Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği gündemine Macaristan’da yürürlüğe giren tartışmalı yeni Anayasa damgasını vurdu. Hükümetin, Merkez Bankası, yargı ve medya üzerindeki gücünü artıran Anayasa değişikliğinin 1 Ocak 2012’de yürürlüğe girmesi Macaristan’da on binlerce kişinin sokaklara dökülmesine yol açarken, Avrupa Komisyonu da Macaristan Anayasası’nın AB Antlaşmaları ile uyumunu inceleme kararı aldı.
Macaristan’da 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren ve tartışma yaratan yeni Anayasa’nın ülkede Merkez Bankası, yargı ve medyanın bağımsızlığına gölge düşürülebileceği yorumları yapılıyor. Avrupa Komisyonu`ndan yapılan açıklamada Macaristan`ın yeni Anayasasının AB Antlaşmalarıyla uyuşmaması halinde bu ülkeye karşı hukuki girişimde bulunabileceği belirtildi.
İTALYA, BULGARİSTAN VE ROMANYA VATANDAŞLARININ İTALYA’DA ÇALIŞMASINA İLİŞKİN SINIRLAMALARI KALDIRDI
İtalya, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarına uyguladığı çalışma sınırlandırılmasını kaldırdı. Böylece İtalya, AB ülkeleri içinde çalışma sınırlandırması bulunmayan 17. ülke oldu. Şu ana kadar İtalya sadece, endüstri sektöründe çalışmak üzere yüksek kalifiye Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarına izin veriyordu.
YUNANİSTAN ESKİ BAŞBAKANI PAPANDREU AKTİF SİYASETİ BIRAKIYOR
Sosyalist PASOK partisinin lideri ve Yunanistan Eski Başbakanı Yorgo Papandreu Yunan devlet televizyonuna verdiği demeçte aktif siyaset sahnesinden çekileceğini açıkladı.
FEDERAL ALMANYA’DA CUMHURBAŞKANLIĞI KRİZİ SÜRÜYOR
Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Aşağı Saksonya eyalet başbakanı olduğu dönemde bir arkadaşının eşinden aldığı düşük faizli konut kredisi hakkında kamuoyunu zamanında bilgilendirmediği için pişman olduğunu belirtirken istifa etmeyeceğini de kesin bir dille ifade etti.
AB İRAN’A UYGULANACAK PETROL AMBARGOSU KONUSUNDA UZLAŞTI
AB’ye üye ülkeler 5 Ocak 2012 tarihindeki toplantıda, nükleer programı konusunda uluslararası toplum ile işbirliği yapmaması durumunda, İran’a uygulanacak petrol ambargosu üzerinde mutabakata vardı. Bu konudaki kesin kararın 30 Ocak’taki Dışişleri Bakanları toplantısında verilmesi bekleniyor.
Avrupa Birliği, 30 Aralık 2011 tarihinde Batı Balkan ülkelerine tanıdığı istisnai bağımsız tercihli ticaret kurallarının 2015 yılının sonuna kadar yürürlükte kalmasına karar verdi.
HOLLANDA, SINIR KONTROLLERİ KONUSUNDA KARARLI
Hatırlanacağı gibi, geçtiğimiz Aralık ayında Hollanda’nın Göç Bakanı Gerd Leers, sınırlarda kameralı denetim sistemine geçileceğini, ancak bu sistemin Schengen kuralları ya da vatandaşların özel hayatları üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağını açıklamıştı. Bu doğrultuda, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Hollanda, Belçika ve Almanya’dan gelen araçların plakalarını izlemeye yönelik yeni bir program devreye soktu.
2012 YILI AB TARAFINDAN “AVRUPA SU YILI” OLARAK KABUL EDİLDİ
Avrupa Birliği, 2012 yılını “Avrupa Su Yılı” olarak ilan etti. Bu doğrultuda AB, önümüzdeki 12 ay boyunca su kaynaklarının etkin kullanımı için bir yol haritası çıkarmayı ve AB Su Çerçeve Direktifi’ni (2000/60/AT sayılı direktif) tekrar gözden geçirmeyi hedefliyor.
BULGARİSTAN’IN GORNO ORYAHOVO SUCUĞU AB COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDI
Avrupa Komisyonu, 5 Ocak 2012 tarihinde, Bulgaristan’a ait Gorno Oryahovo sucuğunun (Gornooryahovski sudzhuk) AB mahreç işareti koruması (protected geographical indicatons- PGI) listesine eklendiğini açıkladı. Gorno Oryahovo sucuğu, Bulgaristan’ın AB nezdinde aldığı ilk coğrafi işaret tescili olması açısından önem taşıyor.
REMIT 28 ARALIK 2011 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Avrupa Birliği Toptan Enerji Pazarının Bütünleşmesi ve Şeffaflığına İlişkin Tüzük (REMIT) 8 Aralık 2011 tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlandıktan 20 gün sonra, 28 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girdi. Avrupa Enerji Düzenleyicileri İşbirliği Ajansı‘nın (ACER) yeni çerçevenin izlenmesi ve takibinden sorumlu olacağı Tüzük, Avrupa Birliği toptan enerji pazarı ile ilgili pazar manipülasyonlarının ve rekabete ve dürüstlüğe aykırı şekilde alışverişin tanımını, bu konularla ilgili konulmuş açık ve kesin yasak ve kuralları ve yasakların ihlali durumunda muhtemel yaptırımları içeriyor.
AVRUPA KOMİSYONU AB E-SAĞLIK AĞININ KURULMASI HAKKINDAKİ KARARI KABUL ETTİ
2012 yılında Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasındaki işbirliğini ve koordinasyonu geliştirmek amacıyla e-sağlık alanında da yeni düzenlemelere gidiyor. Söz konusu düzenlemeler kapsamında Avrupa Komisyonu, Sınır Ötesi Sağlık Hizmetlerinde Hasta Hakları konulu direktif (2011/24/EU) ile öngörülen e-sağlık ağının kurulması hakkındaki kararı kabul etti.
AVRUPA KOMİSYONU KAMU İLE İSTİŞARE SÜRESİNİ 12 HAFTAYA ÇIKARTTI
Avrupa Komisyonu, 3 Ocak 2012 tarihinde, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının yeni politika ve yasa tasarıları ile ilgili görüş bildirmelerine olanak sağlayan ve önceden sekiz hafta ile sınırlandırılan kamu ile istişare süresinin on iki haftaya çıkarıldığını açıkladı. Komisyon, sürenin artırılmasının paydaşların yasama sürecine erken katılımını artıracağı düşüncesinde.
AB ADALET DİVANI DAİMİ İKAMET İZNİ VERİLEBİLMESİNİN ŞARTLARINI BELİRLEDİ
Alman Federal İdare Mahkemesi iki Polonya vatandaşının açtıkları davada daimi ikamet izni verilmesinin koşullarına ilişkin olarak Adalet Divanı’ndan, sadece ulusal mevzuata uygun olarak ev sahibi ülkede geçirilen ikamet sürelerinin AB hukuku anlamında da yasal olarak tamamlanmış ikamet süreleri olarak kabul edilip edilemeyeceği ile AB’ye üye olmadan önce üçüncü ülke vatandaşı olarak geçirilen ikamet sürelerinin, daimi ikamet izni için gerekli olan beş yıllık sürenin hesabında dikkate alınıp alınamayacağı konularında karar vermesini istedi.
AVRO ALANI 2011 YILIK ENFLASYONU YÜZDE 2,8 OLDU
AB istatistik kurumu Eurostat’ın 4 Ocak 2012’de açıkladığı verilere göre, Aralık 2011’de Avro Alanı enflasyon oranı yüzde 2,8 olarak kaydedildi. 2 yılı aşkın zamandır Avro Alanı’nda enflasyon yüzde 2’nin üzerinde bulunuyor. Avro Alanı enflasyonu, Kasım 2011’de ise yüzde 3 idi. Avrupa Merkez Bankası’nın talep ettiği ve Maastricht kriterleri uyarınca enflasyonun yüzde 2’yi aşmaması gerekiyor.
AVRO ALANI İŞSİZLİK ORANI KASIM 2011 SEVİYESİNDE KALDI
AB istatistik kurumu Eurostat’ın 6 Ocak 2012 tarihinde açıkladığı verilere göre, Avro Alanı işsizlik oranı Kasım 2011’de bir önceki aya göre değişim göstermeyerek yüzde 10,3 oranında kaldı.
Mariano Rajoy başkanlığındaki yeni İspanyol Hükümeti’nin, 2011 yılında -hedefin 2 puan üstünde- GSYİH’nin yüzde 8’i dolaylarında seyreden bütçe açığını kademeli olarak 2012’de yüzde 4,4’e, 2013’te ise yüzde 3’e düşürmeyi taahhüt eden yapısal önlemleri, Ocak ayı içerisinde açıklaması bekleniyor.
HIRVATİSTAN’DA AB ÜYELİĞİ İÇİN REFERANDUM KAMPANYALARI BAŞLADI
1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle resmi olarak 28’inci AB üyesi olması onaylanan Hırvatistan, şimdi de bu kararın onayı için kendi vatandaşlarına gidiyor.
TÜRKİYE GİRİŞİMCİLİK KONSEYİ KURULDU
Aralarında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK) da bulunduğu, Türkiye’de girişimcilik alanında faaliyet gösteren 32 kurum, Türkiye Girişimcilik Konseyi çatısı altında bir araya geldi.
“ANAYASA VATANDAŞ TOPLANTILARI”NIN İLKİ ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) de içinde bulunduğu on üç meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Anayasa Platformu’nun öncülüğünde “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın ilki “Türkiye Konuşuyor” sloganıyla 8 Ocak 2012 tarihinde Ankara’da gerçekleşti. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Milletvekilleri, Anayasa Platformu Üyeleri’nin katıldığı toplantıya 300’ün üzerinde vatandaş da katıldı.
AVRUPA MERKEZ BANKASI BAŞEKONOMİSTLİĞİ GÖREVİNE BELÇİKALI PETER PRAET GETİRİLDİ
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, 3 Ocak 2012 tarihinde AMB Başekonomistliği görevine Belçika Merkez Bankası Eski Başkanı Pater Praet’i atadı. Peter Praet’in Başekonomistlik görevine getirilmesi, AMB’nin 13 senelik tarihi boyunca bu mevkiye ilk kez Alman vatandaşı olmayan birinin getirilmesi açısından büyük önem taşıyor.
TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Türk Gıda Kodeksi’nde; pestisitlerin maksimum kalıntı limitleri, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri, gıda katkı maddeleri, hazırlama, mikrobiyolojik kriterler, bulaşanlar, gıda ile temas eden maddeler ve gıda laboratuarlarının işleyişine ilişkin 10 adet yönetmelik 29 Aralık 2011 Tarihli ve 28157 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
IPA KAPSAMINDAKİ KARADENİZ HAVZASI PROGRAMI FİNANSMAN ANLAŞMASI BAKANLAR KURULU’NDA ONAYLANDI
20 Aralık 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avrupa Komisyonu Arasında IPA Sınır Ötesi İşbirliği Bileşeni Kapsamında Türkiye`nin Avrupa Komşuluk ve Ortaklık Aracı (European Neighborhood and Partnership Instrument- ENPI) Karadeniz Havzası Programı`na Katılımının Finansmanına İlişkin Program Hakkında 2011 Yılı Finansman Andlaşması”, 30 Aralık 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Avrupa Birliği’nin programa katkısının azami 3 Milyon Avro olarak sabit kalacağı belirtildi.
PORTEKİZ’İN GUİMARÃES VE SLOVENYA’NIN MARİBOR KENTLERİ 2012 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ SEÇİLDİ
2012 Avrupa Ku¨ltu¨r Başkenti ünvanları Portekiz’in Guimarães ve Slovenya’nın Maribor kentlerine verildi.