İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği gündemini ekonomi oluşturdu. 9 Ocak’ta gerçekleşen Merkel-Sarkozy görüşmesinde ele alınan finansal işlemler vergisi tartışmaları Avrupa genelinde sürerken, Avrupa Komisyonu Portekiz ve İrlanda’nın borçlarını karşılamak üzere 30 Milyar Avro’luk tahvil çıkarttı.
İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği gündemini ekonomi oluşturdu. 9 Ocak’ta gerçekleşen Merkel-Sarkozy görüşmesinde ele alınan finansal işlemler vergisi tartışmaları Avrupa genelinde sürerken, Avrupa Komisyonu Portekiz ve İrlanda’nın borçlarını karşılamak üzere 30 Milyar Avro’luk tahvil çıkarttı. Belçika’nın bütçe hedeflerini tutturabilmek için bir dizi kemer sıkma paketini uygulamaya koyma kararını alması, Avrupa Komisyonu tarafından olumlu karşılanırken,  düzenlenen tahvil ihalelerinde İtalya 12 Milyar Avro; İspanya ise 9,98 Milyar Avro’luk  düşük maliyetli borçlanma gerçekleştirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard&Poors’un 13 Ocak‘ta aralarında Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve GKRY’nin de bulunduğu dokuz ülkenin kredi notunu düşürmesi, AB borç krizinin 3’üncü yılına girmesine rağmen görünürde bir çözüm olmadığını hatırlatır nitelikte oldu.

AB’de Macaristan’ın yeni Anayasası ile ilgili endişeler sürerken, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso, Macaristan’ın AB yasalarına uyması için tüm gücünü kullanacağını açıkladı. Macaristan’ın yeni Anayasası ile ilgili tartışmalar 16-19 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun da gündeminde olacak.

Türkiye-AB ilişkileri bakımından haftanın gündemini Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi’nde tartışılan “2011 Türkiye İlerleme Raporu’na ilişkin AP Raporu” oluşturdu. Basın ve ifade özgürlüğü, uzun tutukluluk süreleri ve hukukun üstünlüğü konuları raporda eleştirilen başlıca konular oldu. Fransız Ulusal Meclisi’nde 22 Aralık 2011’de onaylanan sözde Ermeni soykırımını inkâr etmeyi suç sayan yasa tasarısının, Fransa Senatosu’nda görüşüleceği tarih 23 Ocak olarak belirlendi. Fransa’nın yasanın AB genelinde tanınması için başlattığı girişim, AP Başkanı Jerzy Buzek tarafından olumsuz karşılandı. Kopenhag Şehir Mahkemesi, Roj TV’nin terör örgütü PKK’nın propagandasını yaptığına hükmetti. Televizyon kanalına para cezası verilirken, Roj TV’nin kapatılması yönünde bir karar çıkmadı. Mahkeme kararında, terör örgütü ve Roj TV arasında ilişki kurulmasının önemli bir adım olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Danimarka’ya Roj TV’nin kapatılması çağrısında bulundu. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, 10-14 Ekim 2011 tarihinde Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında hazırladığı Türkiye’de yargı ve insan haklarına ilişkin raporu 10 Ocak 2012 tarihinde açıkladı. Raporda, Türkiye’de mevcut bazı yasa ve uygulamaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadına uyumlu olmadığı belirtilirken, “insan haklarından önce devletin korunması” mantalitesinin yaygın olması eleştirildi.

İç politikanın gündemini ise, 12 Eylül 1980 darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın sanık olarak yer aldıkları iddianamenin 10 Ocak’ta Ankara 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesi oluşturdu. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın 13 Ocak 2012 tarihinde 88 yaşında hayata gözlerini yumması, Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde derin üzüntü yarattı.

Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta dileriz.

Diğer Yazılar