AB genelinde Avro Alanı’nda yaşanan krize karşı çözüm arayışları sürerken, 30 Ocak’ta Gayriresmi AB Liderler Zirvesi’nde mali disiplini sağlamlaştıran sözleşme üzerinde 27 AB üyesi ülkeden 25’i tarafından anlaşmaya varıldı. AB liderleri ayrıca, Temmuz 2012 itibarıyla daimi bir kurtarma fonu olan Avrupa İstikrar Mekanizması’nın devreye girmesi konusunda anlaştı. AB Liderleri, bir yandan mali disiplini güçlendirirken, diğer yandan ekonomik büyümeyi canlandırma ve istihdam yaratmanın önemine değindiler.
AB KONSEYİ GAYRİRESMİ ZİRVESİ 30 OCAK’TA YAPILDI: MALİ ANLAŞMA İMZAYA HAZIR
30 Ocak 2012 tarihinde gerçekleşen AB Konseyi toplantısında, üye devlet liderleri iki anlaşma taslağının son rötuşlarını yaptılar. Bunlardan ilki, üye devletlerde mali disiplini güçlendirmeye yönelik olan ve kısaca mali anlaşma olarak adlandırılan “İstikrar, eşgüdüm ve yönetişim anlaşması” oldu.
AB MALİYE BAKANLARI VE AVRO ALANI MALİYE BAKANLARI TOPLANTILARI GERÇEKLEŞTİ
Avro Alanı Maliye Bakanları (Avro Grubu) 23 Ocak’ta gerçekleştirdikleri 2012 yılının ilk toplantısında Yunanistan’a sağlanacak ikinci kurtarma paketi kapsamında borçların yeniden yapılandırılması konusunu görüştüler.
Fransa Senatosu’nun 23 Ocak 2012 tarihinde sözde Ermeni Soykırımı’nın inkârını suç sayan yasa tasarısını kabul etmesi dünyada ve Türkiye’de tepkiyle karşılandı. Türk Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Af Örgütü ve Avrupa Parlamentosu Avrupa İçin Liberaller ve Demokratlar İttifakı Grubu (ALDE) yaptıkları açıklamalarla Fransız Senatosu’nun kararını sert bir dille eleştirdi. Tüm eleştirilerin ortak noktası, üçüncü bir ülkenin siyasetçilerinin yaklaşık bir asır önce olduğu öne sürülen bir iddianın doğru olup olmadığı hakkında hüküm verme hakkı ve yetkisi olmadığıydı.
EROĞLU VE HRİSTOFYAS GREENTREE ZİRVESİ’NDE BULUŞTULAR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Dimitris Hristofyas, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un ev sahipliği yaptığı toplantıda bir araya geldiler.
AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI İRAN’A PETROL AMBARGOSU UYGULAMA KARARI ALDI
23 Ocak 2012 tarihinde AB Dışişleri Konseyi toplantısında bir araya gelen Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin Dışişleri Bakanları, ABD’nin 31 Aralık 2011 tarihinde İran’a uygulamaya başladığı yaptırımların ardından İran`a petrol ambargosu uygulanması konusunda anlaşmaya vardı.
AP DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ’NİN YENİ BAŞKANI ALMAN HIRİSTİYAN DEMOKRAT ELMAR BROK OLDU
23 Ocak 2012 tarihinde yapılan oylamada Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi’nin Başkanlığına Alman Hıristiyan Demokrat (Avrupa Halk Partisi Üyesi) Elmar Brok seçildi. 1980 yılından beri AP üyesi olan Brok, 1997-2007 döneminde AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı’nı üstlenmişti. Brok, görevini İtalyan Gabriele Albertini’den devralacak.
AB ÜYESİ 7 ÜLKE 2014 – 2020 DÖNEMİ AB BÜTÇESİ İÇİN KESİNTİ İSTİYOR
Taslak halinde bulunan ve üzerindeki görüşmelerin devam ettiği 2014 – 2020 AB Mali Çerçeve Programı’na; Fransa, Almanya, Avusturya, İngiltere, Hollanda, Finlandiya ve İsveç’ten itirazlar geldi.
AVRUPA KOMİSYONU VERİ KORUMASINA İLİŞKİN YENİ BİR TÜZÜK AÇIKLADI
Avrupa Komisyonu 25 Ocak 2012 tarihinde, Avrupa Birliği’nin 1995 yılında veri korumasına ilişkin belirlediği kuralları revize etmek için kapsamlı bir yasa tasarısı sundu.
COSTA CONCORDİA HADİSESİ AB YOLCU GEMİSİ EMNİYETİ MEVZUATININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ HIZLANDIRACAK
Avrupa Komisyonu’nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Siim Kallas, 13 Ocak 2012 tarihinde 4000’den fazla yolcu taşıyan İtalyan cruise gemisi Costa Concordia’nın İtalya’nın Giglio adası kıyılarında batmasından sonra yolcu gemisi emniyeti ile ilgili yeni bir yasa teklifi sunmaya hazırlandığını duyurdu.
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un Bulgaristan Schengen Alanı’na dâhil olana kadar, geçerli Schengen vizesi olan kişilere kısa dönemli Bulgaristan vizesi alma zorunluluğunu ortadan kaldıran düzenleme önerisi 25 Ocak 2012 tarihinde Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi.
BULGARİSTAN VE ROMANYA’NIN MART 2012’DE SCHENGEN ALANI’NA KATILIMI MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR
AB Dönem Başkanı Danimarka’daki diplomatik kaynaklardan yapılan açıklamaya göre, Bulgaristan ve Romanya’nın tabi olduğu İşbirliği ve Tahkik Mekanizması (Cooperation and Verification Mechanism – CVM) kapsamında kaydedilen ilerlemenin değerlendirileceği ve Şubat ayında yayımlanması planlanan ön ilerleme raporunun Bulgaristan açısından olumsuz olması bekleniyor.
AB İÇİŞLERİ BAKANLARI İLTİCA VE GÖÇ KONUSUNDA GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARDI
26-27 Ocak 2012 tarihinde Avrupa Birliği Dönem Başkanı Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bir araya gelen AB üyesi ülkelerin İçişleri Bakanları, göç akımları ve dayanışma ilkeleri konusunda uzlaşmaya vardı.
TÜRKİYE 2011-2012 DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ENDEKSİ’NDE 179 ÜLKE ARASINDA 148’İNCİ SIRADA YER ALDI
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (Reporters Without Borders) 2011 yılı için hazırladığı Küresel Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Finlandiya ve Norveç geçen yıl olduğu gibi ilk sırada yer alırken, Türkiye önceki yıla oranla 10 basamak gerileyerek 148’inci oldu.
AVRUPA KOMİSYONU DEUTSCHE POST VE BPOST’A VERİLEN DEVLET YARDIMLARININ GERİ ÖDENMESİNE KARAR VERDİ
Avrupa Komisyonu, Belçika ve Alman devletlerinin posta idareleri olan sırasıyla Bpost ve Deutsche Post’a verdikleri yardımların hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle geri alınmasına karar verdi.
AVRUPA GIDA GÜVENLİĞİ OTORİTESİ 2012-2016 DÖNEMİ BİLİM STRATEJİSİNİ YAYIMLADI
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (European Food Safety Autority- EFSA) 24 Ocak 2012 tarihinde Varşova’da 2012-2016 dönemi için Bilim Stratejisine ve kurumun bağımsızlığı ile bilimsel karar alma süreçlerine ilişkin iki belge yayımladı.
AVRUPALI SOSYAL ORTAKLAR ARTAN GENÇ İŞSİZLİĞİNE İLİŞKİN ORTAK BİR BİLDİRİ YAYIMLADI
Avrupa Özel Sektör Konfederasyonu (BusinessEurope), Avrupa Esnaf Sanatkârlar, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (UEAPME), Kamu Hizmeti Sağlayan İşçi ve İşveren Avrupa Merkezi (CEEP) ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) tarafından 24 Ocak 2012 tarihinde yayımlanan ortak bildiride, yükselen genç işsizliğine yönelik AB Üyesi Ülkelerin Devlet ve Hükümet Başkanları’ndan acil tedbirlerin alınması istendi.
ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ KÜRESEL İSTİHDAM KONUSUNDAKİ YILLIK RAPORUNU YAYIMLADI
Birleşmiş Milletler`e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (International Labour Organization- ILO) 24 Ocak 2012 tarihinde küresel istihdam konusunda her yıl yayımladığı "2012 Küresel İstihdam Eğilimleri: Daha Derin Bir İş Krizinin Önlenmesi" başlıklı raporunu yayımladı. Ekonomik büyümenin ve sosyal istikranın sürdürülebilmesi için daha fazla kişiye istihdam yaratılması gerektiğinin vurgulandığı raporda, dünyanın günde 2 Dolar’dan az para ile geçinen ve çoğu gelişmekte olan ülkelerde yaşayan, yaklaşık 600 Milyon kişi için iş olanakları yaratılması zorluğu ile karşı karşıya olduğu belirtildi.
“AKTİF YAŞLANMA VE NESİLLER ARASI BİRLİKTELİK AVRUPA YILI” KAPSAMINDA İKİ YENİ ARAŞTIRMA YAYIMLANDI
Her ne kadar 2012 yılı AB çapında “Aktif Yaşlanma ve Nesiller Arası Birliktelik Avrupa Yılı” olarak adlandırılmış olsa da, 23 Ocak 2012 tarihinde AB resmi istatistik kurumu Eurostat ve AB çapında yapılan en geniş kapsamlı kamuoyu araştırması olan Eurobarometre tarafından yayımlanan iki yeni araştırma, bu konuda AB çapında büyük görüş ayrılıklarının olduğunu ortaya koyuyor.
AVRUPA KOMİSYONU ATIK YÖNETİMİNE İLİŞKİN YENİ BİR ARAŞTIRMA YAYIMLADI
Avrupa Komisyonu tarafından 23 Ocak 2012 tarihinde yayımlanan rapor, AB’nin atık yönetimine ilişkin mevzuatı etkin bir şekilde uygulaması halinde, yıllık 72 Milyar Avro gelir elde edebileceğini ve 2020 sonuna kadar 400,000 yeni iş imkânı ortaya çıkartabileceğini ortaya koyuyor.