Geçtiğimiz haftaya yine Avro alanı borç krizinin gölgesinde giren Avrupa Birliği’nin gündeminde Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi vardı. 1-2 Mart 2012 tarihlerinde Brüksel’de bir araya gelen AB üyesi ülkelerin liderlerinden 25’i yüksek bütçe açığına karşı “mali sözleşmeyi” imzalarken, İngiltere ve Çek Cumhuriyeti’nin sözleşmeye taraf olmayı reddetmeleri tepkiyle karşılandı.
AVRUPA BİRLİĞİ DEVLET VE HÜKÜMET BAŞKANLARI ZİRVESİ 1-2 MART TARİHLERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
1-2 Mart tarihlerinde toplanan AB Devlet ve Hükümet Başkanları, AB’nin ekonomi stratejisinin uygulanmasını tartıştılar. AB Liderleri, mali disiplin ve aynı zamanda büyüme ve istihdamın artırılmasını öngören stratejinin gerçekleştirilmesi için de yüksek kamu açıkları ve aşırı kamu borçlarıyla mücadele edilmesi konusunda görüş birliğine vardılar.
AVRUPA KOMİSYONU’NUN 2011 YILI TÜRKİYE İLERLEME RAPORU’NA DAİR RAPOR AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA OYLANDI
Hollandalı Hıristiyan Demokrat Avrupa Parlamentosu (AP) Üyesi Ria-Oomen Ruijten’in hazırladığı Avrupa Komisyonu’nun 2011 Yılı Türkiye İlerleme Raporu’na ilişkin rapor taslağı, 1 Mart’ta AP Dış İlişkiler Komitesi’nde (AFET) yapılan oylamada, 7 AP üyesinin “hayır” oyuna karşılık, 54 AP üyesinin “evet” oyu ile kabul edildi. Raporun, 29 Mart 2012 tarihinde AP Genel Kurulu’nda oylanması öngörülüyor.
AVRUPA PARLAMENTOSU BAŞKANI SCHULZ BAŞBAKAN ERDOĞAN VE TBMM BAŞKANI ÇİÇEK’E BİRER MEKTUP GÖNDERDİ
17 Ocak 2012 tarihinde Avrupa Parlamentosu başkanlığına seçilen Martin Schulz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e gönderdiği iki ayrı mektupta, Türkiye`nin yeni anayasa süreciyle birlikte dünya çapında bir demokrasi haline gelmek için önemli bir fırsat yakaladığını vurguladı.
AVRUPA PARLAMENTOSU ANKARA’DA TEMSİLCİLİK AÇIYOR
Türkiye’nin Avrupa Birliği odaklı haber ajansı ABHaber, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile ilişkileri daha da geliştirmek amacıyla Ankara’ya bir ofis açma kararı aldığını bildirdi.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja Arabuluculuk Konferansı kapsamında geldiği Türkiye’de Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye karşı olan tutumunu “tutarlılıktan uzak, samimiyetsiz ve ciddiyetsiz” olarak nitelendirerek, şahsının ve ülkesinin bu tutumdan duyduğu rahatsızlığın da altını çizdi.
RUSYA DEVLET BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİ VLADİMİR PUTİN KAZANDI
Rusya Merkez Seçim Komisyonu’nun resmi açıklamasına göre, 4 Mart 2012 tarihinde yapılan Rusya Devlet Başkanlığı seçimlerini geçerli oyların yüzde 64’ünü alan Rusya Başbakanı Vladimir Putin kazandı.
AVRUPA BİRLİĞİ, GÜRCİSTAN VE MOLDOVA İLE TİCARİ ANLAŞMA MÜZAKERELERİNİ BAŞLATMAYA HAZIRLANIYOR
Avrupa Birliği ile Gürcistan ve Moldova arasında, Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement) için müzakerelerin başlatılması kararının verilmesi üzerine, Avrupa Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Karel De Gucht bu ülkelere 27 ve 28 Şubat 2012 tarihlerinde ziyarette bulundu. Avrupa Birliği’nin Moldova ile teknik müzakerelerinin 19 ve 23 Mart tarihleri arasında, Gürcistan ile de 26 ve 30 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI GÜNEY KAFKASYA ÜLKELERİNDEKİ GELİŞMELERİ ELE ALDILAR
27 Şubat’ta Dışişleri Konseyi toplantısında bir araya gelen AB üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları, Doğu Ortaklığı (Eastern Partnership - EaP) kapsamında Güney Kafkasya ülkelerindeki gelişmeleri ele aldılar ve bölgedeki anlaşmazlıkların barışçıl çözümüne yönelik çağrılarını yinelediler.
AB Dışişleri Bakanları, 28 Şubat’ta Beyaz Rusya’da sivil topluma ve muhalefete karşı yürütülen baskı politikasından sorumlu 21 kişinin daha seyahat yasağı kapsamına alınmasına ve mal varlıklarının dondurulmasına karar verdi. Beyaz Rusya, AB Genel İşler Konseyi’nin Lukaşenko rejiminin muhalefete, insan hakları savunucularına ve basın mensuplarına karşı yürüttüğü baskı rejimine ve insan hakları ihlallerine karşı uygulanan yaptırımların kapsamını genişletme kararı almasına cevaben, AB Delegasyonu Başkanı ile Polonya Büyükelçisi’nin ülkeden ayrılmasını istedi.
LİTVANYA 2013 YILINDA UKRAYNA VATANDAŞLARINA VİZE MUAFİYETİ GETİRİLMESİNİ SAVUNUYOR
27 Şubat 2012 tarihinde Litvanya Dışişleri Bakanı Audronius Azubalis, Brüksel’de yaptığı açıklamalarda, Litvanya’nın 2013 yılının ilk yarısında AB Dönem Başkanlığı’nı devralmasıyla birlikte önceliklerinin Ukrayna vatandaşları için vize muafiyet hakkının elde edilmesi olduğunu vurguladı; ancak ilerlemenin Kiev yönetimine bağlı olduğunun altını çizdi.
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) 1 Mart 2012 tarihinde verdiği kararda (Case-467/10) hiçbir üye ülkenin, daha önce kendisine yapılan sürücü ehliyeti verilmesi talebini reddettiği gerekçesiyle, o kişinin daha sonra bir başka üye ülkeden aldığı ehliyeti tanımamazlık edemeyeceğine hükmetti.
AVRUPA MERKEZ BANKASI BANKALARA 530 MİLYAR AVRO KAYNAK SAĞLADI
Avrupa Merkez Bankası (AMB), 29 Şubat’ta piyasaları desteklemek amacıyla uzun vadeli likidite ihalesine çıkararak, AB çapında 800 bankaya üç yıl vadeli olarak yüzde 1 faiz oranıyla toplam 529,5 Milyar Avro kredi sağladı.
KEMER SIKMA POLİTİKALARI BİRÇOK AB ÜYE ÜLKESİNDE PROTESTO EDİLDİ
1-2 Mart 2012 tarihlerindeki AB Liderler Zirvesi öncesinde, 27 üye ülkenin sendikaları, başta Brüksel olmak üzere, çeşitli Avrupa başkentlerinde ortak eylemler ile kemer sıkma politikalarını protesto ettiler.
OECD ARAŞTIRMASI YUNANİSTAN’DAKİ EKONOMİK KRİZİN AZ ÇALIŞMAKTAN KAYNAKLANMADIĞI SONUCUNA VARDI
Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Örgütü OECD’nin yaptığı bir araştırma, Yunanistan`ın yaşadığı ekonomik krizin Yunan halkının az çalışmasından kaynaklanmadığı sonucunu ortaya koydu.
AVRUPA OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ DAHA FAZLA DESTEK İSTİYOR
Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği (ACEA) Başkanı Sergio Marchionne 28 Şubat’ta Brüksel’de düzenlenen ACEA’nın yıllık resepsiyonunda bazı açıklamalarda bulundu. Toplantıda Marchionne, Ocak 2012’de yeni taşıt talebinin yüzde 4,7 oranında azaldığını belirterek, Avrupa’nın kritik bir dönemeçte olduğunu ve imalat tabanını sağlamlaştırmak için güçlü bir sanayi politikasının uygulamaya koyulması gerektiğini belirtti. Açıklanan rakamlara göre otomobil endüstrisinde yüzde 3,1 oranında büyüyen Almanya dışında tüm diğer AB ülkelerinde bir küçülme meydana geldi.
AVRUPA PATENT OFİSİ VE GOOGLE DİL ENGELİNİ ORTADAN KALDIRMAYI HEDEFLİYOR
Avrupa’da geçerli olacak patentleri veren ve 38 ülkenin üye olduğu Avrupa Patent Ofisi (EPO) ve Google firması patent belgelerinin çeşitli dillere çevirisini kolaylaştırmak için birlikte çalışıyor.
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN MEDIA PROGRAMINI’NDAN YARARLANAN FİLMLER OSCAR ÖDÜLLERİNE LAYIK GÖRÜLDÜ
Avrupa Birliği’nin MEDIA Programı’nın desteğini alan Avrupa filmleri 26 Şubat 2012 tarihinde verilen Oscar ödüllerine birçok dalda layık görüldü.
AVRUPA KOMİSYONU FRANSA’YI NİTRAT KAYNAKLI SU KİRLİLİĞİ SEBEBİYLE ABAD’A SEVK ETME KARARI ALDI
Avrupa Komisyonu, 27 Şubat 2012 tarihinde Fransa’nın tarım faaliyetlerinde ortaya çıkan nitrat miktarını ve bunun neticesinde oluşan su kirliliğini eleştirerek, durumun Avrupa Adalet Divanı’na (ABAD) götürüleceğini açıkladı.
AVRUPA KOMİSYONU POLONYA VE MALTA’YA ÇEVRE KONUSUNDA İHLAL DAVASI AÇMAYA HAZIRLANIYOR
Avrupa Komisyonu, Polonya’yı Su Çerçeve Direktifine uymadığı gerekçesiyle eleştirerek, bir ay içersinde uyum sağlanmadığı takdirde, Avrupa Birliği Adalet Divanı’na sevk edeceğini bildirdi. Malta ise Kuşlar Direktifine uymadığı gerekçesiyle eleştiri alırken, Malta’ya ilgili direktife uyum için iki ay süre verildi.