Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Kıbrıs konusunda nihai bir çözüme ulaşılamadığı takdirde KKTC’nin Türkiye’ye bağlanma olasılığından bahsetmesinin Türkiye-AB ilişkilerinin gündemine oturduğu bu hafta, İktisadi Kalkınma Vakfı ve MÜSİAD da Avrupa Parlamentosu’nda “Doğu Batı İlişkileri, Değişen Arap Dünyası ve Türkiye” konulu bir toplantı düzenledi. Toplantıda, Türkiye’nin Arap Baharı’nda oynadığı rolün Türkiye-AB arasında bir rekabetten ziyade ortak değerlerin temsili şeklinde algılanması gerektiği vurgulanırken, Türkiye’nin bölgedeki rolüne de dikkat çekildi.
MÜSİAD VE İKV, AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA ARAP BAHARI KONULU BİR TOPLANTI DÜZENLEDİ
7 Mart 2012 tarihinde MÜSİAD (Müstakil İşadamları Derneği) ve İKV, Avrupa Parlamentosu’nda ``Doğu-Batı İlişkileri, Değişen Arap Dünyası ve Türkiye`` konulu bir toplantı düzenledi. Toplantıya, Suriye’de yaşanan insanlık dramı ve Arap Baharı’nın etkileri damgasını vururken, konuşmacılar Türkiye’nin ekonomik gelişmesinin Arap Baharı’na önemli bir esin kaynağı olduğu görüşünde birleşti.
AB BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ EGEMEN BAĞIŞ KKTC İLE İLGİLİ SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yayımlanan Kıbrıs gazetesine yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta çözüm için her türlü seçeneğin masada olduğunu, KKTC’nin Türkiye’ye bağlanmasının da mümkün olabileceğini belirtmesi KKTC’de ve GKRY’de tepkiyle karşılandı.
ADALET VE İÇİŞLERİ KONSEYİ’NDE SCHENGEN YÖNETİŞİMİ VE YUNANİSTAN’IN DURUMU GÖRÜŞÜLDÜ
8 Mart 2012 tarihinde AB İçişleri Bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen Adalet ve İçişleri Konseyi toplantısında, ağırlıklı olarak Schengen yönetişimi (Schengen governance) ve Yunanistan’ın durumu konuları ele alındı. Schengen işbirliğinde siyasi yönetişimin güçlendirilmesi yönünde bir sonuç bildirgesinin kabul edildiği Konsey toplantısında, aynı zamanda göçmen akışı karşısında sığınma sistemleri baskıyla karşı karşıya kalan üye ülkelere yönelik dayanışma gösterilmesine ilişkin kararlar kabul edildi.
Macaristan ile Avrupa Komisyonu arasındaki gerginlik artıyor. Avrupa Komisyonu, 7 Mart 2012 tarihinde, Macaristan’a Ocak ayında açılan hızlandırılmış ihlal takibatında, yargıçların emeklilik yaşı ve Macaristan veri koruma kurumunun bağımsızlığı konularında ikinci aşamaya geçilmesine karar verdi.
AVRUPA BİRLİĞİ’NE KATILIM ANTLAŞMASI HIRVATİSTAN PARLAMENTOSU’NDA ONAYLANDI
Hırvatistan Parlamentosu (Sabor) 9 Mart 2012 tarihinde, Hırvatistan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) Katılım Antlaşması’nı onayladı. 151 sandalyeli Sabor’da hazır bulunan 136 parlamenter Hırvatistan’ın Avrupalı geleceğine olan bağlılıklarını Katılım Antlaşması’na koşulsuz “evet” diyerek bir daha göstermiş oldular.
Avrupa Komisyonu’nun Adaletten Sorumlu Üyesi Viviane Reding, 5 Mart 2012 tarihinde Avrupa Komisyonu’nun AB üye ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin üst pozisyonlarında kadın kotası uygulanmasına yönelik bir kamu istişaresi başlattığını açıkladı.
İran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde P5+1 veya E3+3 olarak adlandırılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri -ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa-ile Almanya’yı temsil eden AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Temsilcisi Ashton, 6 Mart 2012 tarihinde İranlı yetkililerle Ocak 2011’de kopan müzakerelerin yeniden başlayacağını bildirdi.
AB ÇEVRE KONSEYİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
9 Mart’ta bir araya gelen AB üyesi ülkelerin Çevre Bakanları, Avrupa Komisyonu’nun sunduğu “2050 Düşük Karbon Yol Haritası” gündemiyle bir araya geldi. 26 üye ülkenin üzerinde anlaştığı yol haritası, enerjisinin yüzde 90`ından fazlasını kömür ve termik santrallerden karşılayan Polonya’nın itirazı üzerine kabul edilemedi.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Daimi Komitesi, AKPM Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi üyesi İsviçreli sosyalist Andreas Gross tarafından hazırlanan "Rodos ve İstanköy`ün Türk kültürel kökenine sahip yerleşiklerinin durumu" başlıklı raporu ve rapora ait karar tasarısını (1867/2011) görüşerek kabul etti.
SLOVAKYA GENEL SEÇİMLERİNİ SOSYAL DEMOKRAT GÖRÜŞLÜ SMER PARTİSİ KAZANDI
11 Mart 2012 tarihinde yapılan Slovakya Genel Seçimleri’ni geçerli oyların yüzde 44’ünü alan ve liderliğini eski Başbakan Robert Fico`nun yaptığı Sosyal Demokrat Parti (Smer-SD) kazandı. 150 üyeli Slovakya Parlamentosu’nda 83 milletvekili çıkartan Smer-SD bu sandalye sayısıyla hükümeti tek başına kurabilecek milletvekili sayısına da ulaşmış oldu.
ALMANYA ŞANSÖLYESİ MERKEL FRANÇOİS HOLLANDE’A KARŞI AB NEZDİNDE MUHAFAZAKÂR BİR İTTİFAK OLUŞTURDU
Almanya’nın önde gelen haftalık dergisi Der Spiegel’in haberine göre Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Monti, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile birlikte Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy`yi desteklemek amacıyla Sosyalist aday Hollande`ı boykot etme kararı aldı.
TÜRK KÖKENLİ HOLLANDALI MİLLETVEKİLİ NEBAHAT ALBAYRAK HOLLANDA İŞÇİ PARTİSİ BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU
Hollanda`da ana muhalefetteki İşçi Partisi (PvdA) Genel Başkanı Job Cohen`in istifasının ardından parti delegelerinin katılımıyla düzenlenen kurultay seçimlerinde Türk kökenli milletvekili Nebahat Albayrak da aday oldu.
AİLENİN KORUNMASI VE KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN YASA TASARISI KABUL EDİLDİ
“Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine İlişkin” yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda 8 Mart 2012 tarihinde kabul edildi.
EĞİTİMDE 4+4+4 YASASI MİLLİ EĞİTİM, KÜLTÜR, GENÇLİK VE SPOR KOMİSYONU’NDA KABUL EDİLDİ
“Eğitimde 4+4+4 Yasası” olarak da bilinen kanun teklifi 11 Mart’ta Türkiye Büyük millet Meclisi Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda yapılan oylamada kabul edildi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) mensubu milletvekilleri ile Komisyon’da oturacak yer bulamayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) mensubu vekiller arasında gerginlik yaşandı.
AVRUPA KOMİSYONU, TİCARET VE YATIRIMLARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERE İLİŞKİN İKİNCİ RAPORUNU YAYIMLADI
Avrupa Komisyonu, 27 Şubat 2012 tarihinde, Avrupa Birliği’nin en önemli stratejik ekonomik ortaklarından Çin, Hindistan, ABD, Rusya, Japonya, Arjantin ve Brezilya’nın pazarlarında ticaret ve yatırımların önündeki engelleri ele alan “2012 Ticaret ve Yatırım Engelleri Raporu” adlı raporu yayımladı. Bu yıl ikincisi yayımlanan rapora göre, 2011 yılında, Avrupa Birliği’nin mal ticaretinin yüzde 45’i, hizmet ticaretinin yüzde 44’ü ve doğrudan yabancı yatırımının yüzde 47’si bu ülkelerle gerçekleştirildi.
Günümüzde ileri teknoloji sanayileri için büyük önem taşıyan hammaddelerin temininde gittikçe artan zorlukları göz önüne alan Avrupa Komisyonu, bunların arzının artırılması için 29 Şubat 2012 tarihinde “Hammaddelerin Kullanılmasında İnovasyon Yaratılmasına Yönelik İşbirliği Oluşturulması”na yönelik bir öneri sundu.
Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü tarafından genişleme politikasına olan desteği artırmak için hazırlatılan ve 127 bin Avro’ya mal olan “Birlikte büyümek” başlıklı video, ırkçı ve yabancı düşmanı içeriğe sahip olduğu gerekçesiyle eleştirilerin hedefi oldu.
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) 2008 yılında Hollanda devleti tarafından taahhüt edilen, ING Bank’ın sermayesinin arttırılması şeklindeki devlet yardımını, bu yardımın geri ödenmesi konusunda yapılan değişikliğin yaklaşık 2 Milyar Avro tutarında ek yardım anlamına geleceği değerlendirmesiyle birlikte 2009 yılında onaylayan Komisyonun kararını kısmen iptal etti. ABAD Komisyonun kararını, verilen sermaye yardımının geri ödeme koşullarında yapılan değişikliğin ING’ye piyasa koşullarından farklı bir avantaj sağlayacağını saptayamadığı gerekçesiyle, bu yönüyle iptal etti.
2011 yılı sonbaharında, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Avrupa Birliği’nin 2006 yılından beri Çin menşeli ithal deri ayakkabılara uyguladığı yüzde 16,5 oranında anti-damping vergilerinin kanuna aykırı olduğu açıklamıştı. Mart 2012’de, Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD), DTÖ ile aynı sonuca vararak Çinli ayakkabı üreticilerinin Avrupa Birliği tarafından tazmin edilmesine hükmetti. Söz konusu üreticilerin yaklaşık 1 Milyar Avro değerinde tazminat alacakları tahmin ediliyor.
AB BAKANLAR KONSEYİ MEYVE SULARINA İLŞKİN YENİ KURALLAR KABUL ETTİ
Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi meyve sularına ve tüketimde kullanılan benzer ürünlere ilişkin 2001/112/EC Sayılı Direktifi tadil eden yeni direktifi 8 Mart’ta onayladı.
AB ÜYESİ 15 ÜLKE BAĞ DİKİMİ HAKLARININ LİBERALLEŞTİRİLMESİNE KARŞI ÇIKIYOR
Avrupa Komisyonu, şarap sektörü yüksek düzey temas grubunun 19 Nisan’da gerçekleştirilecek toplantısına hazırlanırken, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Macaristan, Avusturya, Romanya, Lüksemburg, GKRY, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan ve Slovenya’dan sonra Bulgaristan da AB çapında 2016 yılında yürürlüğe girecek olan bağ dikim haklarının liberalleştirilmesine karşı olduğunu açıkladı.
AVRUPA ÇEVRE AJANSI ON İKİ AB ÜYESİ ÜLKENİN EMİSYON LİMİTLERİNİ AŞTIĞINI AÇIKLADI
Avrupa Çevre Ajansı (EEA) tarafından yayımlanan raporda, AB üyesi on iki ülkenin 2010 yılı için Ulusal Emisyon Tavan Değerleri Direktifi’nde (2001/81/EC Sayılı AB Direktifi) belirlenen limitleri aştığını açıkladı.
AVRUPA KOMİSYONU TARAFINDAN KORUNMUŞ COĞRAFİ İŞARET LİSTESİNE İKİ YENİ ÜRÜN EKLENDİ
Avrupa Komisyonu, 5 Mart 2012 tarihinde Fransa’nın idaresindeki Guadalop adasında yetişen “Melon de Guadalope” adlı kavun çeşidine ve GKRY’nin bir tür kavrulmuş badem şekerlemesi olan “Koufeta Amygdalou Geroskipou”ya ilişkin yaptıkları coğrafi işaret (protected geographical indicaton – PDI) başvurularını değerlendirerek, bu iki ürünün binden fazla ürünün yer aldığı korunmuş coğrafi işaretler listesine eklenmesine karar verdi.