G7 ZİRVESİ RUSYA’YA KARŞI ORTAK BİLDİRİYLE SONUÇLANDI
24 Mart 2014 tarihinde toplanan G7 ülkeleri (Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Kanada, ABD ve Japonya) liderleri ve Avrupa Komisyonu ile AB Konseyi başkanları, toplantıdan sonra yaptıkları ortak bildiride Kırım'da yapılan referandum ve Rusya'nın Kırım'ı ilhakının yasa dışı olduğunu belirterek, Moskova yönetiminin tavrı kınadılar.
Zirve’ya katılan liderler, Rusya’nın durumu daha da tırmandırması halinde, bu ülkeye karşı ilave önlemler alacakları yönünde uyarıda bulundular. Liderler ayrıca Rusya’nın G8’e katılmasını askıya aldılar ve Haziran ayı başında Sochi’de yapılacak G8 toplantısı yerine, Brüksel’de G7 zirvesi yapılmasına karar verdiler. Liderler ortak bildiride, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı eylemlerinin önemli sonuçları olacağını açıklayarak, G7’nin önlemleri sıkılaştırmaya hazır olduğunu ve Rusya ekonomisine önemli etkisi olması muhtemel sektörel yaptırımlar da dahil olmak üzere, Rusya’ya karşı eylemleri yoğunlaştırmaya hazır olduklarını ifade ettiler. G7 liderleri Rusya’ya uluslararası yükümlülüklerini ve dünya ekonomisine olan sorumluluklarını hatırlatarak, Kırım’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini belirttiler. Diplomatik yolların açık olduğunu belirten liderler, Rusya’yı Kırım Hükümeti ile görüşmelerde bulunmaya, uluslararası arabuluculuk imkânlarından yararlanmaya davet etiler.
Liderler, Rusya Federasyonu’nun, Ukrayna’da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Özel İzleme Heyeti’ni desteklemelerini doğru bir adım olarak değerlendirdiler. Heyetin bölgede diyaloğu kolaylaştırılması, tansiyonun düşürülmesi ve durumun normale getirilmesi amacıyla erkenden görevlendirilmesini beklediklerini belirten liderler, bütün taraflara Özel İzleme Heyetinin görevini yerine getirmek için sağ salim Ukrayna’ya ulaşmasını sağlamaları çağrısında bulundular.
G7 liderleri Rusya’nın son haftalardaki eylemlerinin ortak düşünce ve sorumluklarıyla bağdaşmaması nedeniyle, Haziran ayında Sochi’de yapılacak G8 Zirvesine katılmayacaklarını; Rusya’nın tutumunu değiştirmediği sürece G8 zirvesini askıya aldıklarını ve Haziran ayındaki toplantının G7 olarak aynı tarihte Brüksel’de düzenleneceğini açıkladılar. G7 ülkeleri enerji bakanları da belirlenecek bir tarihte enerji güvenliği ve işbirliği konularını görüşmek üzere toplanacaklar.
Liderler ayrıca ülkede bütünlük, demokrasi, siyasi istikrar ve ekonomik refah sağlamaya çalışan Ukrayna hükümetini desteklediklerini açıkladılar. Ukrayna Hükümeti’nin iddialı ekonomik reform programını öven liderler, programın uygulanmasını desteklediklerini ifade ettiler. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) da Ukrayna’nın ekonomik reform programını desteklediğini ve ülkenin uluslararası piyasalara entegre olmasında temel rol oynağını ifade etiler.
Bu gelişmelere paralel olarak IMF, Ukrayna Hükümeti’yle görüşmelerini sonuçlandırarak 27 Mart 2014 tarihinde Ukrayna ile 14-18 milyar dolarlık kurtarma paketinde anlaştıklarını açıkladı.