İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçen hafta, uluslararası ırkçılıkla mücadelede en önemli isimlerden biri olan Güney Afrikalı siyasetçi ve aktivist Nelson Mandela’nın 5 Aralık 2013 tarihinde hayatını kaybetmesi, uluslararası camiada büyük üzüntü yarattı. AB ve Türkiye gündeminin en önemli haberlerinden birini, uzun süredir devam eden müzakerelerin ardından Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılmasına yönelik bir diyalog sürecinin tarih verilerek başlatılması oluşturdu.
İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçen hafta, uluslararası  ırkçılıkla mücadelede en önemli isimlerden biri olan Güney Afrikalı siyasetçi ve aktivist Nelson Mandela’nın 5 Aralık 2013 tarihinde hayatını kaybetmesi, uluslararası camiada büyük üzüntü yarattı.

AB ve Türkiye gündeminin en önemli haberlerinden birini, uzun süredir devam eden müzakerelerin ardından Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılmasına yönelik bir diyalog sürecinin tarih verilerek başlatılması oluşturdu. Vize serbestisine ilişkin bir yol haritasının oluşturulacağı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Üyesi Štefan Füle ve Komisyonun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström’nin görüşmesi sırasında açıklandı. Buna göre, söz konusu diyaloğun geri kabul anlaşmasının imza töreni ile 16 Aralık 2013 tarihinde Ankara’da başlatılacağı açıklandı.

5-6 Aralık 2013 tarihlerinde 73’üncü AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu toplantıları gerçekleştirildi. Üç oturum ile tamamlanan toplantının açış konuşmasını TBMM Başkanı Cemil Çiçek yaptı. Müzakerelerin yeni başlıkların açılması ile devamı, demokratikleşme, Kıbrıs konusu ve Ortadoğu’daki gelişmeler görüşmelerde sık sık gündeme getirilen konular arasındaydı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve KPK Eşbaşkanı Afif Demirkıran’ın toplantıyı erken terk etmeleri KPK Avrupa kanadı üyeleri tarafından eleştirildi.

Haftanın önemli toplantılarından bir diğeri, 3-4 Aralık 2013 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleşen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı oldu. Toplantıda, bir sonraki NATO Zirvesi’nin başlıkları, Suriye’deki durum, NATO-Rusya işbirliği, Afganistan’daki durum, Transatlantik ilişkiler, ortaklıklar ve NATO’nun “Açık Kapı” politikası ve Ukrayna-AB ilişkileri gibi geniş kapsamlı konular ele alındı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in mesajları “NATO’nun ortaklara, ortakların da NATO’ya ihtiyaçları” olduğu yönündeydi. Ukrayna hükümetinin AB’den uzaklaşmaya yönelik tutumları üzerine Rasmussen, ülkeyi AB değerlerine yakın olmaya çağırdı.

Öte yandan Dünya Ticaret Örgütü Dokuzuncu Bakanlar Konferansı 3-6 Aralık 2013 tarihleri arasında Endonezya’nın Bali adasında gerçekleşti. Konferansta ele alınan başlıca konular arasında ticaretin kolaylaştırılması, tarım ve kalkınmaya yönelik çalışmaların yer aldığı belirtildi. Konferansta ayrıca, 13 yıl süren bir müzakere sürecin sonunda Yemen’in DTÖ üyeliği kabul edilerek Dünya Ticaret Örgütü’nün üye sayısı 160’a ulaşmış oldu.

Geçtiğimiz hafta bültenimizde yer verdiğimiz Doğu Ortaklığı Zirvesi’nin beklenen kararları netleşti. AB ile Gürcistan ve Moldova arasında Ortaklık Anlaşması parafe edildi. Anlaşmaların 2014 yılında imzalanması bekleniyor. Azerbaycan ile Vize Kolaylığı Anlaşması imzalandı.

Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.

Diğer Yazılar