![]() |
![]() |
Fransa’da yerel seçimler yapıldı
30 Mart tarihinde gerçekleşen Fransa yerel seçimlerinde iktidarı elinde bulunduran François Holland yönetimindeki Sosyalist Parti yüzde 43 oranında oy alırken, Orta-sağ Halk Hareketi Birliği (UMP) oy oranını yüzde 49’a yükseltti. Yerel seçimlerde Marine Le Pen yönetimindeki Ulusal Cephe’nin (FN), aşırı sağcı bir parti olarak oyunu yüzde 9’a yükseltmesi dikkat çekti. UMP Lideri François Cope, sağın 155 merkezi Sosyalistlerin elinden almasıyla, UMP’nin ilk defa yerel seçimlerde bu kadar başarılı olduğunu vurguladı.
Sosyalist Parti, Marsilya hariç Lyon ve Paris olmak üzere iki büyük şehri elinde tutmasına rağmen, Le Pen yönetiminde Aşırı Sağcı Partinin en az 10 belediye başkanlığını kazanması sayesinde, AB, yasadışı göç, işsizlik ve gelir düşüklüğü gibi konularda Fransız seçmeninin aşırı sağa kaydığı görüldü. Seçimleri büyük bir yenilgi olarak yorumlayan Eski Başbakan Jean-Marc Ayrault istifasını sundu. Başbakan’ın istifasını kabul eden Fransa Cumhurbaşkanı Holland, yeni hükümeti kurmak için İçişleri Bakanı Manuel Valls’ı görevlendirdi.
Holland, halka sesleniş konuşmasında, Fransızlardan açık bir şekilde mesajını aldığını söylerken, İçişleri Bakanı Valls’a güvendiğini belirtti. Başbakanlık koltuğuyla birlikte, Maliye ve Ekonomi Bakanlıkları da el değiştirdi. Ekonomi Bakanlığı’na 2011’deki Sosyalist Parti liderliği seçimlerinde hem Valls hem de Hollande’ın rakibi olan Arnaud Montebourg atanırken, Maliye Bakanlığı’na Michel Sapin getirildi. İçişleri Bakanı eski Hazine Bakanı Bernard Cazeneuve olurken, Hollande’ın eski hayat arkadaşı Ségolène Royal Çevre ve Enerji Bakanı, Benoît Hamon ise Eğitim Bakanlığına getirildi.
Fransa’daki Roman vatandaşların, ülkeden çıkarılmasını hedefleyen yasayla tanınan İspanyol Göçmen Valls, Fransızların Roman vatandaşları hoş karşılamadığını belirtti. 20 bin Roman’ın yaşadığı Fransa’da, Valls İçişleri Bakanlığı görevinde bulunduğu 2013’ün ilk yarısında, göçmenlerin yaklaşık yarısını ülkeden uzaklaştırdı. Valls göçmenlere karşı sert tutumu yüzünden eski Cumhurbaşkanı Sarkozy’e benzetiliyor.
Londra merkezli Uluslar arası Af Örgütü’nün yayınladığı raporda, Fransa’nın Roman göçmenlere karşı zorunlu tahliyelere son vermesi gerektiği belirtiliyor. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri, üye ülkelerin azınlıklara muamele yöntemleri yüzünden, AB’nin meşruluk ve güvenilirliğini kaybetme riskinin bulunduğunu söyledi.