İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AVRUPA KOMİSYONU SCHENGEN VİZE KODU’NDA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİNİ SUNDU

Avrupa Komisyonu’nun Sanayiden Sorumlu Üyesi Antonio Tajani ve Komisyon’un İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, 1 Nisan 2014 tarihinde, Schengen üyesi AB üye ülkelerini ziyaret etmek isteyen üçüncü ülke vatandaşları için, 2010 yılından bu yana geçerli olan Schengen Vize Kodu’nda değişiklikleri içeren değişiklik teklif paketini açıkladı.
AVRUPA KOMİSYONU SCHENGEN VİZE KODU’NDA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİNİ SUNDU

Avrupa Komisyonu’nun Sanayiden Sorumlu Üyesi Antonio Tajani ve Komisyon’un İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, 1 Nisan 2014 tarihinde, Schengen üyesi AB üye ülkelerini ziyaret etmek isteyen üçüncü ülke vatandaşları için, 2010 yılından bu yana geçerli olan Schengen Vize Kodu’nda değişiklikleri içeren değişiklik teklif paketini açıkladı. Bu çerçevede Avrupa Komisyonu, genel olarak Schengen vize başvuru taleplerinin daha kısa sürelerde neticelendirilmesi, çok girişli ve kalış süresi 90 günden daha fazla olan vizelerin başvuranlara verilmesini öneriyor.  

2010 tarihli Schengen Vize Kodu’na ilişkin değişiklik teklifi paketinde şu yeni düzenlemeler bulunuyor:

--Vize başvurusunun ardından, ilgili kararın 15 yerine 10 gün içerisinde verilmesi;

--Bir üçüncü ülkede başvuru sahibinin gitmek istediği Schengen üyesi AB ülkesinin temsilciliği yok ise, mevcut herhangi bir Schengen üyesi AB üye ülke temsilciliğinden vize başvurusuna olanak sağlanması;

--Sık seyahat eden üçüncü ülke vatandaşları için, 3 yıl geçerli çok girişli vizelerin verilmesi;

--Başvuru süreçlerinin kolaylaştırılması ve online başvuru imkanının tanınması;

--Bir Schengen üyesi AB ülkesinde ve en fazla 15 gün geçerli olmak üzere, sınırda vize verilmesi uygulamasının Schengen üyesi AB ülkeleri için mümkün hale getirilmesi;

--Bir üye ülkede gerçekleştirilecek özel etkinliklerde, üye ülkelerin sınırda vize vermesi imkânının sağlanması;

--“Touring-visa” isimli yeni bir vize tipinin oluşturulması ve bu çerçevede AB üye ülkeleri arasında sıklıkla seyahat eden üçüncü ülke vatandaşlarına en fazla bir yıllık ve çok girişli vizenin tanımlanması.  

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, Avrupa’nın daha akıllı bir vize politikasına ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Özellikle turistler, iş insanları, araştırmacılar, sanatçılar ve öğrencilerin AB’ye yakınlaşmalarının sağlanarak, Avrupa ekonomisini canlandırmaya ihtiyaç duyduklarını ifade eden Malmström, bu çerçevede yeni iş imkanlarının yaratılması ve ekonomik dinamizme katkıda bulunulacağını açıkladı.

Söz konusu değişiklik paketinin kabul edilmesi halinde, önümüzdeki yıllarda AB’ye daha fazla üçüncü ülke vatandaşının ziyarette bulunacağını ifade eden Malmström, yeni değişikliklerin AB’nin iç ve dış sınır güvenliğini tehlikeye atmaması gerektiği uyarısında da bulundu. Avrupa Komisyonu’nun Sanayiden Sorumlu Üyesi AntonioTajani ise, uluslararası turizmde rekabetin hızla arttığı bir ortamda, söz konusu düzenlemelerin Avrupa’nın turizm endüstrisini ileriye götürmeyi amaçladığını ifade etti. Kriz döneminde, yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen Avrupa’da turizm sektörünün büyüdüğüne dikkat çeken Komisyon üyesi, bu değişiklikler ile turizmi daha fazla ön plana çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 

Diğer Yazılar