Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği gündemini ekonomi oluşturdu. 9 Ocak’ta gerçekleşen Merkel-Sarkozy görüşmesinde ele alınan finansal işlemler vergisi tartışmaları Avrupa genelinde sürerken, Avrupa Komisyonu Portekiz ve İrlanda’nın borçlarını karşılamak üzere 30 Milyar Avro’luk tahvil çıkarttı.
ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL VE FRANSA CUMHURBAŞKANI SARKOZY 2012 YILININ İLK GÖRÜŞMESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
9 Ocak 2012 tarihinde Berlin’de bir araya gelen Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avro Alanı’nda finansal işlemler vergisi uygulanması konusunda anlaşırken, yeni AB Anlaşması’nın ise Mart ayı içinde imzalanması konusunda görüş birliğine vardı.
13 OCAK’TA S&P FRANSA’NIN KREDİ NOTUNU AAA’DAN AA+’YA DÜŞÜRDÜ
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P) daha önce AAA kredi notuna sahip olan Fransa’nın notunu AA+’ya düşürme kararı aldı. S&P Fransa ile birlikte İtalya, İspanya, GKRY, Portekiz, Avusturya, Slovakya, Slovenya ve Malta’nın da notlarını düşürdü.
FİNANSAL İŞLEMLER VERGİSİ PLANI AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA OLUMLU KARŞILANDI
AB’de Tobin Vergisi olarak adlandırılan, finansal işlemlerden vergi alınması (Financial Transaction Tax- FTT) fikri büyük ölçüde kabul görmeye başladı. 2009 yılında küresel mali krizden çıkmak için başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok ülke tarafından bu vergi gündeme getirilmişti.
AB Dış İşleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Barones Catherine Ashton, 5 Ocak 2012 tarihinde Avrupa Dış İlişkiler Servisi’nin (European External Action Service- EEAS) kurulmasının 1’inci yılında bir ilerleme raporu yayımladı.
Avrupa Konseyi (Council of Europe- CoE) İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, 10-14 Ekim 2011 tarihinde gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretini takiben kaleme aldığı Türkiye’de yargı sistemi ve insan haklarının korunmasına ilişkin raporunu 10 Ocak 2012 tarihinde açıkladı.
AİHM TÜRKİYE’Yİ KIBRISLI RUMLARA TAZMİNAT ÖDEMEYE MAHKÛM ETTİ
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kıbrıslı Rumlar tarafından açılmış en kapsamlı mülkiyet davalarından birinde Türkiye’yi toplam 20,830 Milyon Avro tazminat ödemeye mahkûm etti.
ROJ TV DAVASINDA KARAR AÇIKLANDI
Kopenhag Şehir Mahkemesi, 10 Ocak 2012 tarihinde Roj TV’nin terör örgütünün propagandasını yaptığına ve PKK’nın bir terör örgütü olduğuna hükmetti. Ancak Mahkeme, televizyon kanalının yayın lisansını iptal etmedi. Mahkeme Roj TV ve Mesopotamia Broadcast A/S şirketlerine kırk gün üzerinden toplam 5,2 milyon Kron (700 bin Avro) para ceza verirken, her iki şirketin 360 biner Kron (toplam 100 bin Avro) mahkeme masrafı ödemesini de hükmetti. Mahkeme karara ilişkin gerekçesinde, Danimarka Ceza yasasının 79. Maddesi’ne göre, mahkemenin bir kanalın yayın lisansını iptal etmesi yönünde yasal dayanağı olmadığını ifade etti.
ALMANYA’DAN VİZE UYGULAMASINDA KOLAYLIK
Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği`nden yapılan açıklamada, yeni hayata geçirilecek uygulamayla, 6-12 yaş arasındaki çocuklardan Schengen vizesi ücreti alınmayacağı belirtilerek; Almanya’daki kamu kuruluşlarının seminer, konferans, spor, kültür ya da eğitim faaliyetlerine katılacak olan 25 yaşından büyük olmayan yetişkinler için de Schengen vizesi ücretinin 14 Aralık 2011 tarihinden itibaren kaldırıldığı hatırlatıldı.
AVRUPA KOMİSYONU 2011 YILI İSTİHDAM VE SOSYAL DURUM RAPORU’NU AÇIKLADI
Avrupa Komisyonu tarafından 10 Ocak 2012 tarihinde yayımlanan, 2011 İstihdam ve Sosyal Durum Raporu’nda, 2011 yılının ilk yarısında AB çapında yakalanan işgücü piyasasındaki düzelmenin, 2011 yılının ikinci yarısında devam ettirilemediği ifade edildi.
Avrupa Merkez Bankası (AMB), 16 Ocak 2012 tarihinde Avro Alanı’ndaki 14 Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu’nun katılımıyla, Türkiye, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Kosova’nın Merkez Bankaları ve denetim otoritelerine verdikleri iki yıllık teknik destek programının tamamlandığını açıkladı.
PORTEKİZ VE İRLANDA İÇİN 3 MİLYAR AVRO’LUK TAHVİL
Avrupa Komisyonu tarafından yönetilen Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması (European Financial Stability Mechanism- EFSM) kapsamında, geliri Portekiz ve İrlanda’nın borcu için kullanılmak üzere 30 yıl vadeli olarak 3 Milyar Avro’luk tahvil çıkartıldı. AAA kredi notuna sahip olan EFSM’nin çıkarttığı tahvilin geliri iki ülke arasında eşit olarak paylaştırılacak.
BULGARİSTAN PARLAMENTOSU TÜRK AZINLIĞA YAPILAN ASİMİLASYON KAMPANYASINI KINADI
Bulgaristan Parlamentosu’nun kabul ettiği ve “Bulgaristan Müslümanları’nın Zorla Asimilasyonunu Kınama Bildirisi” adını taşıyan karar metninde, 20 yıldır sürüncemede bırakılan davanın yeniden ele alınması ve suçluların cezalandırılması da talep edildi.
AP DIŞ İŞLERİ KOMİTESİ’NDE 2011 TÜRKİYE İLERLEME RAPORU’NA İLİŞKİN AP RAPORU TARTIŞILDI
12 Ocak 2012 tarihinde Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İşleri Komitesi’nde Hollandalı Avrupa Halk Partisi Üyesi Ria Oomen-Ruijten’in hazırladığı “2011 Türkiye İlerleme Raporuna İlişkin AP Raporu” tartışıldı.
GÖKÇEADA’DA 48 YIL SONRA İLK KEZ BİR RUM İLKOKULUNUN AÇILMASI GÜNDEMDE
Gökçeada’daki Rum cemaatinin Milli Eğitim Bakanlığı’na yaptığı başvuru sonrasında adada bir Rum ilkokulunun açılması için gerekli girişimlerin yapılmasına izin verildi. Bu karar, en son 48 yıl önce kapanan Rum okullarından sonra Türkiye’de bir ilki temsil ediyor.
Avrupa Komisyonu, Macar Hava Yolları’nın (Malev) 2007-2010 döneminde Macar devletinden aldığı kurtarma yardımını geri ödemesini istiyor.
AVRUPA KOMİSYONU, E-TİCARET EYLEM PLANINI SUNDU
Avrupa Komisyonu, 11 Ocak 2012 tarihinde Avrupa Birliği’nde e-Ticaret işlemlerini artırmayı hedefleyen eylem planını sundu. Bu yeni eylem planı kapsamında, Avrupa Komisyonu, 2015 yılına kadar online perakende satış oranını ve internet sektörünün Avrupa GSYİH’deki payını iki katına çıkarmayı hedefliyor.
“ÇALIŞMA HAYATINDA TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÖDÜLÜ” VERİLECEK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nce yürütülen “Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi” Eşleştirme Projesi kapsamında “Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü” verilecek.
ANTİ-DAMPİNGE İLİŞKİN SON GELİŞMELER
AB Resmi Gazetesi’nde 4 Ocak 2012 tarihinde yayımlanan 2/2012 No’lu Tüzüğe göre, AB Konseyi, Çin ve Tayvan’dan gelen bazı paslanmaz çelik bağlantı parçalarına (certain stainless steel fasteners and parts) damping uygulandığı ve AB sanayisinin bundan zarar gördüğünü açıkladı. Bu gelişmeler doğrultusunda, AB Konseyi, Çin ve Tayvan’dan gelen bu ürünlere karşı anti-damping vergisi uygulamaya karar verdi. Bu kapsamda, Çinli şirketlere karşı uygulanan anti-damping oranları yüzde 11,4 ve yüzde 27,4 arasında belirlendi. Tayvanlı şirketler içinse, bu oran yüzde 8,8 ile yüzde 23,6 arasında değişiyor.
AVRUPA’DA ÜÇ HAYVAN REFAHI KURULUŞU TÜRKİYE’YE CANLI HAYVAN İHRACATININ ASKIYA ALINMASINI İSTEDİ
Avrupa’da üç hayvan refahı kuruluşu (Compassion in World Farming ve Animal Welfare Foundation) 11 Ocak 2012 tarihinde Avrupa Komisyonu’na hayvanlara yapılan muamele sebebiyle Türkiye’ye canlı hayvan (koyun ve sığır) ihracatının askıya alınması çağrısında bulundu.
Almanya, Hollanda ve Belçika’da kuzu, keçi ve sığır gibi çift tırnaklı hayvanlarda tespit edilen Schmallenberg virüsü 11 Ocak 2012 tarihinde Besin Zinciri ve Hayvan Sağlığı Daimi Komitesi’nin (Standing Committee on the Food Chain and Animal Health- SCoFCAH) toplantısında ele alındı.