerekir.  Aksi takdirde sınırda sorun yaşayabilirler."

Hollanda'da çok heyetli Haarlem Mahkemesi, vizesiz Hollanda'ya girmek isterken Schiphol Havaalanından geri gönderilen Türk İşadamı Cahit Yılmaz'ın iki sene önce açtığı davayı, 14 Şubat 2011 tarihinde görüşmüş, Türkiye ile AB arasında 1963'te imzalanan Ankara Anlaşması ve 1973 tarihli Katma Protokolü’nün 41’inci maddesini kaynak göstererek Türk vatandaşlarının Hollanda'ya vizesiz girebileceği ve oturma izni olmadan bu ülkede 3 ay kalabileceği yönünde bir karar almıştı. Hollanda Göç ve Mülteciler Bakanlığı da alınan bu karara 4 Mart 2011 tarihinde itiraz etmişti. 

Diğer Yazılar