İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AVRO ALANI MALİYE BAKANLARI YUNANİSTAN’IN İKİNCİ KURTARMA PAKETİNİ ONAYLADI

20 Şubat’ta bir araya gelen Avro Alanı Maliye Bakanları, on üç saatten fazla süren istişarenin ardından 21 Şubat’ta sabaha karşı Yunanistan’ın ikinci kurtarma paketini onayladı.
AVRO ALANI MALİYE BAKANLARI YUNANİSTAN’IN İKİNCİ KURTARMA PAKETİNİ ONAYLADI

20 Şubat’ta bir araya gelen Avro Alanı Maliye Bakanları, on üç saatten fazla süren istişarenin ardından 21 Şubat’ta sabaha karşı Yunanistan’ın ikinci kurtarma paketini onayladı. Yunanistan’ın hâlihazırda GSYH’nin yüzde 160’ı seviyesinde olan borcunun 2020’ye kadar GSYH’nin yüzde 120,5’i seviyesine indirilerek sürdürülebilir hale getirilmesini hedefleyen ve “ikinci kurtarma paketi” olarak adlandırılan yeni anlaşma ile Yunanistan’a 130 Milyar Avro’luk ek kaynak oluşturulacak. Ayrıca Yunanistan’ın özel sektöre olan borçlarının nominal anlamda yüzde 53,5; reel anlamda ise yüzde 75 oranında bir kesinti ile silinmesine uluslararası bankalar ve finansal kuruluşlar tarafından onay verildi. Böylelikle, Yunanistan için 107 Milyar Avro’luk ayrı bir ek kaynak daha oluşturuldu ve toplamda 237 Milyar Avro’luk bir yardım paketi devreye girmiş oldu.

Yunanistan’a verilecek yardımın 130 Milyar Avro’luk kısmı özellikle Avrupa Kurtarma Fonundan ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) karşılanacak. Yunan hükümeti, bütçe kesintileri ve zorlu ekonomik reformlar gerçekleştirmenin yanında, faiz ödemelerini AB, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve İMF troykası tarafından sıkı denetime tabi tutulan bir “emanet hesabı”na yapmakla yükümlü olacak. Ayrıca Yunanistan’ın borç ödemelerini yasal öncelik haline getirecek olan düzenlemeleri 2 ay içerisinde oluşturması gerekiyor. AB, atılacak bu adımların hepsini Yunanistan’da daimi bir heyet oluşturarak takip edecek.

Avro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada varılan anlaşmayı, Yunanistan’ın Avrupa’daki geleceğini garantileyen geniş kapsamlı bir anlaşma olarak nitelendirdi. Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, varılan anlaşmanın krize karşı alınan kapsamlı önlemlerin kalan parçasını oluşturduğunu belirterek, bundan sonra, sürdürülebilir büyümeyi hızlandırma ve istihdam yaratmaya yoğunlaşabileceklerini ifade etti.

Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos; hükümetin programa sadık kalarak önlemleri hayata geçireceğini ve bugünün Yunan ekonomisi için tarihi bir gün olduğunu belirtti. Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ise, tarihte ilk kez bir ülkenin borcunun 100 Milyar Avro kadar silindiğini ve iflas korkusuyla bankalardan paralarını çeken halkın tekrar paralarını yatırabileceğini vurguladı.

Diğer Yazılar