İran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde P5+1 veya E3+3 olarak adlandırılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri -ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa-ile Almanya’yı temsil eden AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Temsilcisi Ashton, 6 Mart 2012 tarihinde İranlı yetkililerle Ocak 2011’de kopan müzakerelerin yeniden başlayacağını bildirdi. Ashton’ın açıklamasının, ABD Devlet Başkanı Barrack Obama’nın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya İran’ın nükleer programı ile ilgili olarak askeri önlemlerden ziyade diplomasi ve ekonomik yaptırımlara öncelik vermesi çağrısında bulunmasından bir gün sonra gelmesi dikkat çekti.
Ashton yaptığı açıklamada, İran’ın uluslararası camianın nükleer programı ile ilgili kaygılarını ortadan kaldırmaya yönelik somut sonuç getiren yapıcı bir diyaloğa dahil olmasını ümit ettiklerini belirtti. Ashton, İran’ın Başmüzakerecisi ve Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Said Celili’ye yazdığı mektupta, hedefin kapsamlı şekilde müzakere edilmiş, uzun vadeli bir çözümle, İran'ın nükleer programının tabiatının bütünüyle barışçıl olduğuna uluslararası toplumun güveninin yeniden tesis edilmesi, diğer yandan da İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na uygun şekilde nükleer enerji kullanma hakkını garantilemek olduğunu belirtti. İlk etapta önceliklerinin somut ve pratik adımlar atmak üzere, güven artırıcı önlemler üzerinde anlaşmak olacağını belirten Ashton, kademeli bir şekilde anlaşmaya varılmasını umduklarını belirtti. Müzakerelerin kesin başlangıç tarihi ve yeri henüz belli olmamasına rağmen, Ashton’ın görüşmelerin bir an önce başlamasını istediği biliniyor.
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppé ise, müzakerelerde kaydedilebilecek ilerleme konusunda şüpheci olduğunu ifade etti. Juppé, yaptırımların sonucu önceden kestirilemeyecek askeri tedbirleri önlemek konusunda en iyi yöntem olduğunu vurgulayarak, İran’a uygulanan yaptırımları sıkı bir şekilde uygulamaya devam etmeleri gerektiğini belirtti.