Avrupa Birliği’ne üye 22 ülkenin Ocak ayında imzaladığı ve fikri mülkiyet hakları standartlarının yükseltilmesi ve korunmasını hedefleyen “Korsan Ürünlerin Ticaretiyle Mücadele Anlaşması”na (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA) karşı Avrupa’nın birçok ülkesinde protesto gösterileri düzenlendi. Almanya, Polonya, Macaristan, Estonya, İngiltere, Fransa ve Bulgaristan’da göstericiler; anlaşmanın internet ortamında kişisel dolaşım özgürlüklerini ve mahremiyeti engelleyeceğini ve otosansüre sebep olacağını savunan tepkiler ortaya koydu.
ACTA, temel olarak fikri mülkiyet altındaki eser ve bilgilerin izinsiz izlenmesi, dinlenmesi ve paylaşımını engelleyen kısıtlamaları içeriyor. Anlaşma uyarınca, internet kullanıcıları ve servis sağlayıcılarına herhangi bir ihlal durumunda cezai yaptırımlar uygulanacak, ihlali gerçekleştiren kişi veya kurumun bilgileri ilgili makamlara iletilecek ve dijital ortamdaki tüm trafiği takip edilecek.
İlk olarak ABD, Japonya, Kanada, Singapur, Güney Kore ve Yeni Zelanda’nın imzaladığı anlaşmayı Avrupa Birliği’ne üye devletlerden Almanya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Estonya, Slovakya ve Hollanda artan protestolar sonrasında imzalamadı.